$
שווקי חו"ל

השורה התחתונה

פסגות: "התיקון בשוק המניות האמריקאי יגיע, השאלה היא רק מתי"

הכלכלן הראשי של בית ההשקעות סבור שהמשקיעים אולי אוהבים כרגע את טראמפ כנשיא, אבל תוכניותיו צפויות לגרור תהליך אינפלציוני שיאלץ את הפדרל ריזרב להעלות ריבית מוקדם מהצפוי. כתוצאה מכך המשקיעים יגלו פתאום שבשוק האג"ח יש "בשר", והרכיב המנייתי יאבד מחִנו

אורי גרינפלד 09:0528.02.17
מאז נודעו תוצאות הבחירות בארה"ב, רשמו שוקי המניות בעולם עליות חדות, כך שנכון לכתיבת שורות אלה אפשר להסיק מסקנה אחת ברורה: המשקיעים אוהבים את דונלד טראמפ כנשיא. אם העליות עצמן לא משכנעות מספיק, בא סקר המשקיעים האחרון של חברת Investors Intelligence ומלמד ששיעור המשקיעים השוריים עומד על 61.8% — רמה שלא עמד בה מאז 2007. למעשה, המדד הגיע לרמה כה גבוהה רק ארבע פעמים ב־40 השנים האחרונות, נתון המעיד עד כמה הסנטימנט הנוכחי בשווקים חיובי.

 

העלייה כבר מגלמת חלק מצעדיו של טראמפ

כמובן, העליות בשווקים לא התרחשו בוואקום. טראמפ הבטיח וממשיך להבטיח למשקיעים צעדים רבים שעשויים לתמוך ברווחיות הפירמות — מהרחבה פיסקאלית להאצת הצמיחה, דרך הפחתה חדה במס החברות ועד דה־רגולציה בענפים כמו בנקאות, בריאות ואנרגיה. המשקיעים מאמינים שצעדים אלה, אם יתממשו, יביאו לעלייה ברווחיות הפירמות, ולכן כדאי לקנות מניות כבר היום. אבל כמו תמיד, צריך לשאול עד כמה מכל הטוב הזה כבר מגולם במחירים הנוכחיים בשווקים, ועד כמה יש מקום להפתעות — חיוביות או שליליות.

 

כך, למשל, התחזית לרווחי הפירמות במדד S&P 500 עלתה מאז ניצחונו של טראמפ ביותר מ־10%, עלייה שמגלמת, להערכתנו, כבר חלק ניכר משלושת הצעדים העיקריים שטראמפ מתכנן. לכן, אם טראמפ יאכזב, ולא יצליח ליישם את התוכניות שלו במלואן או בטווח זמן סביר, שוקי המניות יתקשו לשמור על רמתם הנוכחית.

 

הסיכון לאי־התממשות ציפיות השווקים אכן קיים, אבל במצב הנוכחי נראה כי גם אם הוא לא יתממש — וטראמפ באמת יצליח ליישם את התוכניות שלו — התמחור בשוקי המניות עדיין גבוה. הסיבה העיקרית לכך נעוצה בפרמיות הסיכון הנמוכות המגולמות כיום בשווקים. מהן אותן פרמיות סיכון? על מנת לבחון את תימחור השוק יש להסתכל לא רק על הצפי לעלייה העתידית ברווחים של הפירמות, אלא גם על התשואה האלטרנטיבית שניתן לקבל בנכסים אחרים. כך, לדוגמה, אם התשואה הגלומה הנגזרת ממכפיל הרווח של המדד עומדת על 5%, בזמן שנכס חסר סיכון כמו אג"ח ממשלתית מניב תשואה של 2%, משמעות הדבר היא שהפרמיה שמקבלים המשקיעים על הסיכון בשוק המניות עומדת על 3%.

 

פרמיות הסיכון מבטאות ירידה באטרקטיביות פרמיות הסיכון מבטאות ירידה באטרקטיביות

 

אותן פרמיות סיכון נמצאות כיום ברמתן הנמוכה ביותר מאז 2010 ומבטאות, במידה רבה, ירידה באטרקטיביות של הרכיב המנייתי לעומת הרכיב האג"חי — בעיקר לעומת רכיב האג"ח הקונצרני. יתרה מכך, אם טראמפ אכן יצליח ליישם את תוכניותיו, אפשר להניח בקלות שהתהליך ילווה בעלייה, ואפילו עלייה משמעותית, בסביבת האינפלציה הגבוהה ממילא בארה"ב. כל הצעדים שטראמפ מדבר עליהם, ובעיקר ההרחבה הפיסקאלית והצעדים הפרוטקציוניסטיים שנועדו להחזיר את ארה"ב לגדולתה, הם צעדים מעודדי אינפלציה ועלייה מהירה יותר בשכר הממוצע במשק.

 

תהליך אינפלציוני כזה עשוי להביא את הפד להעלות מהר מהצפוי את הריבית בארה"ב, וכתוצאה מכך תשואות האג"ח עלולות לעלות בחדות. אם תשואות האג"ח יהיו גבוהות יותר, פרמיות הסיכון של שוק המניות יקטנו, והרכיב המנייתי עשוי להפוך למעניין פחות בעיני המשקיעים. אלה פשוט יגלו פתאום שבשוק האג"ח "יש בשר". ואם לא די בכך, הרי שיש גם סיכון כי צעדיו של טראמפ יובילו להתחזקות הדולר (באמצעות צמצום הגירעון בחשבון השוטף והחזרת כסף הביתה מצד התאגידים הבינלאומיים), ולכן הנשיא החדש הוא לא בהכרח התרחיש החיובי לשוקי המניות. זאת עוד לפני שדיברנו על סיכונים כמו מלחמת סחר עולמית או התחממות בגזרה הגיאו־פוליטית הגלובלית.

 

השוק צריך לקחת אוויר ולעבור תמחור מחדש

אז מה עושים? בורחים משוק המניות? התשובה היא לא. המגמה בשוק צפויה להמשיך להיות חיובית, כיוון שהצמיחה הגלובלית נותרת חיובית ואף צפויה להאיץ בשנה הקרובה. עם זאת, ברור שהשוק צריך לקחת אוויר ולעבור תהליך של תמחור מחדש, שכן ללא כדור בדולח אי אפשר יהיה להניח את האצבע על התזמון המדויק של התיקון ועל עוצמתו. הדרך להתמודד עם התמחור הגבוה היא, אם כן, לגדר את הסיכונים העיקריים בתרחישים השונים. על מנת לעשות זאת אפשר, למשל, להקטין מעט את החשיפה לסקטור הפיננסים, שנהנה מרוח גבית חזקה מאוד בעקבות ניצחונו של טראמפ, ו/או להגדיל את החשיפה למכשירים צמודי מדד, כדי להתכונן לתרחיש של עלייה באינפלציה. התאמות מסוג זה בתיק ההשקעות עשויות למזער את הפגיעה בתיק ההשקעות, שמאיימת עליו במקרה של תיקון חד בשווקים.

  

השורה התחתונה: כדי לגדר סיכונים אפשר להקטין חשיפה לסקטור הפיננסים, שנהנה מרוח גבית של טראמפ, ולהגדיל חשיפה למכשירים צמודי מדד על מנת להתכונן לעלייה באינפלציה

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x