$
בורסת ת"א

רשות ני"ע בוחנת את התנודה החריגה בשווי של איי.פי.סי

ביום המסחר הראשון עלה השלד הבורסאי לשווי שוק עצום של 6 מיליארד שקל ובסופו נסגר בשווי של 1.1 מיליארד שקל. אתמול המניה כבר נחתכה ב־95%, במחזור נמוך של 580 אלף שקל. הפעילות שנוצקה לשלד הוערכה ב־140 מיליון שקל בלבד

אורן פרוינד 08:2717.07.14

רשות ני"ע בוחנת כיצד הגיע השלד הבורסאי של איי.פי.סילשווי של 1.1 מיליארד שקל במהלך יום המסחר הראשון של המניה, ומדוע השווי נחתך ל־62 מיליון שקל למחרת. השלד הבורסאי שהחזיק בעבר ברשיונות חיפושי הגז והנפט של "שרה" ו"מירה" תחת בעלות אחרת, החל להיסחר בבורסה ביום שלישי – אז נוצקה לתוכו פעילות חדשה של שירותי ייעוץ ולוגיסטיקה בתחום בתי הזיקוק והוקצו מניות לבעלים החדשים שבראשם עומד רוני קופפרברג (49%).

 

ביום המסחר הראשון עלה השלד לשווי עצום של 6 מיליארד שקל ובסופו נסגר בשווי של 1.1 מיליארד שקל. אתמול המניה כבר נחתכה ב־95% לשווי של 62 מיליון שקל בלבד, במחזור מסחר של 580 אלף שקל.

 

מה שהעלה את שווי החברה הוא לא עיוות בורסאי, אלא עסקאות שבוצעו בפועל בהיקף של 250 אלף שקל ביום המסחר הראשון. כלומר, היה מי שמכר וקנה מניות לפי השווי של מיליארד שקל, ואפילו בשווי של 6 מיליארד שקל, למרות שפעילות החברה הוערכה בשווי של 40 מיליון דולר בלבד (140 מיליון שקל) על ידי חברת הייעוץ CUBE.

 

 

בהנהלת הבורסה תוהים מה גרם למשקיעים לרכוש מניות לפי שווי עצום כל כך, כאשר אתמול דרשו מהחברה לפרסם הבהרה לגבי פעילותה. בהודעה שפורסמה אתמול במהלך המסחר על ידי ההנהלה נכתב: "מלבד האמור בדיווחי החברה, אין כל התפתחות בעסקי החברה".

 

לפניית "כלכליסט" ענתה הנהלת הבורסה כי "לאחר איחוד ההון במניות החברה ולפני תחילת המסחר ב'חברה החדשה', הבורסה קבעה למניה פרמטר פתיחה של אגורה אחת, ובכך הותירה לשוק לקבוע את מחיר המניה במהלך המסחר. מאחר שבתום המסחר נקבע למניה שער שנראה כחריג, הבורסה אף פנתה לחברה על מנת לבדוק האם יש לה איזושהי התייחסות לתוצאות המסחר. החברה פרסמה הודעה, לפיה מלבד האמור בדיווחיה הקודמים, אין כל התפתחות בעסקי החברה".

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב צילום: בלומברג

 

גורמים בכירים בבורסה מציינים כי אין זה מחובתה לבחון את הפער העצום בשווי. בכך נרמז כי הכתובת היא רשות ני"ע. מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "הרשות אינה מוסרת מידע לגבי פעילותה". עם זאת, גורמים בכירים אישרו ל"כלכליסט" כי הרשות בודקת ועוקבת אחר הנעשה באיי.פי.סי.

 

אין זו הפעם הראשונה שהרשות בוחנת את פעילותה של איי.פי.סי. קופפרברג יצק לשלד הבורסאי את החברה הפרטית שלו אמבר, שהחזיקה בית זיקוק מפורק בטורקיה שהיה מסוגל לטענתו לזקק כ־100 אלף חביות נפט מדי יום. חברת CUBE ערכה עבור קופפרברג הערכת שווי לחברה, שקבעה לה סכום של 40 מיליון דולר. לפני כשבועיים הרשות התערבה ודרשה הבהרות לגבי הערכת השווי. בסופו של יום החליטה ההנהלה לוותר על הערכת השווי ולא להסתמך עליה.

 

החברה עברה לידיים חדשות לאחר כישלון הקידוחים "שרה" ו"מירה" באוקטובר 2012, ונשלטה בעבר על ידי הווראד קופר ואיגור אפימוב. כעת החברה מוחזקת על ידי רוני קופפרברג (49%) ומספר מחזיקים נוספים כמו: עו"ד ויקטור תשובה, דרור עצמון, שלומי שני, פליקס סופר וחברת זאוס ספורט של צבי ואיה בן דת, המחזיקים ב־5% מהמניות כל אחד. מחזיק מניות נוסף הוא מנכ"ל החברה, שמואל רבינא המחזיק 3.5% מהמניות, ומחזיקי מניות נוספים הם עו"ד דן להט וסוחר השלדים כפיר זילברמן, כל אחד בעל אחזקה של 1% מהמניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x