$
מט"ח וסחורות

המהומות באוקראינה: המטבע המקומי צולל לשפל של 4.5 שנים

הגריבנה האוקראינית מאבדת 1.1% מול הדולר ומשלימה צניחה של יותר מ-6% בשבוע. בשוק המקומי, הדולר היציג נותר יציב על 3.51 שקלים; מנהיגי אירופה: להטיל סנקציות על אוקראינה

שירות כלכליסט 15:4419.02.14

אחרי ליל הדמים שבו נהרגו 26 ומאות נפצעו בבירת אוקראינה, קייב, המטבע המקומי של אוקראינה, הגריבנה, מאבד 1.1% מערכו מול הדולר ומשלים צלילה של יותר מ-6% מול הדולר בשבוע האחרון לשפל של 4 שנים וחצי.

 

אדמה חרוכה, שברים מכל עבר, פיח ודגלים קרועים - הם מה שנותר אחרי ליל הדמים אמש ומאות נפצעו בעימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגיני האופוזיציה, הדורשים מהנשיא ויקטור ינוקוביץ' להסתלק. היו אלה המהומות הקשות ביותר מאז יציאתה של אוקראינה לעצמאות.

 

בשוק המט"ח המקומי, הדולר והיורו שמרו על יציבות מול השקל. שערו היציג של המטבע האמריקאי נקבע על 3.51 שקלים ושערו של היורו נותר על 4.825 שקלים.

 

 צילום: רויטרס

רשויות הפיקוח על שוקי הכספים וההון (המפקח על הבנקים בבנק ישראל, אגף שוק ההון באוצר, רשות המיסים, הרשות לניירות ערך והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור) יוצאות היום באזהרה פומבית משותפת ראשונה מפני הסיכונים האפשריים הטמונים ב"מטבעות וירטואליים מבוזרים", שהידוע בהם הוא מטבע הביטקוין.

 

מטבעות אלה הם למעשה לא יותר מקבצי מחשב שמשמשים בין היתר גם כאמצעי תשלום וירטואליים. הם מונפקים על ידי מערכת מחשבים מבוזרת, שאינה נמצאת בשליטת גורם מרכזי. כתוצאה מכך הם אינם מהווים הילך חוקי באף מדינה, ולמרות שמם אין להם מעמד חוקי כ"מטבע".

 

בהודעה שפרסמו, הם מציינים כי המטבעות הווירטואליים אינם מונפקים על ידי בנק מרכזי, ולכן הם אינם זוכים לגיבוי של בנק מרכזי שערב לערכם הנקוב. בנוסף, מטבעות אלה אינם מהווים הילך חוקי בישראל, ולפיכך אין חובה לקבל אותם כתמורה עבור נכס או שירות, או כפירעון של חוב כספי. לדברי הרגולטורים, המאפיינים הייחודיים של המטבעות הווירטואליים עלולים להוות קרקע פורה לפעולות מרמה, כדוגמת "הונאות פונזי" – שהיא הונאה שבה מובטח למשקיעים החזר השקעה גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, אך למעשה כספי החזר ההשקעה המוצגים כפירותיה, משולמים מכספם של משקיעים עתידיים ואינם אלא החזר חלקי של הקרן.

  

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר כי הדולר-שקל ממשיך לדשדש מעל רמת 3.50 ונראה שבשוק ממתינים לטריגר שובר שוויון. "רף 3.50 הוא בעל חשיבות פסיכולוגית עבור השוק ועל כן שבירה מתחתיו עשויה ליצור מומנטום שלילי חזק. העובדה כי הצמד מצליח להחזיק מעל רמה זו למרות היחלשות הדולר בעולם היא סימן חיובי.  בעולם הדולר ממשיך לגלות חולשה, כאשר מדד הדולר נסחר ברמתו הנמוכה ביותר מאז תחילת השנה. אמש פורסמו בארצות הברית נתוני דיור וייצור חלשים והם מצטרפים לשורה ארוכה של נתוני מקרו שליליים בחודש האחרון הממחישים את מידת הפגיעה של החורף הקיצוני בכלכלת ארצות הברית", אומרים ב-FXCM.  

