$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בנק ישראל ורשות ני"ע מחפשים פשרה על הגבלת אחזקות המוסדיים בבנקים

באחרונה הגיעו לבנק ישראל מספר פניות מגופים שהתקרבו או חצו את רף החשיפה המקסימאלי למניות הבנקים - 5%

רחלי בינדמן 07:3806.10.13

בנק ישראל ורשות ני"ע הקימו צוותי עבודה למצוא פיתרון למגבלת אחזקות המוסדיים בבנקים - כך נודע ל"כלכליסט". עוד נודע כי הצוותים שנפגשו בשבועות האחרונים קיימו פגישה נוספת ביום רביעי האחרון.

 

על פי התקנות, גוף בודד לא יכול להחזיק יותר מ־5% במניות בנק, אלא אם קיבל היתר מיוחד מבנק ישראל לשם כך. קבלת ההיתר כרוכה בפרוצדורה מסובכת, ובמגבלות קשות. אולם, על רקע התנופה בשוק תעודות הסל ותופעת המיזוגים והרכישות בשוק הפיננסי, נוצר מצב בו גופים רבים – בעיקר מוסדיים – הגיעו לרף החשיפה המקסימאלי למניות בנקים השונים. המוסדיים מחזיקים את מניות הבנקים עבור לקוחותיהם בתיקים הפנסיוניים, בקרנות הנאמנות, בתיקים המנוהלים ובעיקר בתעודות הסל. כאשר ישנם ביקושים לתעודות סל שעוקבות אחרי מדדים שבהם נסחרות מניות הבנקים – חברות תעודות הסל רוכשות את המניות על מנת לכסות את החשיפה.

 

דודו זקן דודו זקן צילום: מיקי אלון

 

כבר ב־2008, בעת שרוני חזקיהו שימש כמפקח על הבנקים, הוא הסכים להעניק לכל גוף מוסדי שיבקש זאת היתר מיוחד להחזקה של עד 10% בבנק בודד לבחירתו, למעט בנק ללא גרעין שליטה. רק קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה פנתה וקיבלה אז היתר להחזקה של עד 10% בבנק הפועלים. הקבוצה שולטת בחברת הביטוח הפניקס המנהלת כספים פנסיונים, ושולטת בבית ההשקעות אקסלנס המנהל אף הוא כספי עמיתים וכן מחזיקה בחברת תעודות הסל קסם. מאז לא ניתן היתר דומה לאף גוף אחר.

 

באחרונה הגיעו לבנק ישראל מספר פניות מגופים שהתקרבו או חצו את רף החשיפה המקסימאלי למניות הבנקים. בית ההשקעות פסגות, למשל, שחרג מרף החשיפה המותר וקיבל היתר זמני להחזקה העודפת, פנה בבקשה לקבל היתר קבוע. אם פסגות לא יקבל היתר קבוע הוא יאלץ בקרוב למכור את ההחזקה העודפת. אולם, דודו זקן, המפקח הנוכחי על הבנקים, מחזיק בגישה שונה מזו של קודמו, ונמנע מלהעניק היתרים כאלה למוסדיים.

 

במקביל, קודם הליך החקיקה של מסקנות ועדת הריכוזיות והתחדד הצורך למנוע מצבים של עודף ריכוזיות, בפרט בשוק הבנקאי. בבנק ישראל חוששים כעת מהכוח שעלול להיווצר לגופים הפנסיוניים שיחזיקו בשיעור גבוה של מניות הבנקים. ברשות ני"ע חוששים מנגד מבעיית סחירות במניות הבנקים, שכן המוסדיים שמספקים את עיקר המחזורים במניות הבנקים והגיעו למגבלת החשיפה המותרת, לא יוכלו לסחור במניות הבנקים. המלצה להגדלת אחזקת הגופים המוסדיים במניות הבנקים אף שולבה במסגרת המלצות הביניים של ועדת בן חורין לבחינת הנזילות בבורסה. כעת מנסים צוותי עבודה של רשות ני"ע, ביחד עם אלו של בנק ישראל, לגשר על פערי העמדות ולהגיע לפתרון יצירתי שיאפשר לגופים המוסדיים להמשיך ולסחור באופן חופשי במניות הבנקים. ככל הנראה פתרון כאמור יגובש בשבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x