$
ספורט ישראלי

אלי נעלמת לי

אלי טביב, בעלי בית"ר ירושלים, מתגאה ביכולתו להרוויח מכדורגל ישראלי. אלא שמעקב אחר הדרך אל הרווחים הללו מגלה עיכוב תשלומים, עובדים ששכרם לא משולם כלל עד שערכאות משפטיות מאלצות אותו לעשות זאת, ונושים קטנים שפשוט מוותרים על הכסף. וזה קורה כי המערכת הסבוכה של מוסדות הכדורגל מאפשרת לטביב להמשיך להתנהל כך

אוריאל דסקל 10:1502.12.14

במאי 2013, כשהיה בשיאו של משא ומתן על רכישת בית"ר ירושלים, התראיין אלי טביב לרדיו 102 FM. "לא באתי לעשות כסף, אבל עם ניהול טוב ונכון במועדון גדול אפשר להעמיד קבוצה טובה ועוד שיישאר כסף בקופה", אמר טביב באותו ראיון וצחק. "עכשיו הקמתי בית ספר לניהול קבוצות כדורגל, אפשר לבוא ללמוד אצלי". בראיון אחר גילה טביב לערוץ הספורט ש"אפשר להרוויח מכדורגל" וש"אני מרוויח מכדורגל".

 

 

 

 

אלי טביב. הורשע בעבר, הורשע לא מזמן וממשיך להיות בעלים של קבוצות כדורגל בישראל אלי טביב. הורשע בעבר, הורשע לא מזמן וממשיך להיות בעלים של קבוצות כדורגל בישראל צילום: עוז מועלם

 

טביב בהחלט יכול לומר את זה. קצת על הדרך שבה הוא עושה את הרווחים ניתן היה ללמוד בתחילת החודש, כאשר בבית"ר ירושלים, הקבוצה הישראלית הרביעית בבעלותו, הודיעו שהם ממתינים לסכום של 6.5 מיליון שקל ממס הכנסה. זאת בעקבות דיון משפטי ארוך שמנהל המועדון נגד מס הכנסה, לאחר שתבע החזר של 13 מיליון שקל שנגבה ממנו עוד בימי הבעלות של ארקדי גאידמק. לפני שהן מחזירות כסף לקבוצתו של טביב בגלל תשלומי מס גבוהים של ארקדי גאידמק, אולי כדאי לרשויות המס לברר מה קרה ל־19 מיליון שקל שמס הכנסה דרש מ"החברה לניהול מועדון הכדוררגל הפועל כפר סבא (1995) כ.ס בע"מ" (הטעות במקור), חברה שבאמצעותה ניהל טביב את הקבוצה — אף שברשות התאגידים שם החברה מוגדרת כ"חברה מפרת חוק", היא בכלל רשומה כחברה בעלת מטרת "ייצור ושיווק, בנייה וביצוע". מדובר בדרישה לתשלום שהוציא בתחילת השנה חזן רון, הממונה על הגבייה במס הכנסה, שטביב לטענתו כלל לא יודע עליה.

 

"אני לא יודע שום דבר בקשר לחוב למס הכנסה שהושאר בהפועל כפר סבא. אף אחד לא אמר לי שום דבר בקשר לזה", אומר טביב ל"כלכליסט". "כפר סבא תבעה אותי על 12 מיליון שקל וניצחתי בבוררות נגדה (אגודת הפועל כפר סבא, שאינה קשורה לחברת הניהול שמנהלת את הקבוצה היום, תבעה בעבר על תשלומים שאלי טביב היה כביכול חייב לה על מכירת שחקני הקבוצה — א"ד). אני לא מכיר עוד חובות שהשארתי בכפר סבא. לא ראיתי תביעה וכל מה שהייתי צריך לשלם שילמתי". במס הכנסה סירבו להגיב בנוגע לחוב זה.

. .

