$
ספורט ישראלי

מ.ס אשדוד בע"מ על חשבון הציבור

האסיר ג'קי בן זקן הוא עדיין האיש החזק במ.ס אשדוד. המועדון מקבל כסף ציבורי רב מדי שנה, והסכומים שמתפרסמים בתקשורת שבהם מכר שחקנים לא תואמים את אלו שמדווחים לרשם העמותות. מי מפקח על המועדון?

אוריאל דסקל 08:2527.09.17

מועדון ספורט עירוני (מ.ס.ע) אשדוד נוסד בשנת 1999 לאחר איחוד בין קבוצת מכבי עירוני אשדוד לקבוצת הפועל אשדוד. אחד האחראים על הקמת המועדון, שמעולם לא "תפס" את אוהדי מכבי או הפועל, הוא ג'קי בן זקן, לשעבר חבר מועצת העיר אשדוד שהתפתח בתחום יזמות נדל"ן. בן זקן מעולם לא הוגדר כ"בעלים" של הקבוצה אך התנהל ככזה: הזרים כספים לקבוצה, ניהל אותה, ובתקשורת הוגדר "כאיש החזק" במועדון. בשנת 2015 הורשע בן זקן בשמונה עבירות של השפעה בתרמית על ניירות ערך, ובדצמבר 2016 נכנס לכלא לרצות עונש מאסר של 26 חודשים.

ההרשעה והכלא לא מונעים ממנו להמשיך לככב במדורי הספורט כמי שממנה מאמנים ומוכר שחקנים — זאת אף שעל פי התקנון של ההתאחדות לכדורגל, אסור לו להיות מעורב בקבוצה. "ג'קי בן זקן פועל בצורה הנכונה ביותר", מחמיאים באתרים ובעיתונים. "קבוצה כמו אשדוד חייבת להתבסס על שחקני בית, להשביח ולמכור אותם".

 

 

 

 

עיריית אשדוד היא הבעלים של אצטדיון הקבוצה והשקיעה בו 8 מיליון שקל לקראת העונה הנוכחית כדי לעמוד בדרישות של מינהלת הליגה. האצטדיון, אגב, יפונה בתחילת העונה הבאה עיריית אשדוד היא הבעלים של אצטדיון הקבוצה והשקיעה בו 8 מיליון שקל לקראת העונה הנוכחית כדי לעמוד בדרישות של מינהלת הליגה. האצטדיון, אגב, יפונה בתחילת העונה הבאה צילום: אבי רוקח

 

מה שלא ברור זה כמה הציבור משלם על "הניהול הנכון הזה".

 

מ.ס אשדוד היא מלכ"ר — מוסד ללא כוונות רווח — כפי שקבוצת כדורגל אמורה להיות על פי התקנון. בדו"ח של מ.ס אשדוד מעונת 2015/16, האחרון שהתפרסם באתר מינהלת הכדורגל, מדווח שלמ.ס אשדוד היו הכנסות של 10.03 מיליון שקל והוצאות של 16.19 מיליון שקל. מכירת שחקנים הוסיפה 3.02 מיליון שקל כך שהגירעון יורד ל־3 מיליון שקל. לפי הדו"ח, "העמותה נתמכת על ידי המאמץ מר ג'קי בן זקן אשר תומך בכל עונה ומעמיד בטוחות וערבויות כספיות בהיקף של 4 מיליון שקל".

 

בדו"ח שאינו עונה לשום סטנדרט של דו"ח כספי, אין פירוט לגבי ההכנסות ויש מעט ביאורים. כן מדובר בו על "האקדמיה לספורט של מ.ס אשדוד", ש"תפעל להשביח ולקדם שחקני כדורגל מוכשרים להישגי מצוינות בתחום הכדורגל בשאיפה לספק את שחקניה המחוננים לטובת הקבוצה הבוגרת".

 

בשנה האחרונה, בין השאר, נמכרו שני שחקנים שגדלו באקדמיה לאלופה הפועל באר שבע — מיכאל אוחנה (4.5 מיליון שקל תמורת חצי מזכויותיו לפי הפרסומים) וניב זריהן (3.2 מיליון שקל ועוד שחקן שנשלח לאשדוד עבורו). לפי הקבוצה, ההכנסות ממכירת שחקנים לקראת העונה החדשה היו גבוהות גם כן: חאתם אל־חמיד נמכר ב־5.7 מיליון שקל לב”ש ואור אינברום נמכר לגנט ב־8 מיליון שקל (כשמחצית מהסכום תשולם בספטמבר 2018). לפי מ.ס אשדוד, ההוצאות על רכישת שחקנים עמדו על 5.5 מיליון שקל. מדובר במודל עסקי לגיטימי בכדורגל המקצועני. ואולם, יש להדגיש כי הקבוצה מקבלת תמיכה נרחבת מהציבור האשדודי.

