$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הג'וב החדש של שי באב"ד: ינהל את עסקיו של מוטי בן־משה

מנכ"ל משרד האוצר לשעבר מונה למנהל העסקים הראשי של קבוצת אקסטרה הפרטית, וצפוי להתמנות בקרוב למנכ"ל אלון רבוע כחול, חברת האחזקות שלה. הקבוצה דיווחה לאחרונה כי רשות התחרות רואה בה גוף ריאלי משמעותי במסגרת חוק הריכוזיות

גולן חזני 06:5028.02.21

חיבור מפתיע בעולם העסקי. ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל משרד האוצר בתקופתו של השר משה כחלון, שי באב"ד, מצטרף לאיש העסקים מוטי בן־משה. באב"ד ימונה ב־3 ביוני, כשמסתיים הצינון שלו, למנהל העסקים הראשי של קבוצת אקסטרה הפרטית, שבבעלות בן־משה.

 

 

 

בנוסף עשוי באב"ד להתמנות לתפקיד מנכ"ל אלון רבוע כחול, חברת האחזקות שרכשה אקסטרה אך גם מינוי זה ייאלץ להמתין לתום הצינון. החברה שולטת (70.5%) בחברת תחנות הדלק וחנויות הנוחות דור אלון; בחברת הנדל"ן המניב רבוע כחול נדל"ן (57.4%) ; וברשת חנויות כלי הבית נעמן (100%). באחרונה הקים בן־משה גם חברת חיתום יחד עם גלעד שמעוני. כיום מכהן ישראל יניב כמנכ"ל אלון רבוע כחול, אולם על פי הערכות הוא צפוי לפרוש מהתפקיד בקרוב.

 

תהליך גיוסו של באב"ד נמשך כמה חודשים ומהווה ציון דרך מבחינת בן־משה, שהפציע בשוק ההון ב־2013 כשרכש את קונצרן אי.די.בי יחד עם אדוארדו אלשטיין. בשנת 2014 הוא מכר את אחזותיו לשותפו לשעבר וסיים את התקופה שלו באי.די.בי. בן־משה נחשב לבעל שליטה ריכוזי מאוד, והבחירה בבאב"ד - שבעצמו נחשב למנהל ריכוזי - היא הפעם הראשונה שהוא ממנה לצדו מנהל דומיננטי כדי להתמודד עם הניהול של הקבוצה שמתרחבת.

 

לפני כשבועיים דיווחה הקבוצה כי רשות התחרות רואה בה גוף ריאלי משמעותי במסגרת חוק הריכוזיות. ייתכן שאחד השיקולים בהבאתו של באב"ד לקבוצה היא התמודדות עם הרגולציה, גם מבחינת הריכוזיות אולם גם בתחום החשמל, גזרה שבה הקבוצה מגבירה את פעילותה. לאלון רבוע כחול פעילות משמעותית בתחום האנרגיה, הכוללת אחזקה של 16.9% ממיזם תחנת הכוח IPM בבאר טוביה ובתחנת כוח סוגת בקריית גת, והיא מתכוונת לשלוח זרועות לתחומים נוספים.

 

 

שי באב"ד שי באב"ד צילום: עמית שעל

 

פנים בולטות במשבר

 

באב"ד סיים את תפקידו באוצר במאי 2020, אחרי כהונה של קרוב לחמש שנים. קודם לכהונתו באוצר הוא שימש מנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. לפני כן כיהן כמנכ"ל אזור ישראל והמזרח הקרוב בחברת צים.

בשנה שעברה עלה שמו של באב"ד כמועמד לשתי חברות ענק הקשורות בתעשיית התעופה, אל על והתעשייה האווירית, אולם בשני התפקידים מונו מנכ"לי"ם אחרים.

 

במהלך כהונתו התעמת באב"ד לא אחת עם אנשי אגף תקציבים, בראשם שאול מרידור וסגניו, אבל גם מול גורמים אחרים בפקידות. הנהלת האוצר בשנים האחרונות, תחת באב"ד, ידעה עליות ומורדות, נוכח דרישתו להכפיף תחתיו את יתר ראשי האגפים שבפועל בתקן מנכ"לים. הדרישה הביאה להקמת ועדה בנושא, שבסופו של דבר המליצה כי ייקבעו תנאים שיבטיחו כי המנכ"ל לא יהיה מינוי פוליטי אלא מקצועי; אך זו לא התקבלה על ידי השר המכהן דאז כחלון.

