$
שוקי חו"ל

פרשנות

למה ומדוע? ניו יורק תקועה - בורסת ת"א רצה קדימה

בשעה שהמדדים בניו יורק מדשדשים במקום, מדד ת"א 25 טיפס ב-13% מתחילת 2015 - המדדים באירופה קפצו ביותר מ-20% בתקופה זו. מה עומד מאחורי הפערים בין השווקים בעולם לניו יורק?

מיקי גרינפלד ושי סלינס 23:1307.04.15

תחילת שנה מטורפת עוברת על הבורסה של תל אביב. מתחילת 2015 משלים המדד המוביל של הבורסה, ת"א 25, זינוק חד של 13% עד לרמת שיא של 1,660 נקודות בו הוא ננעל היום - לאחר רצף של 8 ימי עליות.  

לעומת זאת, מדד S&P 500 עלה מתחילת השנה ב-1.1% בלבד. דאו ג'ונס בפחות מ-1%, והנאסד"ק "הרשים" עם עלייה של מעט מעל 4%. מהי אם כן, הסיבה לעלייה החדה הזו במדדים המקומיים שלנו, בעוד שהמדדים המובילים בכלכלה המובילה בעולם מדשדשים ב-3 החודשים האחרונים.

 

השאלה רק מתעצמת כשבוחנים מה קורה באירופה ובאסיה. הדאקס הגרמני עלה ביותר מ-23% מתחילת 2015, והבורסה בצרפת זינקה במעט יותר מ-20%. הבורסה של שנגחאי טיפסה בתקופה האמורה ב-22.5%, הניקיי היפני ב-12.5% והבורסה בהונג קונג ב-7.5%. השורה התחתונה ברורה אם כן - המדדים שחריגים בכל התמונה בבורסות העולם מתחילת השנה - הם המדדים של ארה"ב.

 

הבורסה בפרנקפורט הבורסה בפרנקפורט צילום: בלומברג

 

מהו הרקע לפערים?

ראשית, כל הערכות מדברות שעונת הדו"חות הכספיים לחברות הציבוריות בארה"ב שתיפתח מחר (ד') עם דוחות אלקואה תהיה חלשה במיוחד. לפי תחזיות האנליסטים הרבעון הראשון של 2015 צפוי להיות החלש מזה שנתיים וחצי.

 

הסיבה המרכזית להערכה זו קשורה לדולר החזק שנסחר ברמה של 1.085 יורו-לדולר אחרי זינוק של 10% בערכו מתחילת השנה - זינוק שנבע בעיקר מתוכנית ההרחבה הכמותית שהונהגה באירופה.

 

סיבה נוספת שתרמה להתחזקותו של הדולר היא ההערכה שרווחה בחודשים שחלפו בדבר העלאת ריבית בארה"ב סביב חודש יוני השנה. העלאת ריבית, לכשתתרחש, צפויה לחזק מיידית את הדולר, והציפיות לצעד של הפד באמצע השנה תומחרו בשוק שתמך בדולר. בשבועות האחרונים, מסיבות שונות, נדחה המועד המוארך בשוק לרבעון האחרון של השנה, והדולר אכן נחלש, אולם ככל הנראה באופן זמני בלבד. כאשר הכיוון בארה"ב הוא העלאת ריבית - מהלך מוניטארי מצמצם - והכיוון בעולם הוא מדיניות מרחיבה, בסבירות גבוהה נראה את המטבע האמריקאי ממשיך להתחזק.

 

המשמעות המרכזית של דולר חזק הוא פגיעה ביצואניות האמריקאיות, שמוצריהן הופכים ליקרים יותר, מול עדיפותן של החברות האירופאיות שנהנות מיורו חלש יותר. בחודשים האחרונים השוק צופה כי הפגיעה תשתקף כבר בדוחות הרבעון הראשון, והמדדים מגיבים בחולשה - כמו בדרך כלל, השוק מתיימר לחזות את המציאות טרם זמנה.

 

סיבה נוספת שתורמת לאווירה המדכדכת משהו בניו יורק נוגעת למטאפיזיקה ופחות לניתוח של מספרים. בארה"ב ציינו לאחורנה בחגיגיות 6 שנים של שוק שורי, עם טיפוס של יותר מ-200% - מדד ה-S&P 500 רשם בנעילת המסחר של ה-9 במרץ 2009 נקודת שפל של 676.53 נקודות. מאז ועד היום יותר משילש המדד את שוויו והוא נסחר היום בשווי של כמעט 2,090 נקודות. מתישהו, מאמינים לא מעט אנשים בשוק, צריך להגיע תיקון משמעותי, או לכל הפחות בלימה. התחלת ההתאוששות של אירופה, הפער הצפוי בכיוון המוניטארי, ועוד כל מיני מרעין בישין פחות או יותר, משקפים, לדעת רבים, מצב דברים נוח למהלך המתקן לאחור.

 

  צילום: shutterstock

 

העולם ממשיך קדימה

מול הכוחות הבולמים את השוק האמריקאי, השווקים באירופה נתמכים בעיקר במדיניות ההרחבה הכמותית שמנהיג הבנק האירופי, טוקיו מרוויחה מזה זמן ממדיניות הפיסקאלית המרחיבה של ראש הממשלה והמדיניות המוניטארית המקבילה שמנהיג שותפו בבנק היפני, והשוק הסיני נתמך במדיניות תומכת נזילות של הבנק הסיני, וברפורמות מרחיקות לכת שמנהיגה הממשלה - בין השאר בכוונה למגר את השחיתות ולתקן את הפגמים של המגזר הפיננסי.

 

ובתל אביב מה? מהם הכוחות שדחפו את המדדים המובילים של הבורסה באחוזת בית מתחילת השנה? כמו שנוהגים לומר, להצלחה אבות רבים. נתוני מאקרו מעודדים, שלימדו כי מדינת ישראל בדרך הנכונה ליציאה מהדשדוש. דוחות מוצלחים בסך הכול תמכו בתחושה זו. במקביל, הליך הבחירות ותוצאותיו תרמו לוודאות - שתמיד עדיפה מבחינת המשקיעים על פני סימני שאלה. ואולי יותר מכל, האגרסיביות היחסית שבה נקט בנק ישראל בניסיון לשמר את השקל בסביבה סבירה יחסית מול הדולר, ובעיקר התרומה האמורה של ארה"ב להתחזקות הדולר - הגורם העיקרי להמשך החולשה היחסית של השקל - מייצרים ציפייה לתוצאות טובות יותר של היצוא הישראלי בהמשך הדרך.

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x