 

 

איך זה שניר ביטון, נמכר ב־820 אלף יורו (3.4 מיליון שקל) אך לעמותה נכנסו רק 1.4 מיליון שקל ממכירתו? איך זה שניר ביטון, נמכר ב־820 אלף יורו (3.4 מיליון שקל) אך לעמותה נכנסו רק 1.4 מיליון שקל ממכירתו? צילום: אבי רוקח

 

כמה מיליונים נשפכו?

 

על פי בדיקת "כלכליסט", בשנים האחרונות מ.ס אשדוד מקבלת מהעירייה מדי שנה תמיכה של יותר מ־3 מיליון שקל — לא כולל סבסוד שימוש במתקנים ציבוריים. בנוסף, עיריית אשדוד היא הבעלים של אצטדיון הקבוצה והשקיעה בו 8 מיליון שקל לקראת העונה הנוכחית כדי לעמוד בדרישות של מינהלת הליגה. האצטדיון, אגב, יפונה בתחילת העונה הבאה.

 

לפי הפרוטוקלים האחרונים של עיריית אשדוד, הקבוצה קיבלה השנה 4.2 ממיליון שקל, פלוס 400 אלף שקל לאקדמיה ועוד שימוש במגרשים בשווי 1.5 מיליון שקל. לפי דוברות מ.ס אשדוד, "עיריית אשדוד תומכת במועדון ספורט אשדוד כתמיכה בכדורגל בהיקף של 3.3 מיליון שקל לשנה, כפי שהיא תומכת בקבוצות הדגל של העיר בענפים השונים (מכבי אשדוד כדורסל כ־3 מיליון שקל ומכבי בנות אשדוד כ־2.5 מיליון שקל בשנה)". לפי עיריית אשדוד, "העירייה אישרה לעמותת מ.ס אשדוד תמיכה בסך 4.2 מיליון שקל, כולל 400 אלף שקל לאקדמיה. העירייה מקבלת מדי שנה אישור חתום על ידי מנהלי הקבוצה ועל ידי רו"ח של הקבוצה, המאשרים שימוש בכספי התמיכה לאקדמיה למטרה זו.

 

בכל מקרה, לפי סער גינזבורסקי, פעיל ציבור מאשדוד (ואחד ממקימי קבוצת האוהדים החדשה עירוני אשדוד), יש כמה ליקויים שעולים מהסיטואציה הזו באשדוד. "ראשית, לא ברור כיצד אדם פרטי, בשם ג'קי בן זקן, טוען חדשות לבקרים כי הוא הבעלים של הקבוצה, בעוד הקבוצה שייכת לעמותה והנ"ל אינו בעל כל תפקיד בעמותה ואף אינו חבר בה", כותב סער גינזבורסקי לרשם העמותות.

 

"שנית, נראה כי לכאורה קיימת התקשרות בלתי ברורה עם חברה פרטית — אן.איי ספורט ניהול ואחזקה בע"מ ח.פ 513535898 — אשר הנה בבעלות ו/או בשליטה של ג'קי בן זקן ואברהם נניקשוילי". לפי גינזבורסקי, "לכאורה, החברה הנ"ל מהווה צינור ו/או אמצעי להעברת והוצאת כספים מהעמותה, בין היתר על ידי כך שחלק מחוזי הפרסום, התמיכה, מכירות שחקנים, משכורות וכיו"ב נעשה דרכה ובאמצעותה ואין בקרה אמיתית על התנהלות כספי העמותה".

 

לפי מ.ס אשדוד, "חברת אן.איי ספורט בע"מ תומכת, מאמצת ומפעילה את האקדמיה לספורט ולה יש את זכויות הפרסום והשיווק של המועדון. בשנים האחרונות אף העמידה לטובת המועדון הלוואות באמצעות שטרי הון בהיקף של 10 מיליון שקל".

