$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": משרד האנרגיה חוסם את "ספסור" רישיונות חיפושי הגז

המשרד פרסם טיוטת תקנות, שלפיהן מכירת זכויות ברישיון או הכנסת שותפים ייאסרו אם נותרו פחות משלושה חודשים לסיום מועד החיפוש. העברת רישיון לפני גילוי גז תתאפשר רק לאחר שבעל ההיתר החזיק בו שנה לפחות ועמד בתוכניות הפיתוח

ליאור גוטמן 07:0813.02.12

משרד האנרגיה והמים (שמו החדש של משרד התשתיות הלאומיות) צפוי לחסום השבוע מהלכים של מכירת זכויות ברישיון או הכנסת שותפים לרישיונות חיפוש לגז, אם נותרו פחות משלושה חודשים לסיום תקופת החיפוש שהוקצבה ליזם מראש. ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בצעד אחד מסדרת צעדים שנועדו לחסום חברות שפועלות בענף הגז "לספסר" ברישיונות חיפוש לאחר שזכו בהם במקור, אולם לא הספיקו לפתחם בשל מגבלות תקציב או חוסר רצון להשקיע בחיפוש מלכתחילה.

 

התקנות האמורות נכללות בקובץ רחב יותר שנקרא "תקנות הנפט", שמהוות פרשנות מודרנית לחוק המקורי מ־1952 - תקופה שבה תעשיית חיפושי הגז לא היתה קיימת בהיקפים המוכרים כיום. טיוטת התקנות פורסמה לפני כשנה וחצי, בעקבות "רכבת הרים בורסאית" שרשמו חלק מהשותפויות והחברות שפועלות בענף. בתקופה זו חוו המשקיעים תנודתיות חריפה ביחידות השתתפות מסוימות בשבוע מסחר בודד, שנבעה, בין היתר, מהדלפות לא מבוססות על כניסת פלונים ואלמונים כשותפים לחלק מהרישיונות. תופעה זו גרמה לרשות ני"ע לפרסם כללי דיווח מסודרים לחברות שפועלות בענף, כך שלא ניתן יהיה לדווח על אירוע שאינו מוגדר כ"מהותי".

 

 

תקנות לקראת חתימה

 

עיון בטיוטת התקנות, שהועברה למשרד משפטים להערות ואמורה לחזור לחתימת שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו כבר השבוע, מעלה כמה נקודות מעניינות. ראשית, העברת זכויות שתגרום לפגיעה בביטחון המדינה או שניתנה למי שנפסקה לחובתו בעבר פגיעה בלו"ז הפקת הגז בכלל המשק הישראלי, תיאסר. באופן תמוה, משרד האנרגיה אינו מציין מיהו אותו גוף שיהיה אפשר לקטלג אותו כמי שהפריע בעבר לפיתוח משק הגז המקומי.

 

אם לא די בכך, התקנות מעניקות לממונה על הנפט שבמשרד האנרגיה "להרשות את ההעברה, להתנותה בכל דרך שיראה לנכון או לדחות את הבקשה", מה שמעניק בידיו עוצמה רבה בכל האמור לשליטה על משק חיפושי הגז. סעיף זה בעייתי במיוחד מאחר שהממונה על הנפט הקודם ד"ר מיכאל גרדוש פרש לפני כחצי שנה ומאז טרם מונה לו מחליף קבוע. הזכות לאפשר את העברת הרישיון נמצאת כיום בידי ממלאי מקום נוכחיים שהם פקידי משרד האנרגיה לרבות היועצת המשפטית של משרד האנרגיה, דרורה ליפשיץ.

 

עוד נקבע בתקנות החדשות כי העברת רישיון בטרם נמצאה תגלית גז תיעשה רק לאחר שבעל ההיתר המקורי החזיק בו לפחות כשנה, ועד אז עמד בכל שלבי תוכנית הפיתוח שאותה הגיש במקור. הקונה חייב להיות בעל יכולת פיננסית זהה או גבוהה ממוכר הנכס, וזאת לאחר שהרוכש יפקיד ערבות כספית לפיתוח ובכל מקרה לא נשארו פחות מ־90 יום למועד פיתוח הרישיון. העברת זכויות בהיקף קטן לא תעלה על 5% מהיקף האחזקות, ומהלך זה יקשה על יזמים להכניס משקיע גדול.

 

תנאי העברת זכויות ברישיון שבו כבר התגלה פוטנציאל גז מוכח דומים לאלו שהוזכרו בטיוטת התקנות, אולם במקרה שכזה נוספו דרישות להצגת מפעיל (קבלן קידוח גז זר) בעל יכולות זהות או גבוהות לזה ששהה שם במקור. עם זאת, לא ברור מהם הקריטריונים של משרד האנרגיה להשוות יכולות בין קבלני קידוח.

 

למרות ההשגות הנ"ל, משרד האנרגיה מכריז שניתן להתנות העברת זכויות בנסיבות מיוחדות אך ורק אם "הממונה שוכנע כי קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים זאת", כך שההעברה תחזק הן את הקבוצה המפעילה והן את יכולתה. עם זאת, גם במקרה הזה לא מוגדרות הנסיבות המיוחדות שמאפשרות העברת זכויות חריגה.

 

חברות הנפט מתנגדות

 

איגוד חברות הנפט באיגוד לשכות המסחר, שם מכהן אורי אלדובי כיו"ר (ומחזיק בכ־10% מרישיונות פלאג'יק) וחברים בו, בין השאר, נובל אנרג'י ודלק קידוחים, פנה לפני כמה ימים למשרד התשתיות בבקשה לעצור את אישור התקנות. לטענת איגוד חברות הנפט, חלק מהתקנות, בהן הוכחת פגיעה בענף, ערטילאי מדי ועשוי להבריח משקיעים ולהקשות על השגת מקורות מימון.

 

ממשרד האנרגיה והמים נמסר: "תקנות העברת זכויות הנפט נמצאות עדיין בשלבי עבודה פנימיים בין משרדי הממשלה השונים. כאשר תסתיים העבודה הפנימית ישקול המשרד לפרסמן לשימוע ציבורי נוסף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x