$
בורסת ת"א

כל המשפחה יכולה למצוא משהו בפוקס

עלות שכרו של מנכ"ל פוקס הראל ויזל ב־2011 עמדה על 5 מיליון שקל. עלות שכרם של ארבעת בני משפחתו ומשפחת פוקס שמועסקים בחברה בתפקידי ניהול בכירים הייתה 5.5 מיליון שקל. יתר העובדים הסתפקו בכ־4,700 שקל בחודש בממוצע. ככה זה כשהכל נשאר במשפחה

יש מקרים שבהם הגבול בין החברה לאיש שמנהל אותה דק. אפילו בלתי נראה. זה המצב בפוקס, ששמה הכמעט נרדף הוא הראל ויזל. אומרים פוקס, חושבים על ויזל. הוא המשווק, הגנרטור והפרזנטור הכי פעיל, זכיר ואפקטיבי שלה. יותר מבר רפאלי.

 

מי זוכר שאת החברה הקימה משפחת פוקס בשנת 1942. קראו לה אז "טריקו פוקס". חמישים שנה מאוחר יותר משפחת ויזל החלה לשווק את מוצריה, וכעבור שבע שנים שתי החברות מוזגו. בשני העשורים שחלפו מאז חברת מוצרי הטריקו הצנועה של אברהם פוקס הפכה לאחת מחברות האופנה הגדולות בישראל, ששותפה גם ברשתות כמו ללין, סאקס ובילבונג, פעילה בעיקר בארץ אך גם בחו"ל, משווקת בגדים למבוגרים, ילדים, תינוקות, גולשים ולבית, ומוכרת בשנה ב־819 מיליון שקל.

 

ויזל עם הפרזנטורים בר רפאלי ונועם טור ויזל עם הפרזנטורים בר רפאלי ונועם טור צילום: רפי דלויה

 

אלה התוצאות הפנטסטיות שלה בדו"חות 2011, שפורסמו אתמול: עלייה של 12.6% במכירות, ועלייה של 30% ברווח הנקי, שהסתכם ב־75.4 מיליון שקל. הדו"חות מבטאים צמיחה בכל הפרמטרים, למעט הפעילות בחו"ל. והאדם שמזוהה כל כך עם החברה מרגיש את זה גם בתגמול השנתי שלו. ב־2011 המנכ"ל ויזל קיבל חבילה בעלות של כמעט 5 מיליון שקל (4.994 מיליון שקל אם לדייק), שמורכבת משכר של 2.99 מיליון שקל, מענק בהיקף של 792 אלף שקל ואופציות שנרשמו בעלות של 1.2 מיליון שקל.

 

דיבידנד נדיב

תגמול תלוי ביצועים, וגם לא

 

פוקס היא חברה מסודרת מאוד, ורכיבי התגמול של ויזל כמו של שאר בכירי החברה מעוגנים היטב במסמכים ובנוסחאות ברורות. הסכם השכר המקורי שלו נחתם ב־2002. הוא עודכן פעם אחת, לפני 7 שנים, אז השינוי העיקרי היה עדכון שכר הבסיס של ויזל, שעלה מכ־68 אלף שקל לכ־100 אלף שקל לחודש, ברוטו. השכר צמוד למדד, ועלות השכר, שמוצגת בדו"חות, כוללת גם את שאר ההטבות הסוציאליות. נכון להיום, עלות שכרו החודשית היא כ־249 אלף שקל.

 

שאר רכיבי השכר של ויזל ובכירי החברה קשורים קשר הדוק לביצועים שלה, ומאחר ש־2011 היתה שנה נפלאה לחברה, ששיפרה דרמטית את תוצאותיה מאז 2009, אשר היתה שנה קשה לכל סקטור הקמעונאות והאופנה - 2011 היתה גם שנה נפלאה לוויזל עצמו. אגב, בפוקס מספרים שמאז 2009 לא היו העלאות שכר בחברה; שהמאמץ האסטרטגי, להפוך מחברת אופנה לחברת בייסיק, להשיא רווחים ולהגביר מכירות, נעשה בלי כל תגמול מיוחד לעובדים, כולל הבכירים, ששכרם הוקפא עד עתה.

 

אך התגמול מאוד נעים. שמונת בעלי העניין ונושאי המשרה שעליהם דיווחה פוקס אתמול נהנו ב־2011 מעלות שכר כוללת של 14.4 מיליון שקל. מתוכם, חמישה הינם בני משפחת ויזל ופוקס, שעלות שכרם הסתכמה בכ־10.5 מיליון שקל. בממוצע, כל אחד מהם קטף 1.8 מיליון שקל. ב־2010 שכרם הממוצע של הבכירים המדווחים היה דומה.

 

נחזור לוויזל. ראשית, הוא נהנה מאופציות שעלותן עמדה בשנה החולפת על 1.2 מיליון שקל. האופציות שמוענקות לבכירי החברה מעוגנות בתוכנית תגמול, שעודכנה באפריל 2011. באותה תוכנית עדכנה פוקס גם את רכיב המענק שממנו נהנים ויזל, נושאי משרה ומנהלים בדרג ביניים. התוכנית מאוד מפורטת ומבוססת על העיקרון שהתגמול יהיה מותנה בביצועי החברה וביעדים האישיים של כל אחד מהם. אין מתנות חינם. המנהלים בפוקס צריכים לעבוד קשה כדי לעמוד ביעדים כמותיים מדויקים. רק אם יגיעו אליהם, יוכלו ליהנות מהמענק.

