$
חדשות נדל

"איך אפשר להגיע לרווחיות של 15% ועוד להלבין עשרות מיליונים?"

עו"ד שמואל לכנר, מנהל מחלקת נדל"ן במשרד נשיץ ברנדס אמיר על פרשת ב. יאיר: "הבנק לא מאשר אשראי אם המספרים לא עושים שכל. זה מעורר סימני שאלה". גורמים בחברה: "החברה עשתה מהלכים נכונים מאוד. לא ברור כיצד משהו כזה יכול לחלוף מתחת לרדאר"

עינת פז-פרנקל, זוהר שחר לוי ותומר גנון 09:3122.05.14

"החשדות הללו הן שוק גדול בשבילנו. ב.יאיר היא חברה שצלחה את המשבר ב־2009, לאחר שמצבה היה קשה מאוד. הניהול הוביל להצלחות גדולות, שיפור בדו"חות ושיפור באיתנות הפיננסית. החברה עשתה מהלכים נכונים מאוד. לא ברור כיצד משהו כזה יכול לחלוף מתחת לרדאר. לכל פרויקט יש בנק מלווה, ולחברה מבקר פנים. גם תפקוד הדירקטוריון הוא ללא דופי" - כך אמרו ל"כלכליסט" גורמים בחברת הנדל"ן ב.יאיר, שכפי שהותר אתמול לפרסום חשודה במעורבות בהלבנת הון בהיקף של 60 מיליון שקל.

 

אם ב. יאיר, לפי החשד, הלבינה הון לכאורה דרך ניפוח תשלומים לחברה קבלנית שקשורה לארגון פשע, נשאלת השאלה כיצד הבנק המלווה של הפרויקט לא הבחין בכך. "ברגע שעושים פרויקט מגורים בליווי בנקאי, הבנק צריך לאשר תשלומים לספקים. וכשמנפחים את התשלומים לספקים על מנת להפוך כסף שחור ללבן, איך אפשר להגיע לרווחיות הנדרשת של 15%, ועוד להלבין עשרות מיליוני שקלים?" תוהה עו"ד שמואל לכנר, מנהל מחלקת נדל"ן במשרד נשיץ ברנדס אמיר. "הבנק לא מאשר סתם אשראי אם המספרים לא עושים שכל. זה מעורר סימני שאלה".

 

 

"ברגע שעושים פרויקט מגורים בליווי בנקאי, הבנק צריך לאשר תשלומים לספקים. וכשמנפחים את התשלומים לספקים כדי להפוך כסף שחור ללבן, איך אפשר להגיע לרווחיות הנדרשת של 15% ועוד להלבין עשרות מיליוני שקלים?", תוהה עו"ד שמואל לכנר, מנהל מחלקת נדל"ן במשרד נשיץ ברנדס אמיר. "הבנק לא מאשר אשראי אם המספרים לא עושים שכל. זה מעורר סימני שאלה".

 

לגבי משפחות שקנו דירות מחברת ב. יאיר, והן עדיין לא נמסרו להן - קיים כעת סיכון מסוים שעשוי לבוא לידי ביטוי בעיכובי בנייה ובתוספות תשלום, בשל מצבה הרגיש של החברה. עם זאת, חשוב להדגיש, שערבות חוק מכר מבטיחה את כל תשלומי הרוכשים, שקל לשקל. "מאז קריסת חפציבה, מגינה הרגולציה על כספי רוכשי הדירות", מזכיר לכנר. "לקוח לא צריך לחשוש לכספו בהנחה שהוא שילם באמצעות שוברים לבנק המלווה, כמקובל. כל שקל ששילמת, יש לו ערבות בנקאית".

 

מעבר לכך, "אם חברה תיקלע לקשיים, הדיירים חשופים לכך שתאריך המסירה עלול להתעכב. במקרה של כינוס נכסים, הבנקים מנסים על פי רוב להשלים את הפרויקטים, וייתכן שיצטרכו לבקש מרוכשי הדירות להשלים כספים על מנת שיוכלו להשלים את הבנייה", אמר לכנר, והדגיש: "זה שבעלי החברה נעצרו עדיין לא אומר שהחברה תפשוט רגל. אסור לזרוע פניקה".

 

פרויקט משכנות האומה ב' בירושלים של ב. יאיר פרויקט משכנות האומה ב' בירושלים של ב. יאיר צילום: עומר מסינגר

  

מב.יאיר נמסר בתגובה: "החברה ממשיכה את עבודתה כרגיל מול אלפי לקוחותיה בפרויקטים למגורים ומסחר. חברת ב.יאיר, שהינה כידוע אחת מחברות הנדל"ן הציבוריות המובילות במשק, תמשיך ותשרת נאמנה את הרוכשים ואת בעלי האג"ח שלה".

 

בימים אלה ב.יאיר בונה ומשווקת קרוב ל־1,000 יחידות דיור. עם הפרויקטים שבהם מעורבת החברה, המחזיקה בקניון הפסגה בפסגת זאב, נמנים סאן וילאג' באילת ומגדל סקיי בשכונת עיר ימים בנתניה. על פי דו"חותיה ל־2013 משווקת החברה, בין היתר, פרויקט להקמת 30 יח"ד בגבעת זאב בירושלים; 76 יח"ד בבית שמש; 103 יח"ד במודיעין; ו־120 יח"ד בשכונת ארנונה בירושלים.

 

על פי דו"חותיה ל־2013 משווקת החברה, בין היתר, פרויקט להקמת 30 יח"ד בגבעת זאב בירושלים; 76 יח"ד בבית שמש; 103 יח"ד במודיעין; ו־120 יח"ד בשכונת ארנונה בירושלים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x