 

לפי עיריית אשדוד, היא "מעבירה תמיכות לעמותה המנהלת את מ.ס אשדוד בלבד ואיננה מעבירה כספי תמיכה לחברות פרטיות... בכל מקרה התמיכה העירונית לקבוצה בליגת־העל מהווה כ־30% בלבד מתקציב הקבוצה, ולכן העירייה מוודאת כי השימוש הנעשה בכספי התמיכה תואם את הנוהל ואין היא מבקרת את השימוש במקורות ההכנסה העצמיים האחרים של הקבוצה". כמו כן, לפי עיריית אשדוד, ג'קי בן זקן לא מנהל את העמותה: "העמותה מנוהלת על ידי רו"ח ג'קי כהן ומנדל דוידוביץ'".

 

 

מיכאל אוחנה במדי מ.ס אשדוד. בכמה הציבור מימן אותו? מיכאל אוחנה במדי מ.ס אשדוד. בכמה הציבור מימן אותו? צילום: עוז מועלם

 

לאן נעלם הכסף?

העירייה, לפי תגובתה, מדווחת כי היא מעבירה 400 אלף שקל לאקדמיה, שלפי מ.ס אשדוד מנוהלת על ידי חברה בע"מ. מהדו"חות הקודמים של העמותה עולות כמה תהיות. למשל, מדוע דווח בתקשורת שרוג'ר קולה, חלוץ זמבי ששיחק בקבוצה, נמכר לגנט ב־800 אלף יורו (3.3 מיליון שקל), על פי הדיווחים בבלגיה וישראל, אך לעמותה נכנסו רק 1.9 מיליון שקל ממכירתו? או איך זה שניר ביטון נמכר ב־820 אלף יורו בשני תשלומים (3.4 מיליון שקל) אך לעמותה נכנסו רק 1.4 מיליון שקל ממכירתו? במקרה של ביטון, גלזגו סלטיק שנסחרת בבורסה דיווחה על רכישתו של ביטון ב־700 אלף ליש"ט (כ־3.4 מיליון שקל בזמנו) + 20% ממכירה עתידית ובונוסים של 150 אלף יורו על הגעה לשלב הבתים של ליגת האלופות. גם במקרה של אפה אמברוז, שנמכר לסלטיק, יש כמה מספרים שלא מסתדרים לכאורה. על פי הדיווחים, הוא נמכר באוגוסט 2012 במיליון יורו (4.25 מיליון שקל). אך לעמותה נכנסו 1.4 מיליון שקל. אשדוד הסתבכה עם פיפ"א מאחר שלא העבירה סכום של 150 אלף דולר כדמי סולידריות לקאדונה יונייטד, קבוצתו לשעבר של אמברוז. סכום שמלמד על מכירה ביותר מ־1.4 מיליון שקל.

 

"מעיון בדו"חות העמותה כפי שהוגשו לרשם העמותות נראה כי העמותה, שאמורה להיות הבעלים של כל שחקני הקבוצה, קיבלה הכנסות ממכירת שחקנים בסכומים נמוכים בהרבה מהסכומים שפורסמו בתקשורת ואף נמוכים משמעותית מהסכומים שעליהם טוענת הקבוצה כי התחייבה לצדדי ג’", כותב גינזבורסקי.

 

 לפי העירייה, "העירייה מתייחסת רק לדו"חות המבוקרים על ידי רו"ח וחתומים על ידיו ואינה יכולה להתייחס לפרסומים בתקשורת". תגובת רשם העמותת למכתבו של גינזבורסקי היתה שהם קיבלו תשובות ש"הניחו את דעתם". לפי מ.ס אשדוד: "כספי המכירות עבור השחקנים נכנסו לחשבון העמותה ונרשמו בספרי העמותה כדין ובהתאם לכללי חשבונאות מקובלים".

 

 

ג'קי בן זקן. ספונסר של הקבוצה? בעלים? האיש החזק? ג'קי בן זקן. ספונסר של הקבוצה? בעלים? האיש החזק? צילום אוראל כהן

 

בשורה התחתונה: מ.ס אשדוד מקבלת סכומים גבוהים מדי שנה מהציבור. חלק מהכסף הזה הולך לאקדמיה שבה מגדלים כדורגלנים, שחלקם נמכרים בסכומים גבוהים. האיש החזק בקבוצה יושב בכלא על הרצת מניות, ולפחות באופן חלקי הפעילות של המועדון מתנהלת דרך חברה פרטית, שאינה שקופה לציבור כפי שקבוצת כדורגל — על פי התקנון של ההתאחדות — צריכה להיות. זאת בעוד קבוצות אחרות באשדוד, חלקן בבעלות תושבים, מתלוננות על כך מחסור במגרש אימונים, ותושבים התלוננו לא פעם על מחסור במגרשים פתוחים לציבור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x