 

"לא היה ולא נברא"

 

טביב גם לא יודע שום דבר בקשר לתביעה שהגישה נגדו הפועל תל אביב. לפני כשנה הגישה הקבוצה תביעת בוררות נגדו באמצעות היועץ המשפטי שלה עו"ד עמית פינס. המועדון ביקש מטביב להמציא העברה בנקאית בסכום השווה לחשיפת המועדון לתביעות וחובות עבר שהוא אחראי עליהם. "הפועל תל אביב דרשה מטביב להפקיד ערבות בנקאית בסכום של 19 מיליון שקל כדי להבטיח את הסדרת התביעות שהוגשו נגד הפועל בבעלותו, והוא לא עשה זאת — בניגוד להתחייבותו — זאת בנוסף ליותר מ־3 מיליון שקל על כספים שהוא חייב למועדון", אומר עו"ד פינס. "הוא הגיש תביעת קונטרה על 11 מיליון שקל כספים שחייבים לו לטענתו על מכירת המועדון".

 

"לא היה ולא נברא",אומר טביב. "לא ידוע לי על דברים כאלו. אם תכתוב את זה, אני יכול לתבוע את העיתון שלך. הפועל תל אביב לא קשורה אליי יותר. אם כבר, הם חייבים לי כספים על המכירה. כל חוב משם מחקתי".

 

אז נראה שטביב ממהר לשכוח תביעות של קבוצותיו לשעבר, אבל גם בקבוצה הנוכחית שלו, בית"ר ירושלים, הוא לא בדיוק מצטיין בלשלם בזמן. "בלא מעט מקרים טביב עושה הכל כדי לא לשלם את הסכומים המלאים", אומר עורך דין שעסק בכמה תביעות נגד הבעלים של בית"ר ירושלים. "לפעמים הוא יודע שאין לו דרך לברוח מלשלם את הכסף, אבל זה לא מונע ממנו לא לשלם לעובד כלשהו ולקחת את כל העניין לבוררות, שלעתים העניין נגמר בזה, לעתים זה מגיע לבתי משפט ולעתים אנשים פשוט מוותרים על הכסף שהוא חייב להם".

 

"כל החובות סודרו"

מספר התביעות והאיומים בתביעה נגד בית"ר ירושלים של טביב רב. עמית בן שושן קיבל 400 אלף שקל מטביב ובית"ר ירושלים לאחר שאיים בתביעה. איציק קורנפיין, היו"ר לשעבר, קיבל כ־2 מיליון שקל מהקבוצה לאחר שתבע יותר מ־4.8 מיליון שקל והגיע לפשרה. אלי כהן, המאמן לשעבר, זכה גם הוא בתביעה בבוררות נגד בית"ר. כעת שחקן הקבוצה לשעבר ניסו קפילוטו דורש תשלום מבית"ר של טביב כמו גם השחקן איברהים בנגורה, מנהל הקבוצה בעבר מנחם נידם, והמעסה לשעבר יגאל צברי. גם קבוצת FK זטה המונטנגרית הגישה תביעה של 160 אלף יורו עבור רכישתו של זרקו קוראץ' ואף החלה במהלכים משפטיים בפיפ"א נגד בית"ר של טביב. כמו כן, שורה של סוכני כדורגל שלא קיבלו את העמלות המגיעות להם מבקשים את שכרם מטביב. בידי "כלכליסט" שמותיהם של לפחות שלושה סוכנים הדורשים ממנו סכומים לא גבוהים במיוחד, בטענה כי לא שילם להם את עמלת התיווך.

 

שני מקרי עבר נוספים הם של הסוכן שלמה שטרן, שדרש מטביב יותר מ־60 אלף יורו על העברת מריו פצ'אלקה להפועל תל אביב (העברה שסכומה לא ידוע אך נעה בין 300 ל־600 אלף יורו). שטרן נפטר בינתיים ומשפחתו קיבלה סכום של כ־15 אלף יורו לאחר בוררות. בנוסף, סוכן השחקנים רונן קצב דרש עמלות בהיקף של 6.6 מיליון שקל מטביב והפועל תל אביב, אך תביעתו נדחתה מכיוון שהסכמי התשלום שלו עם טביב היו בעל פה בלבד.

