$
שווקי חו"ל

העולם מתחיל להפנים את גודל האיום שנשקף מסין

מה שהתחיל לפני כחודשיים כזרזיף של חששות מפני האטה של קטר הצמיחה העולמי, הפך עם הפיחות ביואן הסיני לשיטפון שמאיים להטביע את הכלכלה העולמית במשבר עמוק. הבורסות המובילות נצבעו באדום ומחירי הסחורות צנחו

ניר צליק 07:0013.08.15

חודשיים אחרי תחילת הנפילות הגדולות בבורסה של סין, והניסיון הנואש של ממשלת הענקית מהמזרח הרחוק לעצור את המפולת בשורה של צעדים שלא הובילו להתאוששות, בא הפיחות החד ביואן והעלה את מדד הפחד בכל הבורסות בעולם.

 

הממשל הסיני החליט לשלוף את נשק יום הדין שלו, והודיע על שינוי עמוק במדיניות סחר החליפין של המטבע המקומי. עד כה קבע הרגולטור הסיני בכל יום מחדש את נקודת ההתייחסות שממנה יכול היה שער המטבע המקומי לנוע לעומת הדולר ב־2% לכל היותר, כלפי מטה או כלפי מעלה. מעתה תיקבע נקודת ההתייחסות על פי שער המטבע ביום הקודם (מקביל לשער היציג). במילים אחרות, נקודת הפתיחה היומית של היואן תהיה תלויה מעתה חלקית בשוק החופשי, ותישאר מוגבלת ל־2% לכל צד.

 

ביום שלישי ביצע הבנק המרכזי של סין פיחות והציב את נקודת הייחוס על 6.33306 יואן לדולר, נקודת הייחוס החלשה ביותר שנרשמה בסין מאז אוקטובר 2012, וירידה חדה מנקודת האמצע של יום שלישי שעמדה על 6.2298 יואן לדולר. מחיר הסגירה ביום שלישי עמד על 6.3231 יואן לדולר. אתמול כבר הגיב היואן בירידה חדה של עד ל־6.426 יואן לדולר. הפעם האחרונה שבה נרשמה תנודה חריפה כזו בשער היואן היתה ב־1994, אז סין היתה רק הכלכלה השמינית בגודלה בעולם ולפיחות המטבע שלה לא היו אז השלכות דרמטיות כמו היום.

 

הרפורמה הסינית בשוק המטבעות החלה לגלגל כדור שלג שנפתח בהתחזקות מיידית של הדולר האמריקאי, שצפויה לפגוע ביצואניות האמריקאיות. בתגובה החלו מניות החברות האמריקאיות לאבד גובה, וכך גם תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב. במקביל, הדולר החזק צפוי להוריד עוד יותר את מחיר הנפט העולמי, בין היתר בשל העובדה שיבוא נפט וסחורות אחרות לסין, שמחירם נקוב בדולרים, יתייקר ויצמצם את הצריכה בסין. העובדה שחלק נכבד מהצמיחה העולמית התבסס עד כה על סין ועל הצמיחה המהירה בכלכלתה, החששות מההאטה, כמו גם העובדה כי יבוא סחורות לתוך המדינה יהפוך כעת ליקר בהרבה, הציתו לחרדות ברחבי העולם, והבורסות כולן הגיבו בירידות.

 

 

העדויות על ההרעה במצבה של סין ממשיכות להצטבר, כאשר היצוא בסין ירד בשיעור גבוה מהצפוי ביולי, זאת על רקע היואן החזק וביקוש נמוך מהצפוי לסחורות מצד גוש היורו, מה שמוסיף לחצים על ראש הממשלה לי קה־צ'יאנג לנקוט צעדים לעידוד הצמיחה. על פי נתונים רשמיים, היצוא הסיני במונחים דולריים ירד ביולי ב־8.3% לעומת יולי 2014, נמוך בהרבה מהתחזיות שצפו ירידה של 1.5% בהיקף היצוא, לאחר עלייה של 2.8% שנרשמה ביוני. היבוא לסין אף הוא צנח ביוני ב־8.1%, זאת לעומת ירידה של 6.6% ביוני. לצד ההשקעות המקומיות החלשות, הירידה בהיקף הביקוש הגלובלי מאיימת על יעד הצמיחה הנמוך של 7% שהציבה סין ל־2015.

 

פיחות המטבע מצטרף לשורת צעדים שנקט הממשל הסיני בחודשים האחרונים, בהם גם הבטחה של הבנק המרכזי של סין להזרים סיוע לחברות מימון ממשלתיות שיעבירו מימון לחברות ברוקראז' ולמנהלי קרנות כדי שאלה ירכשו מניות. בנוסף הוחלט גם על עצירת הנפקות חדשות והברוקרים אף הסכימו להפסיק למכור מניות — מה שהפך את הבורסה הסינית לשוק של קונים בלבד.

