$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בתוך שנתיים: עלות ביטוח קבלנים זינקה ב־100%

ההתייקרות בענף כלל־עולמית, אך קבלני ישראל נפגעים ממנה יותר: המבטחים מביאים בחשבון את מנגנון התביעות הייחודי של ביטוח לאומי, שלא קיים בחו”ל

דותן לוי 08:0923.02.21

עלות ביטוח הקבלנים בישראל זינקה בשיעור חד בשנתיים האחרונות, כך עולה מנתוני Marsh ישראל, הנציגות המקומית של ברוקר הביטוח הגדול בעולם הפעיל בכ־130 מדינות.

 

בחברה מציינים כי התופעה כלל־עולמית, ואינה מאפיינת רק את השוק הישראלי, אולם קבלני ישראל נפגעים ממנה במידה ניכרת יותר.

 

 

הסיבה העיקרית לקפיצה בפרמיות הביטוח היא הירידה במספר מבטחי המשנה הגדולים שנשארו בענף הבנייה, לאחר כמה אירועים גדולים שהובילו להפסדים וללחץ מצד תאגיד הביטוח העולמי לויד’ס (Lloyd’s) לשפר את הרווחיות. מבטחי משנה יצאו מהתחום, ואלה שנותרו בו צמצמו מאוד את הכיסוי והעלו את סכום ההשתתפות העצמית.

בנייה בפתח תקווה בנייה בפתח תקווה צילום: דוד הכהן

 

אבל קבלני ישראל סובלים מהתייקרות נוספת משום שרבים מהמבטחים בחו"ל מעדיפים להימנע מפרויקטים בישראל, בשל מנגנון התביעות הייחודי של ביטוח לאומי. במרבית המדינות המבטחים מכסים בעיקר נזקי רכוש ונזקים לצד שלישי, ואילו נזקי גוף של חברת הבנייה עצמה חברות הביטוח המקומיות לוקחות על עצמן. לעומת זאת, בישראל ביטוח לאומי יכול לתבוע את חברת הבנייה גם אם העובד הועסק על ידי קבלן משנה, ואז חברות הביטוח נאלצות לשלם על כך כחבות לצד שלישי. תביעות אפשריות כאלה מצד ביטוח לאומי מייקרות לחברות הבנייה את פרמיית הביטוח.

 

ביטוח קבלני הוא חובה במיזמי בנייה, והוא כולל כיסוי של נזקי גוף ורכוש. היקף הביטוח ומחירו תלויים בהיקף הבנייה ובזהות החברה המבצעת. בפרויקטים גדולים שעלותם מעל 100 מיליון שקל, ולעתים אף מתחת לכך, חברות הביטוח המקומיות מעדיפות שלא להסתכן בחשיפה גדולה מדי והן מסתמכות על תמיכה של מבטחי משנה מחו"ל.

 

לפי הנתונים, בפרויקטים שעלות הביצוע שלהם עומדת על כ־200 מיליון שקל הפרמיה שמשלמים קבלנים קפצה, למשל, בתוך שנתיים מ־480 אלף שקל למיליון שקל, זינוק של יותר מ־100%. במקביל עליית התשלומים לחברות הביטוח אינה מסתכמת רק בפרמיות השוטפות אלא גם בהשתתפות עצמית. כך, למשל, ב־2018 השתתפות המעביד בפיצוי לעובד עמדה על 10,000 שקל, עם הזמן היא עלתה ל־20 ו־40 אלף שקל, והיום בפרויקטים הגדולים מדובר בסכומים של 150-100 אלף שקל לעובד. באופן כללי, בתחום הרכוש עלות ההשתתפות העצמית עלתה בעשרות אחוזים - בחבות מעבידים היא קפצה פי ארבעה, ובהיבט אחריות צד שלישי היא זינקה פי חמישה.

 

נעמי גיסר, מנכ"לית מארש ישראל נעמי גיסר, מנכ"לית מארש ישראל צילום: מאיה כרמי דרור

 

 

בהתאחדות הקבלנים אישרו את הנתונים: "ההתייקרות משמעותית, ומגולמת במחירי הדירות".

 

עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל: "בעבר הלא רחוק היינו משלמים על ביטוח 2.8%-2.7% מעלות הביצוע בפרויקט, וכיום זה כבר עומד על 3.2%. במקביל ההשתתפות העצמית זינקה במקרים מסוימים מסכומים של 30 אלף שקל ל־100 אלף שקל. כרגע ההתייקרות ותביעות הביטוח נכנסות לסעיף הבלת"מ (בלתי מתוכנן) שלנו, שעומד על כ־10% בכל פרויקט. ברגע שזה יתחיל לגלוש משם, תהיה לכך השפעה על מחירי הדירות".

 

נעמי גיסר, מנכ"לית Marsh ישראל: "יש לקבלנים וליזמים הישראלים מה לעשות כדי למתן את עליית התעריפים. ראשית כל, לספק לחתמי הפוליסות כמה שיותר מידע מפורט, שיכלול את שיטת הבנייה, לוחות הזמנים, עלות כל שלב ופרטים על קבלני המשנה וניסיונם. בנוסף לכך מומלץ לקבלנים לא רק לשלב אמצעי בטיחות כמו נוהלי עבודה לבטיחות ואמצעי מיגון, אלא גם לעדכן בכך את החתם, בפירוט וכמה שיותר מוקדם".

x