 

"טביב ישלם לך כל עוד הוא צריך אותך והוא חושב שאתה יעיל", אומר אחד מעובדיו לשעבר. "אבל ברגע שהוא ירגיש שאתה מיותר מבחינתו, הוא פשוט יפסיק לשלם לך, ולך תרדוף אחריו. הרבה פעמים הוא מחויב לשלם בגלל פסיקת בית המשפט או בוררות, אבל אני מניח שבגלל השיטה הזו, פשוט יוצא לו לשלם פחות לאנשים".

 

"הוא לא משלם", אומר עובד לשעבר אחר שלו. "זה קורה גם עם נותני שירותים, ספקים ולעתים עם עובדים. הוא מתיש אותך. אם הוא חייב לך 100 אלף שקל, הוא מתיש אותך ואז מתחיל איתך במשא ומתן ומנסה עוד להרוויח עליך. גורר אותך למרות ההסכם, כדי שתוותר על כסף או שתגיע ל'פשרה'. זו כך לאורך שנים. בסופו של דבר, הוא חייב לשלם אם בית המשפט מחייב אותו, אבל לפעמים הוא מחייב אותו לשלם פחות ממה שהוא חייב בגלל שיש לו עורכי דין מאוד טובים. עליהם הוא לא חוסך. כמעט תמיד יש כמה תביעות בקנה נגדו או נגד הקבוצות שבבעלותו. זה מדהים, הוא מתחשבן איתך על גרושים. בן אדם עם כל כך הרבה כסף מתחשבן על דברים כל כך קטנים, זה לא ייאמן".

 

"זה לא נכון שאני לא משלם כאסטרטגיה. אלי טביב משלם בדיוק מה שהוא חייב", אומר טביב שטוען ש"כל החובות בבית"ר ירושלים סודרו". "אני לא חייב לאף אחד מבית"ר ירושלים כסף. סידרתי את כל החובות אפילו מלפני התקופה שלי. כל התביעות נגדי בבית"ר ירושלים הוחזרו. פתרנו את כל הבעיות". שיחה עם כמה עובדים ושחקנים שעזבו את בית"ר ירושלים מבהירה שלא כל החובות סודרו. חלקם נאלצו ללכת לבוררות נגד הקבוצה, וחלקם קיבלו את כספם באמצעות פשרות עם טביב. אחרים עדיין לא החזירו תשובה בנוגע לפשרה המוצעת של טביב.

 

 

אלי טביב עם אבי לוזון. "הוא לא משלם לנותני שירותים, לספקים ולעתים לעובדים. הוא מתיש אותך. אם הוא חייב לך 100 אלף שקל, הוא מתחיל איתך במשא ומתן ומנסה להרוויח עליך. גורר אותך למרות ההסכם, כדי שתוותר על כסף או שתגיע ל'פשרה'" אלי טביב עם אבי לוזון. "הוא לא משלם לנותני שירותים, לספקים ולעתים לעובדים. הוא מתיש אותך. אם הוא חייב לך 100 אלף שקל, הוא מתחיל איתך במשא ומתן ומנסה להרוויח עליך. גורר אותך למרות ההסכם, כדי שתוותר על כסף או שתגיע ל'פשרה'" צילום: עוז מועלם

 

"מה שאני חייב, התקזז"

הבוררויות, פעם אחר פעם, מסייעות לטביב באסטרטגיה שלו. אריאל הרוש, שחקן בית"ר ירושלים בעבר, לא קיבל את שכרו מהקבוצה של טביב במשך כמה חודשים. באוגוסט האחרון בורר ההתאחדות לכדורגל, יצחק איילוביץ', פסק שהשוער משוחרר מהקבוצה. בנוסף, הקבוצה מהבירה חויבה לשלם להרוש חוב של 207 אלף שקל וכן שלוש משכורות חודשיות. הוחלט גם שבית"ר תפצה את הרוש ב־20 אלף שקל הוצאות משפט, ובסך הכל כ־700 אלף שקל (שהיו צריכים להיות משולמים עשרה ימים לאחר גזר הדין).

