$
בורסת ת"א

רשות החשמל מסרבת לאשר את הסכם הרכש בין חברת החשמל לשותפות תמר

הרשות מסרבת לגלגל את העלויות העודפות של כלל פרטי ההסכם על הצרכן. מסתמן: ההסכם יעבור שינוי במנגנון ההצמדה שלו ובעדכוני המחיר של תחנות היציאה

ליאור גוטמן 17:2621.05.12

רשות החשמל, היא הגוף שמפקח על יצרני החשמל במשק, פרסמה היום (ב') לשימוע עמדה ביחס לקשיים בהסכם הגז הטבעישנחתם בין שותפות תמר לבין חברת החשמל והיצרנים הפרטיים.

 

לדברי רשות החשמל היא "לא תסכים לגלגל על צרכני החשמל את כל העלויות המופיעות בהסכמי הגז הטבעי שחתם מונופול תמר עם חברת החשמל ויצרני חשמל פרטיים"

  

חוזה הגז בין חברת החשמל לשותפות תמר נחשב להסכם האנרגיה הגדול במשק והיקפו, כך על פי דיווחי החברות בשותפות לבורסה והוא נע בין 14 ל-23 מיליארד דולר. השותפות בו הן דלק אנרגיה (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין חברות דלק קידוחים ואבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%). השותפה הבכירה, שמשמשת גם כקבלנית הקידוח בפועל, היא נובל אנרג'י האמריקאית (36%).

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

למרות שמדובר בצעד טכני מחויב המציאות הדיון בנושא מקבל חשיבות משנה כיוון שחברת החשמל מספקת כמעט

את כל הביקוש בישראל (כ95%) ולכן עלויות הדלקים שלה מהווים הלכה למעשה עלויות הדלקים של המשק. ההשפעה על הצרכן מתבטאת בתנודות בתעריף החשמל למעלה או למטה.

 

כך לדוגמה, מאז פברואר 2011 אירעו 14 פגועי חבלה במערכת הולכת הגז המצרית מה שהדיר את הגז שנרכש משם מסל הדלקים של חברת החשמל. התוצאה: חברת החשמל נאלצת להפעיל את תחנות הכוח שלה באמצעות סולר יקר כך שתעריף החשמל זינק מאוגוסט האחרון בכ25% כדי לממן עבור חברת החשמל את עלויות רכישת הסולר העודף.

 

מה רוצים מתשובה?

 

ברשות החשמל מודים שהסכם הגז עם חברת החשמל "הוא סביר" במחיר הבסיס שלו או בתנאים. עם זאת, המדינה מצפה מחברת החשמל שתאפשר לעצמה לקבל ספקים חדשים עתידיים כמו גם להקטין את כמויות האספקה. המהלך עלול לייקר את מחיר הבסיס של העסקה אולם המדינה כבר מאיימת בסתר שהיא "תפעיל צעדים אחרים" כדי לרסן את המחיר. עוד מצפים שם שחוזי הגז יתקצרו מטווח של 15 עד 17 שנה לטווח של עשור.

 

במסגרת השימוע תבקש רשות החשמל לשמוע את דעתם על החוזה של כלל יצרני החשמל במשק לרבות אלו שטרם החלו להפעיל תחנות כוח. מבדיקת כלכליסט עולה שהסעיפים שרשות החשמל תידון בהם ב"שבע עיניים" הם מנגנון ההצמדה שהוחל בהסכם ותחנות היציאה שנקבעו בו. לעניין מנגנון ההצמדה חברת החשמל, בגיבוי מלא של משרד האוצר שפיקח על החוזה מקרוב, מדובר על הצמדה למדד המחירים האמריקאי עם מנעד של אחוז לכל כיוון. הצעד היה אמור לנתק את ההצמדה למחירי הדלקים בעולם שאינם יציבים יקל על חברת החשמל לשמור על מחיר בסיס קבוע (5.07 דולר ליחידת אנרגיה).

 

לעניין תחנות היציאה, בחוזה של חברת החשמל נקבע שבשנה השמינית וה-11 לחוזה (15 שנים אורכו) יוכלו הצדדים לעדכן את המחיר בהיקף של 25% ייקור או הוזלה בפעימה הראשונה (שנה 8) וייקור או הוזלה בהיקף של 10% (בשנה ה-11). כפי שפורסם ב"כלכליסט", צעד זה עלול להביא למצב שתעריף החשמל יתייקר בעוד 11 שנה ביותר מ-35%, וההפך.

 

מאיימים על הספק?

  

ברשות החשמל מוסיפים איום שלא משתמע לשתי פנים שאם מונופול תמר לא יישר קו עם המדיניות הממשלתית

החדשה ויגרום לעיכובים או ינסה לפתוח את ההסכמים. רשות החשמל, נמסר, "תבחן מחדש את המלצתה ותפנה לועדה לפיקוח על המחירים באוצר לצורך בחינת הטלת פיקוח על מחירים על מאגר תמר, היא תפנה בנוסף למשרד האנרגיה והמים לצורך הפעלת סמכויות פיקוח חריפות על ספק הגז הטבעי תמר לפי סמכויותיהם לפי חוק הנפט וחוק משק הגז הטבעי ואף לועדת היצוא על הגז המתנהלת בימים אלה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והמים"

 

בחברת החשמל הודיעו שהם יבחנו את ההסכם וימלאו אחר החלטות הרגולטור. שותפות תמר טרם הגיבה להודעת הרשות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x