$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ביינארט הזמין הערכת שווי לבניין הבורסה החדש

בוחן חלופות למעבר לבניין המפואר בת"א. ביינארט חשף את תוכנית העבודה השנתית הכוללת הסכם קיבוצי חדש. על פי הערכות, גם אם המעבר יבוטל, הוועד לא יוותר על בונוס מעבר של 10 מיליון שקל

רחלי בינדמן 07:0305.05.14

מנכ"ל הבורסה הטרי יוסי ביינארט חשף היום בפני 220 עובדי הבורסה את תוכנית העבודה לשנה הקרובה. ביינארט נכנס לתפקידו בתחילת 2014, לאחר דרמה שהתרחשה במסדרונות הבורסה לאחר שיו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר הוביל להדחתם של מנכ"לית הבורסה אסתר לבנון ושל היו"ר סם ברונפלד.

 

ל"כלכליסט" נודע כי ביינארט הזמין הערכת שווי לבניין החדש כדי לבחון האם ניתן למכור את הנכס בשווי השווה או עולה על ההשקעה שבוצעה בו. נראה כי יהיה קושי לממשו בשווי גבוה יותר.

 

ביינארט פועל בתיאום מלא עם יו"ר הדירקטוריון החדש אמנון נויבך, שככל הנראה יזם את הבחינה מחדש של המעבר. בכוונת השניים לבצע בדיקה מעמיקה של החלופות למעבר לבניין החדש.

 

 

אתמול חשף "כלכליסט" כי ביינארט יצא נגד החלטה שנויה במחלוקת שקיבלה ההנהלה הקודמת בראשות לבנון ובגיבוי הדירקטוריון - הקמת בניין חדש ומפואר ברחוב אחוזת בית בתל אביב שעלות הקמתו נאמדת ב־300 מיליון שקלים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי קודם להצגת הבקשה להקפאת המעבר לבניין החדש בפני הדירקטוריון ביום חמישי האחרון, נועד ביינארט עם ועד העובדים ביום ראשון שעבר. הפנייה המקדימה לוועד בוצעה שלא בכדי: בעדכון להסכם ההעסקה עם העובדים שנחתם ב־2011, נכתב כי "בגין המאמץ הכרוך במעבר המתוכנן והתחייבות העובדים לפעול תוך שיתוף פעולה, יהיו העובדים זכאים למענק מאמץ בגובה 1.12 משכורות". כמו כן עובדים שישקיעו מאמץ מיוחד במעבר יקבלו מענק נוסף של 10-30 אלף שקל. על פי הערכות, עלות המענק תסתכם ב־10 מיליון שקל.

 

הבניין החדש כולל שטח לאחסון מערכות המחשוב המתקדמות של הבורסה בשטח ממוגן ברמה גבוהה מאוד. ביינארט גם בודק חלופה של שמירת שטח המחשבים לצד מרכז המבקרים שכולל המבנה החדש, תוך השכרה או מכירה של יתר הקומות. בפני ביינארט עומדת משוכה נוספת: הבניין הנוכחי שבו שוכנת הבורסה ברחוב אחד העם 54 בתל אביב ישן וכבר קטן מלהכיל את פעילותה.

 

יתרה מכך, בנובמבר 2013 רכשה קבוצת הביטוח הראל את בניין הבורסה בתמורה ל־58 מיליון שקל, סכום שגרם להרמת גבות בשוק הנדל"ן, בשל היותו נמוך ממה שניתן היה לצפות מהמיקום המרכזי. ל"כלכליסט" נודע כי הבורסה משלמת עבורו דמי שכירות חודשיים של 300 אלף שקל בחודש להראל.

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב צילום: עמית שעל

 

כל תוכנית להישאר בבניין חייבת את אישורה של הראל. הראל טרם עודכנה על בחינת האפשרות להישאר במבנה, וטרם נבדקה האפשרות מולה לחתימת הסכם ארוך טווח. על פי ההסכם מול הראל, הבורסה היתה צריכה לפנות את הבניין בנובמבר 2014, אך ל"כלכליסט" נודע כי הפעילה באחרונה אופציה להארכה עד יוני 2015. בבורסה מעריכים כי הראל תדרוש דמי שכירות גבוהים יותר אם ייחתם הסכם ארוך טווח.

 

גם אם ביינארט יגיע למסקנה כי המעבר לא כלכלי, עומד בפניו מכשול נוסף - הדירקטוריון. אמנם נויבך נותן לו גיבוי מלא, אך חברי הדירקטוריון הם שאישרו את בניית המבנה, ואם כעת נוכח נתונים השוואתיים הם יצטרכו להתקפל - המשמעות היא הודאה בטעות.

 

המנכ"ל החדש מבקש להחיות את העניין שמגלים המשקיעים והחברות המנפיקות בבורסה המקומית. לבורסה דימוי ציבורי מנומנם של גוף ראוותני וחסר יעילות, הניצב מול ועד עובדים חזק שדואג לשכר גבוה לעובדיו. בשנת 2012 הסתכמו הוצאות השכר לעובדים ב־109 מיליון שקל - עלות שכר שנתית של חצי מיליון שקל לעובד.

 

בימים אלה מנהל ביינארט לראשונה משא ומתן מול ועד העובדים החזק להסכם קיבוצי חדש. על פי הערכות, העובדים לא צפויים לוותר על בונוס המעבר גם אם המהלך לא יתבצע לבסוף.

 

לידי "כלכליסט" הגיעו גם עיקרי תוכנית העבודה שחשף ביינארט. המשימה המאתגרת של המנכ"ל הטרי, שאינו מורגל בהתנהלות מול ועד עובדים, היא חתימה על הסכם שכר חדש.

 

יעד נוסף מגיע בהמשך למסקנות ועדת בן חורין להגברת הנזילות בבורסה - הפרטתה בתוך שלוש שנים. זאת כדי לשנות את המצב שבו הגורמים המפוקחים - חברי הבורסה - הם גם הבעלים שלה. ביינארט לא שולל אפשרות שאת הבורסה ירכשו ידיים פרטיות.

 

ביינארט מתכנן לפעול לאפשר מסחר בבורסה המקומית של חברות זרות ללא הצורך ברישום כפול בבורסה המקומית. כמו כן, בכוונתו ליצור פונקציה שתפקידה לעודד חברות לבצע הנפקות בבורסה הישראלית. המנכ"ל מבקש לקדם חקיקה שתתנה הטבות מס לחברות בינלאומיות המחזיקות בפעילות בישראל ברישום למסחר בבורסה המקומית. ביינארט אף בוחן אפשרות לשינוי מנגנון המס על רווחי הון, שלפיה משקיעים המחזיקים בני"ע לטווח ארוך יחסית של 2–3 שנים ייהנו ממס מופחת.

 

מהבורסה נמסר: "ההנהגה החדשה מגבשת אסטרטגיה ארוכת טווח ובוחנת נושאים שונים. בין היתר נבחנים נושא הבניין החדש וכן שינוי מבנה הבעלות שהיה חלק מהמלצות ועדת בן חורין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x