 

לכאורה, בתום ההליכים המשפטיים ענייניו של הרוש הוכרעו לטובתו. אלא שבחודש שעבר התערבה הוועדה למעמד השחקן. היא קבעה שלמרות שהרוש שוחרר ללא תמורה בשל אי תשלום שכרו בבית"ר ירושלים, על מכבי נתניה, קבוצתו החדשה של הרוש (או הרוש עצמו), לשלם עבורו לבית"ר 450 אלף שקל (הבסיס לקביעה הוא שלפי חוקי ההתאחדות לכדורגל בארץ, מותר לקבוצה לדרוש דמי אימון ודמי השבחה עבור שחקן שלה בהעברה ראשונה, גם אם בורר קבע שהוא משוחרר).

 

כך יוצא כי אף שבבוררות נקבע שבית"ר ירושלים העלימה שכר מהרוש, אלי טביב צפוי "לקזז" 450 אלף שקל מכ־700 אלף השקלים שנקבע כי עליו לשלם להרוש. אגב, על פי תקנון פיפ"א, שהתאחדות הכדורגל הישראלית לא אימצה במלואו, שחקן שלא מקבל משכורת במשך שלושה חודשים רשאי לעזוב את קבוצתו ללא פיצויים. "אריאל הרוש חייב לי 450 אלף שקל, אז כל מה שאני חייב לו יתקזז", אומר טביב. "ובגלל שמכבי נתניה לא יכולה לשלם את הכסף, הוא יצטרך לשלם". וכך, הוועדה למעמד השחקן סידרה לטביב חוב מקוצץ.

 

אגב, בעונה שעברה טביב ניסה להימנע מתשלום של חודש שלם לכל שחקניו — יותר ממיליון שקל — בגלל "ששבתו". בית המשפט חייב אותו לשלם את הסכום.

 

 

אלי טביב. " "הדרך שלו פוגעת במי שאין לו כסף. רבים לא יתבעו את טביב בגלל שאגרת הבוררות גבוהה, עורכי הדין יקרים ובסוף הכסף שהם אמורים לקבל לא שווה את הטרחה. בנוסף, קיים חשש אמיתי ששמם הטוב ייפגע והם יתקשו למצוא עבודה בגלל הליך משפטי מול טביב"" אלי טביב. " "הדרך שלו פוגעת במי שאין לו כסף. רבים לא יתבעו את טביב בגלל שאגרת הבוררות גבוהה, עורכי הדין יקרים ובסוף הכסף שהם אמורים לקבל לא שווה את הטרחה. בנוסף, קיים חשש אמיתי ששמם הטוב ייפגע והם יתקשו למצוא עבודה בגלל הליך משפטי מול טביב"" צילום: ראובן שוורץ

 

"זה טרנד לתבוע אותי"

 

הרוש, בן שושן ואחרים הם עוד מאלה שהלכו לתביעה וזכו בכסף. אבל שחקנים ומאמנים אחרים, בעיקר כאלהשלא מרוויחים את הסכומים הגדולים, לעתים פשוט מוותרים. "השיטה הזאת פוגעת במי שאין לו כסף", אומר עורך דין שמעורה בעניינים המשפטיים של טביב. "לרבים הוא חייב 10,000 שקל, 5,000 שקל, מאמני נוער וכו'. הם לא יתבעו בגלל שאגרת הבוררות גבוהה, עורכי דין גם כן לוקחים לא מעט כסף ובסוף הכסף שהם אמורים לקבל לא שווה את הטרחה. בנוסף, קיים חשש אמיתי ששמם הטוב ייפגע, והם יתקשו למצוא עבודה בגלל הליך משפטי מול טביב".

