$
חדשות נדל

השוק מצטנן: ירידה של 15% בהיקף המשכנתאות בחודש פברואר

זאת על פי נתוני בנק ישראל בהשוואה לחודש המקביל אשתקד; בהשוואה לחודש שעבר מדובר בירידה כללית של 6% וירידה של 10% בהיקף המשכנתאות שנטלו משקיעים; גובה ההלוואה הממוצע נותר כ-640 אלף שקל; שיעור הריבית צמודת המדד עלה גם החודש מ-3.77% בינואר ל-3.84% בפברואר

אביב גוטר 11:2826.03.17
היקף המשכנתאות החדשות שנטל הציבור בחודש פברואר עמד על 4.1 מיליארד שקל - ירידה של 6% בהשוואה לחודש שעבר וירידה של 15% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה – כך עולה מנתונים שפרסם הבוקר (א') בנק ישראל.

 

מדובר בסכום הנמוך שנרשם בשנה האחרונה, למעט חודש אוקטובר בו נרשם סכום נמוך במיוחד לאור מספר ימי העסקים הנמוך שנבע בעקבות חגי תשרי. בתוך בכך, נמשכת מגמת ההתקררות בשוק המשכנתאות שהחלה בקיץ, אז הציבור נטל בממוצע מעל ל-5 מיליארד שקל מדי חודש. בנוסף ניתן לראות כי גם החודש נרשמה ירידה בשיעור של 4% במספר ההלוואות בעוד, אולם אם משווים לשנה שעברה אז מדובר בירידה חדה יותר של 15%.

 

עם זאת, גובה ההלוואה הממוצעת לא רשם שינוי משמעותי והחודש עמד הנתון על 640 אלף שקל, ירידה קלה בהשוואה לחודש הקודם ונתון דומה כפי שהיה בחודש המקביל בשנה שעברה. נתון זה עשוי להצביע על ירידה במספר העסקאות, מה שגורם לכך שהציבור נוטל פחות הלוואות, או על התייקרות במחירי המשכנתאות, דבר אשר מקשה על משקי בית ליטול הלוואות. על פי ההערכות של גורמים בענף המשכנתאות, ככל הנראה מדובר בשילוב של השניים.

 

 צילום: bigstock

 

אחד הממצאים הבולטים שעולים מהנתונים המחזקים זאת הוא סכום ההלוואה שניתן בשיעור מימון של 60%-75%, סכום אותו נוטלים בעיקר רוכשי דירה ראשונה, בהם זוגות צעירים. החודש הנתון עמד על קצת מעל מיליארד שקל, אולם כשיעור מסך הביצועים החודשי (הסכום החודשי הכולל) מדובר ב-25.5% - ירידה של 10% בהשוואה לנתון המקביל בשנה שעברה. עם זאת ניתן לראות במקביל לכך עלייה בשיעור סכומי ההלוואה ביחס לסך הביצועים החודשי שמעמידים הבנקים ביחס לסכום הכולל בהלוואות ששיעור המימון שלהן נמוך יותר, במסלולים של 45%-60% ו-30%-45%, בהם נרשמו עליות של 4.5% ו-4% בהתאמה. נתונים אלה מצביעים על שינוי בהתנהגות הבנקים למשכנתאות, שמסכימים להעמיד הלוואות לרוכשים אך מעוניינים להקטין את הסיכון ולכן דורשים מהרוכשים לגייס הון עצמי גבוה יותר – מה שכאמור עשוי להצביע על הקושי של משקי בית לקחת הלוואות.

 

הסכום אותו נוטלים משקיעים עמד החודש על 554 מיליון שקל בלבד, ירידה של 10% בהשוואה לחודש הקודם וירידה של 22% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה. עם זאת, שיעור המשקיעים מסך ההלוואות נותר גם החודש ברמה הממוצעת שלו בשנה וחצי האחרונות, 13%, לכן קשה להצביע על מגמה מסוימת בקרב משקיעים. עם זאת, ככל שתתבהר תמונת המצב בכל הנוגע למס ריבוי נכסים (מס דירה שלישית) ייתכן ויהיה שינוי בהתנהגות המשקיעים.

 

שיעור הריבית הצמודה למדד המחירים לצרכן המשיכה לעלות גם החודש מ-3.77% בינואר ל-3.84% בפברואר, בכך משלימה הריבית עלייה של 0.89% בתוך שנה בלבד. מועד הפירעון הסופי של ההלוואות הממוצע רשם ירידה קטנה מ-22.3 שנים בינואר ל-22.1 שנים בפברואר.

 

שיעור הריבית השקלית, שאינה צמודה למדד, רשמה עלייה מזערית שך 0.02% באופן יחסי בהשוואה לחודש ינואר ועמד החודש על 3.27%, עלייה של 0.71% בתוך שנה. גם במסלולים אלו נרשמה ירידה קלה במועד הפירעון הסופי הממוצע מ-21.3 שנים ל-21.2 שנים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x