$
קרנות הייטק

בלעדי לכלכליסט

בזכות הביקוש: פונטיפקס חצתה רף גיוס של 1.3 מיליארד דולר

קרן האקוויטי השישית של פונטיפקס נהנתה מגל ביקושים שחווה ענף הביוטכנולוגיה מאז פרוץ הקורונה, והעלה את סך הגיוס לקרן ב־22%, ל־404 מיליון דולר. מחצית מהגיוס הגיעה ממוסדיים ישראליים והמחצית השנייה מחברות אמריקאיות וסיניות

צלי גרינברג 07:3412.10.20

קרן הביוטק פונטיפקס, שבניהול תומר קריב ורן נוסבאום, נהנתה מביקושי היתר שחווה ענף הביוטכנולוגיה מאז פרוץ הקורונה וגייסה עוד 74 מיליון דולר לקרן האקוויטי השישית שהקימה. בכך, השלימה אתמול הקרן גיוס של 404 מיליון דולר. כך נודע ל"כלכליסט".

 

מחצית הגיוס לקרן הגיעה ממשקיעים מוסדיים ישראליים קיימים בקרן הביוטק, ובהם חברות הביטוח הראל, מנורה, הפניקס וכלל, בית ההשקעות אלטשולר שחם, פועלים שוקי הון, וקרן וינטג' הישראלית, שהשקיעו 60-20 מיליון דולר כל אחד. החצי השני הגיע מגופים מוסדיים אמריקאיים וסיניים, ובהם חברות ביטוח והשקעה מארה"ב, וחברות תרופות ומחקרים קליניים סיניות.

מימין: תומר קריב ורן נוסבאום, מנהלי קרן פונטיפקס מימין: תומר קריב ורן נוסבאום, מנהלי קרן פונטיפקס צילום: שאול גולן

 

 

תוספת הגיוס לקרן האקוויטי השישית מביאה את סכום הכסף המנוהל על ידי פונטיפקס ל־1.34 מיליארד דולר. מתוכם, כמיליארד דולר מנוהלים בקרנות האקוויטי; 150 מיליון דולר מנוהלים בקרן החוב, שהתחילה לפעול השנה; ו־180 מיליון דולר מנוהלים בקרן האגטק של פונטיפקס.

 

הקרן השישית צפויה להתמקד באיתור חברות ביוטק, המצויות בשלבי מחקר שונים, תוך דגש על חברות ישראליות; יבוא טכנולוגיות זרות ארצה; ייזום והקמה של חברות מתוך מחקרים שיאותרו; והשקעות בחברות פרטיות וציבוריות בתחום הפארמה בארה"ב.

 

פונטיפקס הקימה 26 חברות, השקיעה ב־75

 

פונטיפקס הקימה עד כה 26 חברות, האחרונה שבהן היא עם־אל היפנית־ישראלית, המפתחת מוצרים נגד הזדקנות תאים אנושיים.

 

קרן הביוטק השקיעה עד כה ב־75 חברות לאורך השנים, מהן הנפיקה 17 בבורסות בעולם. האחרונה שבהן היא קארוס תרפיוטיקס, שהכוונה להנפיקה נחשפה ב"כלכליסט" באפריל.

 

קארוס, המתמקדת במחלות המטולוגיות וכן במחלות של שריר ושלד, אכן הונפקה באפריל השנה לפי שווי של 16 דולר למניה. בתוך כ־4 חודשים עלתה ב־231% למחיר של כ־53 דולר למניה, מה שהפך את החברה להנפקת הביוטק הטובה ביותר בנאסד"ק ב־2020. נוסבאום, ממנהלי פונטיפקס, משמש כיו"ר קארוס, הנסחרת בשווי של 920.3 מיליון דולר. פונטיפקס גם הובילה גיוס של 57 מיליון דולר לחברת הביוטק הירושלמית נובלוס פארמה בספטמבר האחרון, במסגרתו השקיעה הקרן 10 מיליון דולר תמורת 14% ממניות החברה.

