$
שווקי חו"ל

מניית פייסבוק: סחורה חמה או הרפתקה יקרה?

בעוד שההזמנות המוקדמות לרכישת מניות הרשת החברתית בהנפקה הקרובה מציפות את משרדי החתמים בוול סטריט, שאלת כדאיות רכישת המניה ביום שאחרי רלבנטית מתמיד. שלושה אנליסטים מקומיים מצננים את ההתלהבות

ניר צליק 07:0215.05.12

בימים הקרובים צפויה להתקיים, כך לפחות על פי ההערכות, ההנפקה הגדולה של השנה, ולמעשה ההנפקה הגדולה ביותר אי פעם של חברת אינטרנט. פייסבוק, הרשת החברתית האמריקאית שהחלה את דרכה כרשת חברתית לסטודנטים והתרחבה לכמות משתמשים בלתי נתפסת של 900 מיליון איש ברחבי העולם, צפויה לגייס בסך הכל עד 10 מיליארד דולר לפי שווי חברה של כ־96 מיליארד דולר.

 

ההערכות מדברות על כך שפייסבוק תמכור כ־337 מיליון ממניותיה במחיר של 28–35 דולר למניה על פי טווח ההנפקה. לפי המידע האחרון שפורסם, לאור עודף ביקושים מוקדמים לרכישת המניה, ההנפקה שתוכננה ליום חמישי אולי תוקדם, והחברה תפסיק לקבל הזמנות להנפקה כבר היום. לאחר ההנפקה תתחיל פייסבוק להיסחר בבורסת נאסד"ק, תחת הסימול FB.

 

 

התשקיף שהגישה פייסבוק לקראת ההנפקה חושפים נתונים מרתקים. הרשת החברתית סיימה את 2011 עם הכנסות אדירות של 3.7 מיליארד דולר, זינוק של כ־154% לעומת ההכנסות ב־2010. הרווח הנקי שלה הסתכם בכמיליארד דולר, לעומת כ־600 מיליון דולר ב־2010. ברבעון הראשון של 2012 חלה האטה בצמיחתה של הרשת, והכנסותיה עלו בכ־45% ל־1.06 מיליארד דולר, כאשר הרווח הנקי ירד ב־12% לעומת הרבעון המקביל ל־205 מיליון דולר.

 

נכון להיום, אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני הרשת החברתית הוא המשתמש הסלולרי. בעוד שבמחשב האישי נחשפים המשתמשים לפרסומות בצדי המסך, במכשיר הסלולרי אפליקציית פייסבוק איננה מכילה פרסומות, ולכן 448 מיליון משתמשי הסלולר אינם מייצרים הכנסות לרשת החברתית, לפחות בינתיים. אם פייסבוק תצליח ליצור מודל הכנסות גם מהמשתמשים הסלולריים, הכנסותיה יוכלו לצמוח בצורה משמעותית.

 

בשבועות האחרונות התפתח דיון סוער סביב המספרים הפנטסטיים "שמככבים" בהנפקה. השאלה המרכזית כמובן היא האם השווי הנוכחי שעליו מדובר - כ־100 מיליארד דולר - מוצדק, והאם למשקיע הפרטי כדאי להשתתף בחגיגה הזאת.

 

טיפה בים הפרסום

 

סרגיי וסצ'ונוק: "בטווח הקצר לא בטוח שפייסבוק שווה 100 מיליארד דולר. נותנים לחברה הרבה קרדיט על מספר המשתמשים, אבל המודל העסקי טרם גובש" סרגיי וסצ'ונוק: "בטווח הקצר לא בטוח שפייסבוק שווה 100 מיליארד דולר. נותנים לחברה הרבה קרדיט על מספר המשתמשים, אבל המודל העסקי טרם גובש"

"חייבים לזכור שבינתיים השווי בהנפקה עוד לא נקבע. השאלה אם השווי של 100 מיליארד דולר הוא סביר או גבוה היא שאלה קשה, והתשובה עליה תלויה בדבר אחד שכרגע בלתי צפוי - קצב הצמיחה של פייסבוק בעשר השנים הקרובות", מסביר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט הטכנולוגיה של אופנהיימר.

