$
שווקי חו"ל

הבנק האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי על 0.25%

בשוק ציפו למהלך דרמטי מצד הבנק בניסיון להיאבק באינפלציה הנמוכה ולהחליש את היורו. דראגי: "הבנק דן לעומק באפשרות ההרחבה הכמותית. הבנק חייב לחשוב על הדרך המיטבית לניהול מהלך שכזה"

שירות כלכליסט 16:2703.04.14

הבנק האירופי המרכזי (ECB) בראשותו של הנשיא מריו דראגי, הותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.25%. דראגי ידבר אחר הצהריים במסיבת עיתונאים, כשהמשקיעים ממתינים לאמירה בדבר צעדים אפשריים נוספים מצד הבנק, כבר החודש או בחודשים הבאים.

 

הדאקס הגרמני והקאק הצרפתי שנסחרו ביציבות עברו לאחר ההודעה לירידות של 0.2%, אולם בסיכום יומי ננעלו מרבית המדדים ביבשת בעליות. דאקס עלה ב-0.1%, קאק עלה ב-0.4%, הבורסה במילנו טיפסה ב-1.3% ופוטסי בלונדון נחלש ב-0.2% על רקע האכזבה מנתוני מדד מנהלי הרכש ושוק הדיור.

 

פוטסי דאקס קאק ניקיי האנג סנג שנגחאי

 

בשבועות האחרונים התרבו הספקולציות בדבר החלטה דרמטית צפויה של הבנק. בניסיון להתמודד עם שיעור האינפלציה הנמוך, ועם שער יורו חזק מדי, העריכו גורמים בשוק כי הבנק יפנה למהלך של ריבית שלילית או יחל בהרחבה כמותית – הזרמת כספים לשוק באמצעות רכישת אג"ח, בדומה למדיניות הבנקים המרכזיים בארה"ב, אנגליה ויפן. אפשרות נוספת היא הפסקת או הגבלת העיקור במסגרת תכנית ה-SMP שהושקה במאי 2010 (ראו על כך בהמשך הידיעה).

 

כנהוג מדי חודש, לאחר הודעת הריבית ענה דראגי לשאלות במסיבת עיתונאים. דראגי אמר כי נתוני המאקרו משקפים את הציפיות לתקופה ארוכה של אינפלציה נמוכה. "הבנק מחויב לשימוש בכל האמצעים הקיימים במסגרת המנדט שניתן לו", אומר נשיא הבנק בהצהרה הפותחת שלו. מייד לאחר מכן מודה דראגי כי מועצת המושלים של הבנק "דנה לעומק באפשרות לנקוט במהלך אפשרי של הרחבה כמותית, וכן באמצעים נוספים" - נושאים שעל פי דראגי לא נדונו בפגישה של חודש מרץ.

 

"הבנק חייב לשקול היטב מהי הדרך המיטבית לניהול מדיניות של הרחבה כמותית", הסביר דראגי, שהוסףי כי הדיון בפגישה אודות אופציית הריבית השלילית לא כוון להורדת שער היורו אלא בהקשר של ההשפעה החיובית על שיעור האינפלציה. עוד אמר נשיא הבנק האירופי כי הדאגה הגדולה ביותר של המועצה היא "הסטגניה לטווח הארוך שתפגע בראש ובראשונה בשוק התעסוקה".

 

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד קראה אתמול לבנק האירופי לנקוט במהלכים מוניטריים מרחיקי לכת על מנת לעודד את כלכלת אירופה. בנאום בוושינגטון אמרה לגארד כי גדל הסיכון ביבשת לאינפלציה נמוכה מדי לאורך זמן - "לואופלציה" בלשונה (Lowflation). "הפוטנציאל לתקופה ארוכה של אינפלציה נמוכה תדכא את הביקושים ותפגע בשוק העבודה ובשיעור הצמיחה. צעדים מוניטריים מקלים נוספים, כולל אמצעים בלתי קונבנציונאליים, נדרשים בשוק האירופי על מנת להגדיל את הסיכויים להשגת המטרה של יציבות המחירים אליה חותר הבנק המרכזי", אמרה לגארד.

 

האינפלציה בגוש היורו נפלה במרץ לרמתה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2009. יורוסטאט, לשכת הסטטיסטיקה המרכזית של האיחוד האירופי, מסרה כי האינפלציה השנתית ב-18 המדינות החברות בגוש היורו עמדה במרץ על 0.5%, זאת לעומת רמה של 0.7% שנרשמה בפברואר. תחזיות האנליסטים ציפו לרמה של 0.6%. האינפלציה נמצאת ב"אזור הסכנה" שהגדיר הבנק האירופי של מתחת ל-1% כבר שישה חודשים רצופים. בעניין זה יש לזכור כי הבנק האירופי הוריד את הריבית ל-0.25% בנובמבר האחרון, בעקבות ירידת האינפלציה לרמה שנתית של 0.7%.

 

כריסטין לגארד כריסטין לגארד צילום: בלומברג

 

בכירים בבנק האירופי המרכזי העבירו בשבועיים האחרונים מסרים לפיהם בכוונתם לשקול נקיטת צעדים משמעותיים להתמודדות עם האינפלציה הנמוכה. "טרם מיצינו את כל מרחב התמרון שלנו בכל הקשור לשיעורי הריבית", טען נגיד הבנק המרכזי של פינלנד, ארקי ליקאנן לפני שבוע וחצי. ליקאנן, נגיד הבנק המרכזי של פינלנד מאז 2004 וחבר במועצת המושלים של הבנק האירופי. בכירים נוספים, ביניהם נגידי הבנקים המרכזיים של גרמניה ושל סלובקיה, העבירו מסר דומה.

