$
מפרקים את הפירמידות
הפירמידות מתכווצות

ניתוח כלכליסט

פז או הבינלאומי? צדיק בינו מעדיף להישאר עם המזומנים

חוק הריכוזיות מחייב את איש העסקים להיפרד מאחת האחזקות המרכזיות שלו ששוויין הכולל עומד על 2.7 מיליארד שקל. כמה גופים מחו"ל מתעניינים ברכישת השליטה בבנק ובמקביל, בעודו מחפש רוכש לחברת הדלק, מימש בינו מאחזקותיו ב־850 מיליון שקל השנה

גולן חזני, שניר הנדלר ואסף גילעם 08:2403.03.14

בעל השליטה בפז נפט ובבנק הבינלאומי צדיק בינו מעמיד למכירה את שתי החברות שבשליטתו. ל"כלכליסט" נודע כי כמה גופים מחו"ל מתעניינים ברכישת השליטה בבנק, ובמקביל מחפש בינו רוכש לשליטה בחברת הדלק.

בינו הוא אחד הנפגעים העיקריים מחוק הריכוזיות שאושר בכנסת בדצמבר האחרון. ההחלטה כי בעל שליטה בגוף פיננסי משמעותי לא יוכל להחזיק ביותר מ־10% בגוף ריאלי מחייבת את בינו להיפרד מאחת מאחזקותיו (פז נפט או הבנק הבינלאומי). פז נפט עשויה להירכש בידי מודי בן ש"ך ומשקיעים מוסדיים או זרים. לבן ש"ך אחזקה של כ־5% בפז, והוא כבר ניהל מגעים עם גוף זר לרכישה משותפת של השליטה, אולם אלה לא צלחו.

 

 

 

אם בינו לא יצליח להשלים את מכירת החברות, הוא עשוי לבקש אישור מהמפקח על הבנקים להמשיך למכור מניות ולהישאר עם אחזקה של פחות מ־10% ללא השליטה בבנק, כך שהבנק יישאר ללא גרעין שליטה. לפי ההערכות, סוגיית העברת השליטה לדור שני מהווה גורם מרכזי להתנהלותו של בינו שמוכר מאחזקותיו בשני הנכסים ולא רק אחד מהם.

 

צרות של עשירים

 

בשבועות האחרונים הפך בינו חלק מנכסיו למזומנים. רק לפני כשבועיים מכר איש העסקים 7.3% ממניות חברת פיבי אחזקות (המחזיקה ב־48% ממניות הבנק הבינלאומי) לגופים מוסדיים תמורת 162 מיליון שקל. מכירה זו מצטרפת לעסקאות אחרות שביצע למכירת 12% מאחזקותיו בחברת פז נפט ומקפיצה את התמורה שקיבל ממכירת מניותיו מאז תחילת 2013 לכמיליארד שקל. במקביל למכירות אלו, משך בינו מתחילת 2013 דיבידנדים מפז נפט בהיקף כולל של כ־84 מיליון שקל. אם התמורה ממכירת המניות ומשיכת הדיבידנדים לא שימשה להחזרת הלוואות פרטיות, בינו הפך ככל הנראה לאחד האנשים הנזילים ביותר בשוק ההון המקומי.

 

איש העסקים שנולד בעיראק ב־1944 החל את הקריירה שלו כקופאי בבנק למסחר חוץ (שהפך בתחילת שנות השבעים לבנק הבינלאומי), ומונה ב־1980, בגיל 36 בלבד, למנכ"ל הבנק - תפקיד שבו כיהן עד 1987. אחרי 16 שנה חזר בינו לבינלאומי ורכש את השליטה בבנק ממשפחת ספרא תמורת 90 מיליון דולר בלבד - אחת מעסקאות הרכישה המוצלחות שנרשמו בעשר השנים האחרונות.

 

צדיק בינו. מכין את הקרקע לילדים צדיק בינו. מכין את הקרקע לילדים צילום: עמית שעל

 

האחזקה בבינלאומי היא לא רק סנטימנטלית. הפיקוח הקפדני של בנק ישראל הקטין בשנים האחרונות את האטרקטיביות שברכישת בנקים בישראל. לכן, גם אם בינו ימצא קונה שיהיה מוכן לשלם לו "פרמיית שליטה" על הבינלאומי, לא בטוח שבנק ישראל ימהר להעניק לו היתר שליטה.