 

"גוגל, למשל, הונפקה לפי שווי של כ־20 מיליארד דולר כשהכנסותיה עמדו על כמיליארד דולר שנה לפני ההנפקה, מה שמשקף מכפיל הכנסות של 20. גם לינקדאין הונפקה במכפיל הכנסות דומה", מסביר וסצ'ונוק. "פייסבוק צפויה להיות מונפקת לפי מכפיל גבוה יותר מ־25 על ההכנסות, אך אם היא תשמור על קצב הצמיחה שלה, היא תגיע להכנסות של כ־5.4 מיליארד דולר ב־2012, ואז מדובר על מכפיל הכנסות של כ־20, הדומה לגוגל ולינקדאין".

 

לדברי וסצ'ונוק, "שוק הפרסום באינטרנט הסתכם נכון לסוף 2011 בכ־80 מיליארד דולר, והוא צומח ב־14%–15% מדי שנה. הפרסום באינטרנט מתחלק לשני סוגים שונים: תוצאות חיפוש ובאנרים, ושני התחומים צומחים. החלק של פייסבוק בתחום הזה הוא טיפה בים. פייסבוק עדיין מחפשת את הכיוון שלה מבחינת מודל הפרסום, ויש לה 900 מיליון משתמשים שהיא יודעת עליהם לא מעט.

 

"פייסבוק צריכה לגבש מודל עסקי שלא יפריע למשתמשים. היא תצטרך לעשות זאת בזהירות, ולא לפגוע במשתמשים הקיימים, אחרת היא בהחלט יכולה להיגמר כמו מייספייס - שם היה ניסיון אגרסיבי להרוויח כסף מהלך שפגע מאוד ברשת. אם בפייסבוק יצליחו לגבש מודל עסקי טוב, אז בהחלט שווה להשקיע בהנפקה, ואם לא - אז לא. כרגע, קשה לדעת".

 

"היכולת של השוק לבלוע הנפקה בסדר גודל כזה צפויה גם היא להשפיע על ההנפקה ועל מחיר המניה בה", מוסיף וסצ'ונוק. "גם סוג המשקיעים משמעותי בהנפקה. אם אתה רוצה שווי גבוה יותר בהנפקה, אתה יכול לקבל אותו אבל עם משקיעים פחות טובים, ואם אתה רוצה משקיעים טובים יותר שמכירים את תחום התטכנולוגיה, השווי יירד וההנפקה תצטמצם.

 

"בנוסף, קיימים הרבה משקיעים שכבר השקיעו בפייסבוק בזירות המסחר הפרטיות. אם השווי לא יהיה מספיק גבוה בהנפקה הציבורית, יכול להיות שהם יתחילו למכור את המניות, כמו שראינו בזינגה ולינקדאין".

 

באשר להנפקה עצמה, מעריך וסצ'ונוק כי "זה לא יהיה פשוט, אבל בהחלט אפשר להשלים גיוס של כ־10 מיליארד דולר. ככל שהחברה תגייס פחות, ככה השווי בהנפקה יהיה יותר גבוה. זינגה, למשל, גייסה הרבה מדי, מה שפגע בשווי שלה מאוחר יותר".

 

לדברי וסצ'ונוק, "המון חתמים ליוו את ההנפקה הזו, כולל בוטיקים קטנים, מהלך שיכול להוביל את המניות של פייסבוק לידיים חלשות יותר, מה שיוביל לירידת מחירים בימים שאחרי ההנפקה, ואז אולי תיווצר הזדמנות".

 

בשורה התחתונה, אומר וסצ'ונוק כי "אם פייסבוק תלך בעקבות גוגל - ההנפקה שווה 100 מיליארד דולר, אבל בטווח הקצר אני ממש לא בטוח. כרגע נותנים לחברה הרבה מאוד קרדיט על כמות המשתמשים, אבל המודל העסקי עדיין לא מגובש לגמרי".