 

באב"ד הפך בחודשים האחרונים לכהונתו, עם התפרצות מגפת הקורונה, לגורם הבולט מול מנכ"ל משרד בריאות משה בר סימן טוב. באב"ד התנגד לצעדים החריפים להשבתת המשק ולחוסר המוכנות של משרד הבריאות לנהל סיכונים.

 

בשנים האחרונות, וביתר שאת בשנה האחרונה, לאור התרחקותו של כחלון מהזירה הציבורית והפוליטית, הפך באב"ד לפנים הבולטות של משרד האוצר. מגמה זו רק התעצמה לאורו של משבר הקורונה, בין היתר לאור היחסים הטובים של באב"ד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

 

מוטי בן-משה מוטי בן-משה צילום: אוראל כהן

 

אג"ח ב־1.23 מיליארד שקל

 

באב"ד מצטרף לקבוצה בראשות איש עסקים שנחשב כוח עולה במשק, לאחר שזכה ב־2016 במכרז לרכישת חברת האחזקות, מהוותיקות בשוק, שמצויה בתהליכי התרחבות. שנה לאחר הרכישה מחק בהצעת רכש את רשת נעמן מהמסחר. הכנסות נעמן עומדות על כ־350 מיליון שקל בשנה, והיא נפגעה ממשבר הקורונה ומסגירת קניונים שבהם פועלות חנויותיה.

 

לאלון רבוע כחול הון עצמי המיוחס לבעלים של 1.3 מיליארד שקל נכון לסוף יוני 2020, וזאת לאחר שסיימה את תשעה החודשים הראשונים של אותה שנה ברווח המיוחס לבעלים של 52 מיליון שקל. לחברה איגרות חוב בהיקף של 1.23 מיליארד שקל ערך נקוב שהנפיקה לציבור, ושנסחרות כיום בבורסת תל אביב לפי תשואה שנתית לפדיון של 2%-3.5%.

 

ברבעון השלישי של שנת 2020 ביצע בן־משה באמצעות אקסטרה הפרטית שתי רכישות בשתי החברות המרכזיות שבשליטת הקבוצה: 24 מיליון שקל תמורת 1.4% ממניות אלון רבוע נדל"ן, ו־17 מיליון שקל עבור 1.5% ממניות דור אלון. רבוע נדל"ן נחשבת לאחת החברות הגדולות בתחום הנדל"ן המניב בארץ, והיא משכירה עשרות סופרמרקטים לרשת הקמעונאות יינות ביתן ומחזיקה בקניון TLV בתל אביב. דור אלון מפעילה 210 תחנות תדלוק, שמרביתן כוללות חנויות נוחות, ברשת AM:PM, ובחברת גז, דור גז.

 

הרווח של בן־משה באלון כפול מההפסד באי.די.בי

 

בן־משה הפך לבעל המניות היחיד באלון רבוע כחול בספטמבר 2016, כשרכש את כלל מניות החברה במסגרת הסדר חוב בהשקעה של 422 מיליון שקל. מתוך זה, 115 מיליון שקל שולמו לבעלת השליטה הקודמת (החברות אלון דלק ואלון קמעונאות) עבור 72.7% ממניות אלון רבוע כחול, 7 מיליון שקל שולמו לבעלי מניות מהציבור, ו־300 מיליון שקל בהזרמה לתוך החברה, לפירעון הלוואות בעלים.

 

במהלך 40 החודשים שבהם אלון רבוע כחול מצויה בשליטת בן־משה, נרשמו עליות חדות בשווי השוק של שתי החברות־הבנות. שווי מניות השליטה של אלון רבוע כחול (57.4%) בדור אלון (70.5%) עומד על 810 מיליון שקל, ושווי מניות השליטה (57.4%) ברבוע כחול נדל"ן על 1.32 מיליארד שקל. שווי השוק המצרפי של אחזקות אלון רבוע כחול בשתי החברות־הבנות הציבוריות הללו עומד נכון לאתמול על 2.1 מיליארד שקל. אם נוסיף לכך את שווי האחזקות בחברות הפרטיות IPM, נעמן ובי מרכז שירותי לוגיסטיקה, שמוערך ב־370 מיליון שקל, שווי הנכסים של אלון רבוע כחול יסתכם בכ־2.5 מיליארד שקל.

 

החוב הפיננסי נטו של אלון רבוע כחול נאמד ב־900 מיליון שקל, ואילו השווי הנכסי הנקי על 1.6 מיליארד שקל. בן־משה מורווח על הנייר 1.2 מיליארד שקל מהשקעתו - יותר מכפול מההפסד שספג באי.די.בי, 530 מיליון שקל. בן־משה חתך את ההשקעה ב־2016, כשמכר מניותיו לשותפו אדוארדו אלשטיין.

x