 

נשיא הבונדסבנק ינס וידמן אמר בראיון לסוכנות החדשות MNI, כי אינו שולל את האפשרות של תכנית רחבת היקף לרכישת נכסים, המוכרת בשם הקלה כמותית. בעוד שהבנק המרכזי של יפן נקט בגישה זו כדי למנוע מהאינפלציה ליפול לשיעור נמוך מדי, בבנק האירופי התנגדו עד כה לגישה, והעדיפו להתמקד בתכניות להלוואות לבנקים. "כמה מקובעי המדיניות בבנק המרכזי מוכנים לאמץ אמצעים פחות מקובלים, וזאת כדי למנוע נפילה לאווירה של דפלציה", הוסיף נגיד הבנק המרכזי של סלובקיה, ג'וזף מאקוץ'.

 

לפני כחודש אמר מריו דראגי כי המדיניות של הבנק עשויה לסייע להחליש את היורו ולהוריד את שיעור הריבית הריאלי, פעולות שיובילו בתורן להפחתת הסיכון שהאינפלציה לא תטפס ליעד שהציבו קובעי המדיניות.

 

בוועידה הכלכלית השנתית בדאבוס, חשף מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי, כי דרך הפעולה אפשרית היא מתן רשת ביטחון להלוואות אשר ינתנו על ידי הבנקים דרך התחייבות הבנק המרכזי לקנות את ההלוואות אם הן יהפכו ל"הלוואות רעות".

 

מריו דראגי מריו דראגי צילום: בלומברג

 

גיא בית אור, כלכלן שווקים גלובליים במחלקת המאקרו של פסגות, אמר בטור מיוחד ל"כלכליסט" כי אפשרות נוספת אשר מעלים בכירים בבנק היא א הפסקת או הגבלת העיקור במסגרת תכנית ה-SMP שהושקה במאי 2010. הצעה זו הועלתה בפומבי על ידי יאנס ויידמן, ראש הבונדסבנק הגרמני.

 

כך מסביר בית אור:

 

"במסגרת תכנית ה-SMP החליט הבנק האירופי על סדרת אמצעים להתמודד עם המתחים שנוצרו בזמנו בשווקים הפיננסים באירופה. במסגרת התכנית ניתנת אפשרות בפני הבנקים המרכזיים המקומיים לרכוש חוב ממשלתי וקונצרני על מנת להקל על השווקים ולתמוך בפעולות הממשלות השונות באירופה אשר מתמודדות עם ריביות גבוהות המקשות עליהן לעמוד ביעדים הפיסקאליים שלהן. כדי שתכנית זו לא תוביל לאינפלציה גבוהה, הבנק האירופי מעקר באופן רציף את הפעולות על ידי ספיגה של נזילות בחזרה דרך השוק הבין-בנקאי. במילים אחרות, הבנק לא "הדפיס כסף" כמו שאר הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם אלא דאג שהפעולות שלו בשווקים לא יגדילו את כמות הכסף.

 

עד לתחילת מרץ, היקף הנכסים שהוחזק על ידי הבנק האירופי במסגרת התכנית עמד על 175 מיליארד יורו, כאשר מאז השקתה של התכנית נקנו אג"חים של איטליה, ספרד, פורטוגל, אירלנד ויוון. הקטנה או הפסקה של העיקור במסגרת התוכנית תאפשר בשלב ראשון להזריק לשווקים נזילות בהיקף של 175 מיליארד יורו, ובכך למעשה לבצע הרחבה מוניטרית, ללא השקה של תכנית חדשה. אם לאחר הפסקת העיקור, תאשר המועצה גם הגדלה של היקף הרכישות, אזי מדובר בפועל על הרחבה כמותית לכל דבר, רק במסגרת של כלי שכבר קיים ופועל כמעט 4 שנים.

 

הגדלת המאזן בתקופה שבה הפד מצמצם את היקף ההרחבה הכמותית עשויה לעזור ל-ECB להחליש את המטבע המשותף ולתמוך ביצוא. עם זאת, יכולתה של תוכנית כזו לתמוך בסביבת האינפלציה ו/או בצמיחה בטווח הזמן הקרוב פחות ברורה, כאשר גם לגבי אפקטיביות ההרחבה הכמותית של הפד קיימים עד היום סימני שאלה".

 

הבורסה בפרנקפורט הבורסה בפרנקפורט צילום: בלומברג

 

השווקים אסיה 

הבורסות המובילות באסיה ננעלו היום במגמה מעורבת. ניקיי עלה ב-0.8%, האנג סנג עלה ב-0.2% ושנגחאי נחלש ב-0.7%.  

 

הממשלה בסין תמכור 150 מיליארד יואן (24 מיליארד דולר) באיגרות חוב על מנת לממן בניית מסילות רכבת באזורים מרוחקים מהערים המרכזיות, כך עולה מהודעה רשמית.

 

"נראה כאילו המועד שבו הממשלה בסין תתערב בשווקים קרב", כך לפי אנליסט בכיר באוסטרליה. "הכלכלות בארה"ב ובאירופה מתאוששות ואילו זו של סין נמצאת מעט מאחור", הוסיף.

 

הבורסות בניו יורק ננעלו אמש בעליות שערים. S&P עלה ב-0.3% לרמת שיא, ונאסד"ק ודאו ג'ונס הוסיפו 0.2% לערכם.

 

נשיא מחוז הפד בסנט לואיס, James Bullard, אמר כי לדעתו הריבית תעלה בארה"ב בתחילת 2015. "אנחנו מצפים שהבנק המרכזי יעלה את הריבית כבר ברבעון הראשון של השנה הבאה", אמר בולרד בראיון. "קצב הצמיחה של ארה"ב והיציאה של אירופה מהמיתון צריכים להעלות את קצב האינפלציה השנתי לאזור ה-2%", הוסיף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x