 

פז נפט פרת המזומנים

 

המהלך של צדיק בינו בפז נפט דומה להשקעה שלו בבנק הבינלאומי. בינו לא הגיע לפז נפט בשביל סיבוב, היתה זו עבודה עקבית לאורך שנים עד שהפך לבעל השליטה, ושנים ארוכות יותר עד שהחל לקטוף את פירות ההשקעה. ב־1989 התמנה בינו לנציגו בישראל של איש העסקים האוסטרלי ג'ק ליברמן המנוח, שותפות פורייה מאוד שנמשכת עד היום עם יורשיו של ליברמן. ליברמן שרכש ב־1988 את השליטה בפז נפט מידי המדינה הפך אותה לחברה פרטית ומינה את בינו לאחראי מטעמו על החברה. במהלך השנים רכש בינו מניות של פז עד שב־1999 רכש את השליטה (60%), ומאז הוא מכהן כיו"ר החברה. בינואר 2001 סידר בנק לאומי את המימוש הראשון לבינו כשרכש 19% מהון המניות של פז לפי שווי של 450 מיליון דולר, ובינו לקח הביתה 43.5 מיליון דולר.

 

מעבר להפיכתה של פז לחברת שיווק הדלקים הגדולה בישראל, הוביל בינו את פז לרכישת בית הזיקוק באשדוד (בז"א) תמורת 3.5 מיליארד שקל מידי המדינה ב־2006 - אחת הרכישות הגדולות בישראל. הרכישה הפכה את פז נפט לחברת השיווק היחידה, המחזיקה גם בבית זיקוק. בסוף 2006 הוביל בינו את פז לרישום למסחר בבורסה תוך שהיא מגייסת 1.7 מיליארד שקל מהציבור ונסחרת לפי שווי של 4 מיליארד שקל.

 

עד השנה שעברה היה בינו רק בצד הקונים, עם רכישת מניות מההנפקה ועד 2010 בהיקף של 340 מיליון שקל. עד 2011 חילקה פז נפט דיבידנדים בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, 590 מיליון שקל מהם הלכו לבינו. ב־2011 החליטה הממשלה להוריד את מרווח השיווק, ופגעה ברווחיות של פז שהיתה צריכה להתאים עצמה למצב החדש. במקביל לזה קידמה פז נפט מהלך השקעות מסיבי בבית הזיקוק שדרש ממנה הוצאות של כ־300 מיליון דולר. פז נפט עצרה בעקבות זאת את הדיבידנדים עד הרבעון הנוכחי.

 

פז נפט פגשה את2013 במצב מצוין: החברה השלימה את תוכנית ההשקעות, התאוששה מהורדת מרווח השיווק, מנייתה הגיבה בהתאם ובסוף השנה נסחרה לפי שווי של 5.76 מיליארד שקל. בינו ניצל את השנה למימוש חלקי ומכר בשלוש מנות מניות בהיקף של 12% מהון החברה, ולקח הביתה סכום של 684 מיליון שקל. לאלו הצטרפו דיבידנד בהיקף של רבע מיליארד שקל, משם משך בינו 84 מיליון שקל.

 

כולם נהנים

 

בינתיים, איש העסקים מחזיק את הקלפים קרוב לחזה: הוא מוכר מניות של שתי החברות, ובמקביל מנהל מגעים עם בנק ישראל לקבלת אישור להקטין את כמות מניות הבינלאומי שיידרש להחזיק כדי לשמר את גרעין השליטה בבנק. משפחות בינו וליברמן, בעלות השליטה בפיבי, בוחנות גם אפשרות של השטחת הפירמידה על ידי חלוקת אחזקתה של החברה בבינלאומי בין בעלי המניות כדיבידנד בעין. בחברה הסבירו את המהלך כאקט לגיטימי לפישוט מבנה השליטה בבנק.

 

המהלך יאפשר לכל בעלי המניות בפיבי להחזיק במישרין במניית הבנק, וכתוצאה מהמהלך יגדל שיעור אחזקות הציבור בבנק ותגדל הסחירות במניה - מהלך שעשוי להביא לעלייה במחיר המניה ולהיטיב עם כלל המחזיקים במניות. סביר להניח שהמוסדיים שרכשו מניות פיבי מבינו, בנו על חלוקת מניות הבינלאומי כדיבידנד בעין. פיבי נסחרה במכפיל של 71% על ההון, והבינלאומי נסחר במכפיל של 82%. לכן, המוסדיים שרכשו את מניות פיבי, קיבלו למעשה חשיפה אפקטיבית לבינלאומי במכפיל הון של כ־58%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x