 

דולר דולר צילום: בלומברג

 

"המגמה השלילית הזו בנתוני המקרו היא אחת הסיבות להיחלשות הדולר בעולם. אפקט החורף על נתוני המקרו מקשה כעת על המשקיעים להעריך את הכיוון של הכלכלה האמריקנית. לפי שעה נראה כי למרות הנתונים הירודים הבנק הפדרלי ימשיך כמתוכנן בצמצום ההרחבה הכמותית. היום יתפרסמו הפרוטוקולים מישיבת הפד האחרונה. אם נראה בתוכן הפרוטוקולים איתותים לכך שהבנק עשוי להאט את קצב הרכישות על רקע ההיחלשות הכלכלית, הדבר צפוי להכביד ביתר שאת על הדולר", הוסיפו ב-FXCM.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות אמר כי "על רקע היחלשות הדולר אל מול היורו, ההאטה בפעילות הכלכלית והירידה המתמשכת בביקוש למט"ח, הדולר נחלש בזירה המקומית. להערכתנו, שוק המטבע המקומי ישוב ויאתגר את בנק ישראל, כאשר ייסוף השקל אל עבר רמת 3.48 שקלים לדולר יפתח את הדרך להמשך התנועה לעבר רמת 3.45 שקלים ואף לרמות שפל חדשות".

 

מנהיגי אירופה: להטיל סנקציות על המדינה

 

בתוך כך, מנהיגי אירופה הגבירו את הלחץ שמופעל על נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ וקראו להטלת סנקציות על המדינה בעקבות ליל ההפגנות האלימות אתמול, שהסתיים במותם של 26 אנשים.

 

ה"פיננשל טיימס" מדווח שנשיא צרפת פרנסואה הולנד וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראו להטלת סנקציות על אוקראינה, שיעלו בהדרגה במידה והאלימות לא תופסק. בפגישה משותפת שערכו השניים בפריס ציינה מרקל כי הסנקציות צריכות להיות מכוונות ספציפית "נגד מחברי האלימות", וזאת כדי להגביר את הלחץ על הממשלה לשוב לשיחות עם האופוזיציה.

 

מנואל בארוסו, נשיא הנציבות האירופית מנואל בארוסו, נשיא הנציבות האירופית צילום: איי אף פי

 

במקביל, חוזה מנואל בארוסו, נשיא הנציבות האירופית פרסם היום גינוי חריף במיוחד, זאת לאחר שרק בחודש שעבר ינוקוביץ הבטיח לו כי לא יגיב ביד קשה כלפי המפגינים "אין שום נסיבות שיכולות להצדיק או להכשיר מראות מסוג זה", אמר בארוסו. עוד הוסיף כי האיחוד האירופי יחל בהליך הטלת הסנקציות כלפי האחראיים על האלימות. "עלינו להבהיר שהאיחוד האירופי מתכוון להגיב לכל הידרדרות בשטח. ולפיכך אנחנו מצפים שהמדינות החברות יסכימו על נקיטת צעדים נגד האחראים לאלימות ולכוח המוגזם". קתרין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי ביקשה לערוך מחר פגישה מיוחדת של שרי החוץ של האיחוד האירופי שבה ידונו בהטלת הסנקציות.

 

לעומת זאת, רוסיה גינתה את המפגינים האלימים, שלטענתה ניסו לבצע "ניסיון הפיכה". ברוסיה אף האשימו את אירופה בכך שאינה מוכנה להטיל את האשמה על ההסלמה באלימות על האופוזיציה.

 

ינוקוביץ עצמו הזהיר היום את מנהיגי האופוזיציה שתומכים בתנועת המחאה "להרחיק עצמם מהכוחות הרדיקליים שמעודדים את שפיכות הדמים".

 

מרקל אמנם האשימה את הממשלה האוקראינית באלימות אך קראה לה לחדש את השיחות עם האופוזיציה. "עלינו לעשות כל שביכולתנו לחדש את הדיאלוג הפוליטי", הוסיפה.

 

בעקבות האירועים, המטבע האוקראיני נפל ב-1% לשפל חדש של 9 הריבניה מול הדולר. התשואה על אג"ח ממשלתיות לתשע שנים זינקה ביותר מ-1% לשיא של 11.25%.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x