 

רמי רוזן: "באופן כללי, רמות המכפילים בענף הם סוג של בועה, ולא כל החברות בענף יצמחו בשיעור הפנומנלי שהמכפילים הללו משקפים" רמי רוזן: "באופן כללי, רמות המכפילים בענף הם סוג של בועה, ולא כל החברות בענף יצמחו בשיעור הפנומנלי שהמכפילים הללו משקפים"

רמי רוזן, אנליסט הטכנולוגיה של הראל, אומר כי "על פניו, מחיר ההנפקה נראה גבוה. מדובר על שווי של כ־100 מיליארד בהנפקה ועל רווחים של כמיליארד דולר, כך שבהחלט בהשוואה לאלטרנטיבות השקעה אחרות בתחום, המחיר גבוה. השאלה היא איך המניה תתנהג לאחר כמה ימים של מסחר. אף שההנפקה היא יקרה, יכולה להיות סיטואציה שאנשים ירוויחו. כמות המניות המונפקת בהנפקות האלה היא יחסית נמוכה, כך שיש פה איזה מהלך טכני שמעודד את הביקוש למניה בגלל ההיצע הנמוך יחסית. זה יכול להעלות את המחיר".

 

לדברי רוזן, "אנשים מסתכלים על רשתות חברתיות אחרות ועל תפקודן בהנפקה, בין היתר ניתן לדבר על לינקדאין, חברה שהונפקה במכפיל מטורף וביום הראשון זינקה בעשרות אחוזים. יש לא מעט משקיעים שחושבים שגם בפייסבוק זה עשוי לקרות. אם אכן מניית החברה תעלה בימים הראשונים, המכפיל יגיע לגבהים מטורפים. מנגד, אם היא לא תצמח, או תצליח לפחות כמו שמצפים ממנה היום - המכה שהמשקיעים יקבלו תהיה משמעותית וכואבת".

 

רוזן גם מצנן את המשקיעים הישראלים שמתכננים לרכוש מניות בהנפקה. "בהנפקה עצמה אף אחד לא יצליח להיכנס בגלל ביקושים גדולים מצד הגופים המוסדיים. כלומר, משקיעים פרטיים יוכלו בעיקר לרכוש את המניה בימים הראשונים של המסחר בה. אם המניה אכן תזנק בעשרות אחוזים, יהיה מדובר על רכישה תחת מכפיל של 140—160 על הרווח, וזה כבר נהיה לא הגיוני. ההמלצה שלי היא להמתין ולראות איך החברה תתפקד, ורק לפי הקריטריון הזה לקבל החלטה. מצד שני, גם בהנפקה של גוגל לא מעט התריעו שמדובר בהנפקה יקרה, אך המניה זינקה מאז במאות אחוזים והעשירה את המשקיעים שרכשו בהנפקה".

 

יש אופציות אחרות

 

כאלטרנטיבות השקעה, רוזן מציע חברות אחרות בתחום הרשתות החברתיות. "אפשר להשקיע בלינקדאין, זינגה או גרופון. המכפילים בענף באופן כללי משקפים לדעתי סוג של בועה. לא כל החברות בענף יצמחו בשיעור הצמיחה הפנומנלי שהמכפילים האלה משקפים. היוקר הזה נובע מציפיות צמיחה אדירות, ומההערכה שהחברות בענף יירכשו במחיר גבוה".

 

גם צחי אברהם, אנליסט בכלל פיננסים, מסתייג. "במחיר הנוכחי אנחנו ממליצים שלא להשקיע בהנפקה", הוא אומר. "המכפיל שמשתקף על פי המחיר המבוקש גבוה מדי, ואין שום סיבה להשקיע במחירים האלה".

 

לדבריו, "אחד הדברים שהמשקיעים חושבים עליו הוא שגוגל הונפקה במחיר נמוך והמניה עלתה מאוד אחרי ההנפקה, והם מצפים שהדבר הזה יקרה גם בפייסבוק, אבל לדעתנו ההיבט הזה כבר מתומחר במחיר המניה הנוכחי".

 

"מעבר למספרים, פייסבוק היא חברה נהדרת והיא אחת האופציות הטובות בשוק לפרסום מפולח שמגיע בדיוק לצרכן שאתה מחפש, ואולי היא אפילו האופציה הכי טובה בעולם מהבחינה הזו", מסכם אברהם. "עם זאת, במחירים האלה מדובר לדעתנו בהנפקה יקרה מדי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x