$
בורסת ת"א

קובי פינקלשטיין: "לפני השינה הילדים מבקשים סיפור מהעיתון הכלכלי"

מנהל תחום חו"ל בבית ההשקעות דש, מאמין שיש קווי דמיון בין השקעה בשוק ההון לסקי מים: "בשניהם קריטי לשמור על איזון"

יעל חלק 07:4901.03.12

קובי פינקלשטיין, מנהל תחום חו"ל בבית ההשקעות דש, כמעט הפך לעיתונאי. "בגיל 17 עבדתי כעיתונאי צעיר בקול ישראל. זו היתה יכולה להיות תחילת הדרך לקריירה בתקשורת, ויש כאלה, כמו גולן יוכפז שהיה קולגה שלי אז, שמינפו את העבודה ככתב צעיר כדי לצמוח משם הלאה. חשבתי על זה ברצינות, אבל בסוף מצאתי את עצמי בעתודה האקדמית ובגיל 17 התחלתי ללמוד כלכלה בבר אילן. זה תחום שהוא מאוד סוחף, ושוק ההון ריתק אותי. וכך בסופו של דבר זנחתי בצד את התהילה לטובת קריירה כלכלית".

 

לאחר שחרורו מצה"ל הגיע פינקלשטיין לדקלה, שהיתה אז שייכת לבנק לאומי, וניהל בעיקר קרנות אג"ח סולידיות. "בגיל 23 ניהלתי את הקרן הכי גדולה של דקלה, קרן שקלית בהיקף של מעל מיליארד שקל. בתקופה ההיא, בשנים 2000-1999, זו היתה הקרן השקלית הכי בולטת בשוק. החזקנו בפוזיציה גדולה בגילונים ארוכים שהפכו בדיעבד למקלט מס, והקרן מאוד הצליחה", אומר פינקלשטיין.

 

נמלט מהמוקש של מאדוף

 

מקרנות הנאמנות של דקלה עבר פינקלשטיין לבית ההשקעות מוריץ־טוכלר, ומשם לבנק אינווסטק (כיום יובנק). "התחלתי באינווסטק בתור מנהל מחלקת המחקר והנגזרים, ובשלב מאוחר יותר הפכתי למנכ"ל חיתום וייעוץ", מספר פינקלשטיין. "בתקופת האינתיפאדה נסעתי ללונדון ולפריז לנסות לשכנע משקיעים להיכנס לשוק הישראלי בתקופה הכי קשה. בחלק מהמקרים גם הצלחתי. דווקא כשהמשק עמד על סף התאוששות, ב־2004, מכרו את הבנק לבנק הבינלאומי, וכשהתחיל תהליך המכירה עברתי לדש".

 

קובי פינקלשטיין גולש קובי פינקלשטיין גולש צילום: תומי הרפז

 

פינקלשטיין התחיל כמנהל השקעות בקופות הגמל. "תקופה קצרה לאחר מכן, ב־2005, השווקים בחו"ל נפתחו בפני הגופים המוסדיים, שעד אז סבלו מאפליית מס. הקמנו תיק השקעות בחו"ל ומוניתי למנהל תחום חו"ל".

 

מה מאפיין אותך כמנהל?

"זהירות רבה. התיק שלנו נשאר נקי מכל הנכסים הרעילים שהובילו לבעיות ב־2008. היתה תקופה שהציעו לנו באופן אגרסיבי מאוד קרנות של מאדוף ולא נגענו בהן. המדיניות שלנו תמיד היתה שבמה שלא מבינים — לא נוגעים, ואם אין 100% שקיפות, אנחנו פשוט לא שם. מ־2005 ועד היום ביצענו השקעות בחו"ל בהיקף של כ־1.5 מיליארד דולר. העובדה שלא נפלנו לכל הבורות שנפערו בדרך מעידה על ההקפדה שלנו על שקיפות והבנה. נכנסו רק כשידענו בדיוק לאן, וזה הציל אותנו הרבה פעמים".

 

ספר על רגע משמעותי שאתה זוכר בקריירה שלך.

"כשהסיפור של מאדוף התגלה, יכולתי לנשום לרווחה וזה היה רגע משמעותי מבחינתי. זה היה מוקש גדול שהצלחנו לא לעלות עליו. הרבה שנים היינו גוף מאוד חריג. היו גופים, קופות גמל וחברות ביטוח, שנכנסו להשקעות בהיקפים של 30%-20% באפיקים מאוד מסוכנים ואנחנו לא נגענו במכשירים האלה. לא קנינו סטרקצ'קים ו־CDO's (מוצרים מובנים, כגון אג"ח מגובות משכנתאות. י"ח) אף שהם יכלו לשפר את התשואה משמעותית.