 

החשש של אפל וסמסונג

החשש הגדול בעולם הוא שבעקבות הפיחות במטבע המקומי הסיני הממוצע יעדיף לקנות סחורה מקומית מאשר לצרוך סחורה מיובאת שצפויה להתייקר. בין החברות הבולטות שכבר מגלמות את החשש הזה נמצאות חברות טכנולוגיה כמו אפל וסמסונג. אם רכישת מכשירי הסלולר בסין תפחת, גם חברות ישראליות שפועלות בענף השבבים צפויות להיפגע, כמו נובה שמספקת מערכות בדיקה לשבבים, או אורבוטק וקמטק שמספקות ציוד בדיקה למסכים שטוחים ומעגלים מודפסים. חברות ישראליות נוספות שצפויות להיפגע הן חברות כמו כיל או אדמה, שדו"חות הרבעון השני שלהן כבר מעידים על פגיעה בשל ירידה במחירי הסחורות בעולם.

 

לדברי יונתן קרייזמן, אנליסט בנק ירושלים, "כיל דיווחה על ירידה חדה במכירות האשלג בגלל השביתה, וכאשר יש תנודתיות כה גדולה בביצועי החברה, ענייני מטבע הם פחות קריטיים. מכירות האשלג של כיל בסין מסתכמות בכמיליון טונות בשנה המהווים 20% ממכירות האשלג של כיל בהקיף של כ־300 מיליון דולר בשנה ולכיל יש גם הכנסות בתחומים אחרים בסין. הפיחות ביואן מפחית מכוח הקנייה של הסינים. מה שקורה בסין עכשיו קרה בהודו בעבר, גם שם ראינו ירידה חדה במכירות האשלג בשנים האחרונות. אני מתקשה להאמין שהתרחשות דומה תקרה גם בסין, אבל עוד מוקדם לדעת".

 

לדברי גלעד אלפר, אנליסט אקסלנס, "מה שדוחף את כל סקטור החקלאות בעולם ב־15 השנים האחרונות זה ההתעשרות של סין והמעבר ממזונות מהצומח למזונות מהחי. הן חברות כמו קטרפילר שמייצרת טרקטורים, והן חברות כמו אדמה או מונסנטו, מושפעות מהמעבר הזה. תעשיית החקלאות העולמית תלויה בסין. החלק הראשון בפגיעה הוא בסחורות, כגון ברזל ונחושת. מגזר נוסף שייפגע אם סין תיקלע למשבר מהותי הוא מגזר הטכנולוגיה. שוק הסמארטפונים בעולם מונע על ידי סין. הסיבה שאפל נסחרת במחירים שבהם היא נסחרת משקפת ציפייה שהיא תמכור הרבה מכשירים בסין. אם זה לא יקרה, אז כל שוק השבבים לסמארטפונים ייפגע בצורה קשה, וגם כל החברות שקשורות למוצרי אלקטרוניקה עשויות להיפגע.

 

"סין רוצה להפוך ממדינה שמבוססת על יצוא למדינה שמבוססת על צריכה פנימית. בינתיים היצוא הסיני יורד כי מצבם הכלכלי של האמריקאים מחמיר, והסינים שפוחדים מכך עושים פיחות במטבע. אבל זה חלק ממחלות המעבר. הבעיה היא שהמהלך הסיני עשוי להוביל לעוד מלחמת מטבעות במדינות העולם המערבי שגם עשויות לפחת את המטבעות שלהן. לדעתי, כל החלומות על העלאת הריבית בעולם כזה הם פנטזיה".

 

נורת אזהרה נדלקת בהודו

אלפר מדבר על מחלות המעבר, ואחת הדוגמאות הבולטות היא הודעתה בימים אלה של פוקסקון, יצרנית הרכיבים האלקטרוניים הטייוואנית הגדולה בעולם שפועלת בסין, כי תשקיע 5 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות בהקמת מפעל ייצור בהודו — צעד שמהווה נורת אזהרה חריפה לממשל הסיני. הודו עשויה לסייע לפוקסקון להתמודד עם עליית שכר העובדים בסין שמעלה את עלויות הייצור שם. כעת, נותר לראות אם סין תצליח לנהל את השינוי הנוכחי בכלכלה בתבונה או שרעשי המשנה של רעידת האדמה שיצרה יובילו למשבר אמיתי בכל כלכלות העולם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x