 

האקזיט הראשון של פונטיפקס היה ב־2008, כשמכרה בשוק כ־8% מאחזקתה בחברת הביוטק פרוטליקס, הידועה בעיקר הודות לפיתוח תרופה למחלת הגושה. פונטיפקס מכרה את מניותיה לפי שווי של יותר ממיליארד דולר וגרפה רווח של 76 מיליון דולר. מאז השיא שלה, ביוני 2006, צנח שווייה של פרוטליקס, הנסחרת כיום בבורסות ת"א וניו יורק בשווי 116 מיליון דולר, בכ־95%.

 

בהמשך ביצעה הקרן אקזיטים נוספים, בהם מכירת חברת סיקאם שהקימה, שפיתחה נוגדן בתחום האימונותראפיה (תפעול מערכת החיסון נגד גידולי סרטן קשיחים). סיקאם נמכרה לענקית התרופות מרק ב־2015 תמורת 100 מיליון דולר, והניבה לקרן ומשקיעיה תשואה של פי 10 על ההשקעה.

 

ב־2018 מכרה פונטיפקס את כל אחזקתה בשווי של 120 מיליון דולר בחברת קייט פארמה, בתשואה של פי 40 על השקעתה הראשונית. קייט פארמה פיתחה שיטה להנדסה גנטית של תאי מערכת החיסון, כך שיתקפו ספציפית תאים סרטניים. היא נמכרה לחברת גיליאד האמריקאית תמורת 11.9 מיליארד דולר. העסקה עדיין נחשבת אחת מעסקאות המכר הגדולות בכל הזמנים בעולם הפארמה, עבור חברה שבעת המכירה עדיין לא השיקה מוצר.

 

בדצמבר האחרון חשף "כלכליסט" את מכירת ארקיול, המפתחת מולקולה חדשנית לטיפול בסרטן, לענקית התרופות האמריקאית מרק תמורת 2.7 מיליארד דולר. המכירה הניבה לפונטיפקס החזר של פי 17.5 על השקעתה. ב־2017 רכשה הקרן הרביעית של פונטיפקס 10% מארקיול תמורת 10.2 מיליון דולר, בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 100 מיליון דולר.

 

מינתה מנהל בארה"ב והקימה סניף בלונדון

 

מאז ארקיול ביצעה גיוסים ופונטיפקס דוללה, כך שחלקה בחברה ירד ל־6.5% ותמורתו היא קיבלה 175 מיליון דולר. לאחרונה מינתה פונטיפקס את ד"ר בראיין שוורץ, לשעבר המדען הראשי של ארקיול, למנהל הסניף האמריקאי שלה. בנוסף הקימה משרד בלונדון, שאליו צורפה ד"ר איונה רג'וקמר, שעבדה עד אז בקרן אדוונט, כשותפה חדשה להשקעות בשתי הקרנות האחרונות של פונטיפקס באירופה.

 

עם ההנפקות של אחזקות הקרן בנאסד"ק נמנות חברת 89Bio, המפתחת טיפול לכבד שומני ולמחלות מטבולית. זו הונפקה ב־2018 בשווי 250 מיליון דולר, ונסחרת כיום בשווי 525 מיליון דולר. Prevail, המפתחת טיפול גנטי למחלות ניווניות, הונפקה ב־2019 בשווי 450 מיליון דולר ונסחרת כיום בשווי 530 מיליון דולר. Urogen, המתמקדת בבעיות אורולוגיות, הונפקה ב־2017 בשווי 200 מיליון דולר ונסחרת כיום בשווי 500 מיליון דולר. ו־Eloxx, המתמקדת במחלות גנטיות נדירות, הונפקה ב־2016 בשווי 100 מיליון דולר ונסחרת כיום בשווי של 130 מיליון דולר.

x