 

"ביום שהעסק הזה התפוצץ, אחרי תקופה ארוכה שנחשבנו למשוגעים היחידים בעיר שהמשווקים של מאדוף רודפים אחריהם והם סוגרים להם את הטלפון, יכולתי לחזור ולהאמין בצדקת הדרך".

 

 

אתה מתעסק עם שוקי חו"ל, זה אומר שהעבודה אצלך היא מסביב לשעון?

"חד־משמעית. העבודה בשוק ההון זו לא עבודה שעובדים בה, אלא חיים שחיים אותם. אין קו ברור בין העבודה לבית. השווקים בחו"ל נפתחים בארבע בבוקר במזרח ונסגרים ב־11 בלילה בארה"ב. מעבר לשש שעות שינה השווקים כל הזמן עובדים וכל הזמן קורים דברים. לכן, חשוב לפעמים להצליח להתנתק, עם המשפחה, באמצעות עיסוק בתחביבים שונים".

 

ספקו־סולידיות ישראלית

 

מה התחביבים שלך?

"קודם כל המשפחה, אשתי ושני הילדים. גם אשתי בתחום הכלכלי, ועובדת כמנהלת דסק המט"ח בבנק מזרחי־טפחות. כמובן שהשיחות בבית קשורות גם הן לכלכלה. לפני השינה הילדים שלי מבקשים לשמוע סיפור מהעיתון הכלכלי. אני מספר להם על מה שקורה בשווקים ובחברות. זו כנראה האווירה בבית שלנו.

 

"חוץ מזה אני עוסק בסקי מים. התחלתי בחופשות בכנרת ובאילת ונכנסתי לזה. מה שטוב בעיסוק הזה, שכשאתה על המגלשיים והסירה רצה במהירות, אתה לא חושב על שוק ההון. אי אפשר לחשוב על שום דבר, רק איך לא ליפול".

 

האם לדעתך יש קווי דימיון בין סקי מים לשוק ההון?

"איזון. כשאתה בסקי הדבר הכי קריטי זה לשמור על שיווי משקל, שלא תיפול לצדדים. גם בשוק ההון אחד הדברים הכי קריטיים זה להיות מאוזן. גם אם אתה מעריך שמניות שווקים מתעוררים זה מעניין, לא תשים שם 100% מהתיק שלך, כי אחר כך עלול לבוא גל מבהיל ואתה תמכור בעיתוי הלא נכון.

 

"בשנים האחרונות אנחנו צריכים להתמודד עם המון הפתעות ואירוע רודף אירוע, אם התיק מאוזן ורמת הסיכון נכונה. אפשר להתמיד ולא ליפול עם הגל הראשון שמתנפץ עליך".

 

איך אתה רואה את 2012 בשווקים?

"מדובר בשנת בחירות בשווקים העיקריים בעולם — ארה"ב, צרפת וכנראה גם בגרמניה. בשנת בחירות המנהיגים מעוניינים להיבחר מחדש ויעשו הכל כדי להרגיע את השווקים לתת לכלכלה להירגע מהזעזועים של השנה האחרונה.

 

"נראה את המשך המדיניות המוניטרית המרחיבה, ריביות נמוכות והזרמת נזילות כמו שראינו בארה"ב ולאחרונה גם באירופה. כשתיגמר השנה יהיה הכרח להתמודד עם הבעיות האמיתיות. הן מחייבות לבצע שינוי מדיניות דרסטי, בעיקר באירופה. תשלומי רווחה שתופסים נתח הולך וגדל מהתוצר זה לא משהו שיכול להחזיק מעמד לאורך זמן וגם לא גירעונות תקציביים".

 

עצה למשקיע הישראלי?

"המשקיע הישראלי נוטה להיות ספקו־סולידי: כשהשוק עולה הוא סולידי וכשהשוק יורד הוא ספקולנט. לדעתי, אם אופק ההשקעה נמוך מחמש שנים, אין מה לחפש במניות. מי שאין לו אופק השקעה ארוך צריך לכוון את התיק בעיקר לאג"ח ולשמור על השקעות בפיזור גלובלי. המתח הביטחוני סביב הנושא האיראני משפיע על השוק הישראלי, ולכן היום, יותר מתמיד, הפיזור חשוב מאוד".

 

איפה אתה משקיע את הכסף שלך?

"בכסף הנזיל שהיה לי קניתי בית, אז הכסף שלי נמצא כרגע בקירות".

 

השורה התחתונה: "אם אופק ההשקעה נמוך מחמש שנים, אין מה לחפש במניות. צריך לכוון את התיק בעיקר לכיוון של אג"ח ולשמור על השקעות בפיזור גלובלי".

 

קובי פינקלשטיין (38)

תפקיד: מנהל תחום חו"ל בבית ההשקעות דש

מצב משפחתי: נשוי + 2

השכלה: תואר ראשון בכלכלה, תואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון, שניהם מבר־אילן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x