$
המלצות ואזהרות

זווית אחרת

לא רק ארה"ב: לכמה עוד מדינות בעולם יש ריבית שלילית?

בנקים מרכזיים רבים נאלצו להוריד ריביות לרמות נמוכות במיוחד בתקופת המשבר הפיננסי. הנה מה שחושב על זה אחד הכלכלנים הבכירים בעולם

גרייס חנאוי 12:4623.02.15

השבוע בפרויקט המשותף של "כלכליסט" ובית ההשקעות IBI: איך קרה שכ-90% מהמדינות המתועשות מעגנות בתוכן ריבית שלילית או אפסית. 

בישיבת ועדת השוק האחרונה של הפדרל ריזרב, פקידי הבנק המרכזי ציינו שהם מרגישים בנוח להשאיר את שיעור הריבית בסביבתו האפסית לפרק זמן ממושך יותר כאשר הכלכלה צומחת לאט ושיעורי האינפלציה נשארים נמוכים.

 

בנקים מרכזיים רבים ברחבי העולם הורידו ריביות לרמות נמוכות במיוחד בתקופת המשבר הפיננסי במאמץ להמריץ את הצמיחה. כשדיוויד רוזנברג, כלכלן קנדי ראשי בגלוסקין שף נשאל מה התרשים החשוב ביותר בעולם, הוא הציג את התרשים הבא:

 

 

 

"אני לא יודע אם להרגיש טוב או שלא בנוח מהעובדה ש- 90% מהכלכלות המתועשות בעולם מעוגנות בשיעורי ריביות אפסיים או שליליים", אמר רוזנברג. "ברמה אחת זה צריך להיות תומך נכסי סיכון וברמה אחרת זה מסמל איך משקיעים סולידיים ובנקים מרכזיים רואים את העולם - דפלציה בתקופה של שיעורי ריבית נמוכים במיוחד הוא בהחלט לא בונה אמון".

 

דפלציה היא מפלצת מפחידה. כששוק נמצא בדפלציה, המחירים יורדים וכח הקנייה גדל. היא יוצרת מעגל סחרור שקשה לצאת ממנו. מצב של ירידת מחירים הוא מצב שאינו רצוי למשק. הוא מהווה תמריץ לצרכנים לדחות קניות ככל האפשר כי יהיה יותר זול. הדבר גורם לקיפאון כלכלי וגורם בסופו של דבר לירידת מחירים חדה יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x