$
שוק ההון

בנק הפועלים: "הריבית תעלה מהר יותר ממה שהשוק חושב"

לדברי כלכלני הבנק, מצב בו הריבית בישראל קופאת בעוד הבנק המרכזי האמריקאי מעלה בתקופה זו את הריבית פעמיים או שלוש, הוא פחות סביר

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

"ריבית בנק ישראל תעלה בקצב מהיר יותר ממה שהשוק חושב", כך סבורים כלכלני בנק הפועלים. "מצב בו הריבית בשוק האג"ח (המשקפת את התחזיות העתידיות של השוק) קופאת ברמה של 0.25%, בעוד הפד מעלה בתקופה זו את הריבית פעמיים או שלוש לרמת של 2%, הוא פחות סביר", מעריכים הכלכלנים.

 

לדבריהם, בנק ישראל בראשותה של ד"ר קרנית פלוג כבר הכין את הקרקע לעליית ריבית באחת מההחלטות הקרובות. בשבוע שעבר בנק ישראל אומנם הותיר את הריבית ברמתה האפסית (0.1%), אך רמז בהודעה שהתלוותה להחלטה כי היא עשוי להעלות אותה בקרוב. הבנק כתב: "סביבת האינפלציה ממשיכה לעלות בתמיכת המדיניות המוניטרית המרחיבה, ומסתמן שהיא מתחילה להתבסס בתחום יעד יציבות המחירים".

 

בגלל שהתבססות האינפלציה בתחום היעד היא תנאי מוקדם להעלאת הריבית (על פי ההכוונה של בנק ישראל), בפועלים מסיקים שבהחלטות הבאות העלאת ריבית כבר תעמוד על הפרק.

 

"בנק ישראל מציין גם שהסיכון העיקרי להתבססות האינפלציה ביעד הוא האפשרות לייסוף חד בשקל. כלומר, נראה שבבנק המרכזי סבורים כי בהינתן שער החליפין הנוכחי, האינפלציה לא אמורה לרדת מתחת לגבול התחתון של היעד. באופן כללי, ההודעה שידרה מסר מעט "ניצי", שמצדיק העלאת ריבית", אמרו הכלכלנים.

 

קרנית פלוג - נגידת בנק ישראל קרנית פלוג - נגידת בנק ישראל צילום: עמית שעל, שאטרסטוק

 

להערכת הבנק המרכזי צמיחת המשק היא בסביבת הקצב הפוטנציאלי, ושהייסוף של השבועות האחרונים בשער החליפין הנומינלי האפקטיבי הוא בעיקר תוצאה של היחלשות מטבעות של שווקים מתעוררים. אלא שבנק ישראל אינו פועל בסביבה סטרילית, אומרים בפועלים וההודעה עצמה הביאה לייסוף של השקל בימים העוקבים לה. "ייסוף זה הוא בעיקר השפעה של טווח זמן קצר. לא סביר ששחקנים שירכשו כעת מט"ח לאורך זמן רק בעקבות עליית הריבית לרמה של 0.25%", אמרו.

 

לא רק זאת, הם מוסיפים, "פער הריבית בין ישראל לארה"ב צפוי אפילו להמשיך ולהתרחב עד סוף השנה. בנוסף, העלאת ריבית הייתה כבר מגולמת בשוק, אם כי אולי במועד מעט מאוחר יותר, ולכן גם לא נרשמה תנודתיות גבוהה באג"ח השקליות לטווחי הזמן הקצרים. שוק המק"ם ואיגרות החוב הממשלתיות לטווחים הקצרים מגלמים כעת העלאת ריבית אחת בחודשים הקרובים והתייצבות של הריבית ברמה של 0.25% עד לרבעון האחרון של שנת 2019".

 

כלכלני פועלים העירכו עוד קודם להודעת הריבית כי הריבית צפויה לעלות לקראת סוף השנה או בתחילת השנה הבאה, והערכתם נותרת על כנה. "המועד המדויק (ברמת החודש הספציפי) הוא פחות חשוב, ויש לזכור כי בתקופה זו מתחלפת הנגידה וטרם ברור מי יהיה מחליפה. האינפלציה אמנם מתבססת ביעד, אבל מנגד, היא אינה מהווה איום ממשי על הגבול העליון של יעד האינפלציה, ולכן סביר שלא נראה מגמה של העלאות ריבית, אלא המתנה ובחינה של השפעות הריבית", ציינו הכלכלנים.

 

שער החליפין של השקל מול סל המטבעות המשיך להתחזק בשבוע החולף ומסוף חודש יוני נרשם בו ייסוף של 3.7%. כפי שבנק ישראל ציין הייסוף החד של הסל הושפע מהיחלשות חדה במטבעות של שווקים מתעוררים. מול סל של דולר והיורו הייסוף בתקופה זו עמד על כ- 1.1% בלבד. "כיוון שהאינפלציה בחלק מהשווקים המתעוררים עלתה, הבחינה של סל המטבעות האפקטיבי הנומינלי, אינה מהווה אומדן טוב לכושר התחרותיות של התעשייה המקומית למשל, וסביר להניח לכן שגם בהחלטות הריבית יינתן משקל גבוה יותר להתפתחות של שער החליפין הריאלי", סיכמו הכלכלנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x