 

טביב חבר במינהלת הליגה וחבר מזכירות ההתאחדות לכדורגל. מעמדו בכדורגל הישראלי איתן, והחשש של עובדים זוטרים בעולם הכדורגל מפגיעה בשמם הטוב בגלל עימות איתו הוא ממשי. לפי עורך דין שעובד עם מאמנים ושחקנים, "אחת הסיבות לכך שאנשים מוותרים על הכסף היא שהבוררות פעמים רבות לא מטילה את הוצאות המשפט על הצד האשם וגם לא קונסת את הבעלים שלא משלם. כך נוצר מצב שטביב, גם אם הוא מפסיד בבוררויות, משלם רק מה שבכל מקרה היה חייב ולא פיצויים ועלויות נוספות".

 

שישה מאמנים לשעבר בהפועל כפר סבא, שעבדו בקבוצה מ־1999 עד 2008, יודעים על מה עורך הדין הזה מדבר. "כשהוא עזב את הפועל כפר סבא, הוא השאיר אותנו בלי כסף שהוא היה חייב לנו", אומר ניסים וסרמן, שעדיין עובד בקבוצה כמאמן. "רדפנו אחריו, אבל הוא היה חכם והסתתר מאחורי שמות של עמותות, מבנים כלכליים שאין לנו מושג מה הם ועוד כל מיני דברים". המאמנים פנו לעו"ד עופר דקר שהגיש תביעה נגד טביב ובעלי זכות ההצבעה ב"חברה להנהלת קבוצת הכדוררגל הפועל כפר סבא". "דרשנו גם הרמת מסך", אומר עו"ד דקר, "כי הכל מוסתר על ידי עמותות וחברות עם כל מיני בעלי זכות חתימה. אני בהחלט רואה שטביב מנצל מבנים משפטיים מתוחכמים כדי להתחמק מתשלום הוגן לעובדיו".

 

במהלך המשפט של המאמנים נגד טביב ועמותת "ירוק עולה" (שהיתה מעורבת בניהול הפועל כפר סבא) , אמר טביב כי הוא "תרם מיליונים למען ילדי הפועל כפר סבא" — אף שלא הביא אסמכתאות לכך. כמו כן טען ששילם את כל הכסף המגיע למאמנים כולל תשלומי פנסיה ותשלומים סוציאליים אחרים. בית המשפט לא קיבל את ההוכחות לכך שעשה זאת וקבע כי העמותה חייבת לשלם למאמנים את הכספים — יותר מ־400 אלף שקל. אבל מכיוון שהעמותה כבר לא ממש קיימת וממילא אין לה את הסכום שנפסק, עו"ד דקר מבקש הרמת מסך כדי שניתן יהיה לדרוש את התשלום מבעלי הקבוצה ובעלי זכות החתימה. "אני לא חייב כלום לאף אחד בהפועל כפר סבא", חוזר ומדגיש טביב.

 

אז איך זה שעוד ועוד אנשים תובעים אותך ולוקחים אותך לבוררויות?

"זה נהיה טרנד לתבוע אותי. כל התביעות נפלו. אנשים שאני חייב להם מאה אלף שקל דורשים מיליון שקל. זו סחיטה. אני לא אשלם לאף אחד שאני חייב לו רק 100 אלף שקל מיליון שקל. אתה תעשה את זה? יש הרבה מאוד אנשים שרוצים להכפיש את שמי".

 

 

אלי טביב. אלי טביב. "זה לא נכון שאני לא משלם כאסטרטגיה" אלי טביב. אלי טביב. "זה לא נכון שאני לא משלם כאסטרטגיה" צילום: ראובן שוורץ

 

לאן תוביל ההרשעה?