 

וכך גם המנכ"ל עצמו, שאליו מתייחס הסעיף הראשון בתוכנית: המנכ"ל יקבל 1% מהרווח הנקי, אך מעל רווח נקי של 50 מיליון שקל. רק בשנתיים האחרונות פוקס מרוויחה יותר מהסף הזה. ב־2010, כשהחברה הרוויחה מעט יותר מ־58 מיליון שקל, המענק של ויזל היה אמור להיות צנוע יחסית לו התוכנית היתה בתוקף. אולם עם הרווחים מגיע התגמול, והשנה רווחיה של פוקס חצו יפה את תנאי הסף למענק. וכך התווסף לחבילת התגמול של ויזל עוד מענק של 792 אלף שקל.

 

אבל ויזל הוא לא רק מנכ"ל, הוא גם בעלים והוא נהנה מפירות העשייה שלו לא רק במענק תלוי ביצועים, אלא גם בדיבידנדים. השיפור בתוצאותיה של פוקס אפשר לה לחלק מראשית 2010 דיבידנדים בהיקף של 77 מיליון שקל, גם מהם גזר ויזל את חלקו.

 

את חשיבותו לפוקס אפשר לראות בעוד סעיף מעניין בדו"חות. תחת הכותרת "תלות בעובדים" מגדירה פוקס את ויזל כאיש מפתח בקבוצה. "נוכח הבנתו וניסיונו בתחום השיווק והמכירות, תרומתו בתחום הפיתוח והחדשנות של מוצרים חדשים וכן בתחום הפרסום ויחסי הציבור של הקבוצה, אם יחדל מלעבוד בחברה עשויה להיות לכך השפעה על הכנסותיה ורווחיה". לכן פוקס מבטחת את ויזל בפוליסת ביטוח חיים שהיא - החברה - המוטבת שלה. וכך, במקרה של פטירה היא תקבל 5 מיליון שקל.

 

איפה עומדים עובדי פוקס? כדי לברר זאת נערך חישוב מאוד זהיר, שמתחשב בפרופיל העובדים, אשר כ־75% מהם עובדים בחנויות, רובם במשרות חלקיות, מתוגמלים לפי שעה, חלקם סטודנטים, לפעמים עובדים זמניים. כמו כן, החברה עושה מאמץ לתגמלם לפי הישגים. לכן, חישוב השכר הממוצע לעובד לא התחשב במצבת העובדים, שעמדה בסוף 2011 על 2,894 איש, אלא נעשה כאומדן של כמות המשרות המלאות. לצורך התחשיב הזהיר, שלא כולל את שמונת נושאי המשרה הבכירים שפוקס דיווחה על שכרם, עובד פוקס מרוויח בממוצע 56.4 אלף שקל לשנה (4,706 שקל לחודש). המנכ"ל ויזל מרוויח פי 88.4 ממנו. ב־2010, כשעובד פוקס הרוויח בממוצע 55.2 אלף שקל לשנה, ויזל הרוויח פי 62.7 ממנו.

 

נשיאות כבוד

המייסד פרש? הוא עדיין יכול להרוויח

 

דו"חות פוקס מעוררים מחשבה על חברות משפחתיות שהופכות לציבוריות. פוקס רחוקה מתדמית חנות המכולת של חלק מהחברות שהונפקו אבל המשיכו לחלק תפקידים, כסף, כרטיסי טיסה ודירות לבני משפחה. החברה אמנם מעסיקה בני משפחה, אולם רובם עובדים בה שנים רבות והוכיחו את תרומתם לביצועיה - או לפחות לא פעלו בצורה שצריכה להדאיג את בעלי המניות.

 

הנקודה הרגישה והמעניינת קשורה ביזמים, אלה שהקימו את החברה לפני עשרות שנים ולא חלמו שהיא תגיע לבורסה ותהפוך לענק אופנה מקומי. בפוקס הכוונה לאברהם פוקס, שנושא בתואר מבקר־על בתחום הרכש במשרה מלאה ומחזיק במקביל בכ־26% מהמניות. על תפקידו קיבל פוקס ב־2011 שכר בעלות של 1.2 מיליון שקל.

 

מצב דומה יש בקסטרו, שם המייסדים אהרון ולינה קסטרו נושאים בתואר דירקטורים ונשיאי כבוד. הם מחזיקים במשותף 34.15% מהחברה והשנה לא משכו שכר, אלא רק קיבלו דמי שכירות שנתיים על מבנים שהם משכירים לחנויות החברה, בהיקף של 1.6 מיליון שקל. ב־2010, כשלינה עוד היתה גזברית ואהרון שימש כיו"ר, השניים משכו גם דמי ניהול יחד עם בתם וחתנם, אתי וגבי רוטר. לפי אומדן זהיר, מדובר בדמי ניהול של כ־2 מיליון שקל לזוג קסטרו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x