 

בית המשפט אינו מקום זר לטביב. לאורך השנים הוא הורשע כמה פעמים, בין היתר בהתחזות לאדם אחר במטרה להונות, שימוש במסמך מזויף, קבלת דבר במרמה והפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו. ביוני האחרון טביב הורשע בכל הסעיפים נגדו בפרשת הכאת הקטין אוהד הפועל תל אביב: תקיפה בנסיבות מחמירות, השמדת ראיה ושיבוש הליכי משפט. גזר הדין נדחה ל־31.12 לבקשת טביב ועורך דינו ציון אמיר. אגב, טביב ביקש לדחות את גזר הדין מאוקטובר לדצמבר מכיוון שתכנן לטענתו לשהות בחו"ל במועד זה באוקטובר, אך בסופו של דבר שהה בישראל בתאריך המקורי לגזר הדין. עורכי דינו הסבירו את הדבר בשינוי מאוחר של תוכניותיו. וכך, בין הרשעה להרשעה, טביב מתחמק מתשלומים, מנצל את מערכת המשפט של הכדורגל על חוקיה הסבוכים לטובתו — וכמו שאמר, באמת מרוויח מהמשחק.

 

האם החגיגה בדרך לסיום? לפי תקנון ההתאחדות עבריין מורשע אינו יכול להיות בעלים של קבוצה או למלא תפקיד בה, אלא אם אישר זאת בית הדין העליון של ההתאחדות. האם המנהלת וההתאחדות יאפשרו לעבריין שהורשע כמה פעמים להמשיך לנהל קבוצה? בקרוב נדע.

 

תגובת המינהלת וההתאחדות לכדורגל

 

"בעלות בקבוצה? מחכים לגזר הדין"

 

מהמינהלת נמסר: "ככלל, סוגיית הבעלות בקבוצות כדורגל מוקנית להתאחדות לכדורגל באמצעות תקנוניה וארגוניה השונים ואנו בטוחים כי ההתאחדות לכדורגל והעומדים בראשה עושים וימשיכו לעשות את כל הבדיקות הדרושות לשם כך. אנו סבורים כי יש לבחון את הדברים לאחר מתן גזר הדין (בעוד כמה שבועות) שאז יעמדו בפנינו מלוא הנתונים הדרושים ובכלל זאת פירוט אודות אופי ההרשעה, אמירות שונות בגזר הדין, הטלת קלון וכיוצא בזה.

 

"למינהלת לא הופנתה כל תלונה ביחס לאי־תשלום שכר לשחקנים ולעובדים ולשעבר וממילא תלונות מעין אלו צריכות להיות מופנות – ואף להתברר – בפני גופי השיפוט המוסמכים לכך".

 

מההתאחדות נמסר: "היועץ המשפטי של ההתאחדות, עו"ד משה אביבי, החליט בזמן הרשעתו של טביב כי יש לחכות גם לגזר הדין, שצפוי להתקבל בקרוב. הטעם לכך הוא שבגזר הדין מתייחס על פי רוב בית המשפט גם לחומרת העבירה והדבר יכול לעזור להכריע בעניין הקביעה אם יש קלון או לא. חשוב לנו לשמוע את חוות דעת בית המשפט אם בנסיבות בהן בוצעה העבירה ובמהותה יש כדי למנוע מטביב להיות בעלים. דבר דומה נעשה על ידי מוסדות שונים גם כאשר מדובר באישי ציבור המורשעים בעבירות כאלה ואחרות בבתי משפט. כמו כן במידה שגזר הדין יוביל למסקנה כי טביב אינו ראוי להיות בעלים של מועדון כדורגל, יש להתאחדות את הכלים ליישם זאת ולוודא כי הזכויות לניהול הקבוצה יועברו לגורם שאינו קשור לבעלים המורשע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x