$
בורסת ת"א

מה שווה מילה של מנהל השקעות במגדל שוקי הון?

היועצים בבנקים והחברות הגדולות במשק הופתעו לגלות שקרן מגדל כספית גובה דמי ניהול של 0.15% מ־15 בדצמבר, למרות שהתחייבה לא להעלות דמי ניהול עד סוף השנה. מגדל: "בלוח השנה שלנו, דצמבר מופיע בסוף השנה"

רחלי בינדמן 07:2318.12.11

בבית ההשקעות מגדל שוקי הון החליטו ליישר קו עם המתחרים ולהעלות את דמי הניהול בקרן הכספית שלהם - האחרונה ששווקה ללא דמי ניהול וגייסה בזכות כך סכומי עתק של כ־5.8 מיליארד שקל. מנכ"ל הקרנות של מגדל שוקי הון, שגיא שטיין, שיגר מכתב ליועצים בבנק המעדכן אותם על המהלך שכותרתו "מגדל כספית עם הנפקות מק"מ - דמי ניהול לשנת 2012".

 

לכאורה, מכותרת המכתב ניתן להבין שמגדל תתחיל לגבות דמי ניהול ממחזיקי הקרן הכספית החל משנת 2012. אלא שבגוף המכתב, כמו גם בדיווח הבורסאי, מסביר שטיין כי "כידוע לכם, מגדל כספית הנה האחרונה בקטגוריית קרנות כספיות שקליות, שגבתה דמי ניהול בשיעור 0%. לנוכח עלויות הניהול גם אנו נאלצים להתחיל ולגבות בקרן דמי ניהול בשיעור של 0.15% החל מ־15 בדצמבר" - כלומר, העלאת דמי הניהול בוצעה לאחר ארבעה ימים בלבד מיום שיגור המכתב והדיווח בעיתונות.

 

 

לכאורה, זכותה של מגדל שוקי הון לפעול כך, אלא של"כלכליסט" נודע כי המהלך עורר את כעסם של היועצים בבנקים. "משווקי ונציגי קרן מגדל כספית הבטיחו לנו שעד סוף השנה לא יגבו דמי ניהול בקרן, ושאנחנו יכולים להגיד זאת למשקיעים שלנו. לקוחות רבים הסיטו את כספי הקרנות הכספיות שלהם לקרן הזו שהפכה ל'מפלצת' (אחרי שיתר הקרנות הקדימו להעלות דמי ניהול - ר"ב), ודווקא עכשיו החליטה מגדל להעלות את דמי הניהול ולהרוויח קצת לפני סוף השנה".

התחייבות שכזו אף מוזכרת בהודעת מגדל שוקי הון ליועצים: "כזכור הבטחנו שדמי הניהול יהיו 0% עד סוף השנה, ואכן עמדנו בהבטחתנו".

 

העלאת דמי הניהול מצביעה על כך שאנשי השיווק של מגדל פעלו באופן חכם: הם אספו "פליטים" מקרנות כספיות אחרות שבהן כבר הועלו דמי הניהול - ואז העלו דמי הניהול על מסת נכסים גדולה יותר. עם זאת, חשוב לדעת כי עמלת ההפצה שמשלמות חברות הקרנות לבנקים בגין הפצת הקרנות הכספיות עומדת על 0.125%, כך שבפועל מגדל שוקי הון תרוויח כעת מהקרנות דמי ניהול נטו של 0.025% בלבד, וזאת לפני תשלום אגרות שונות לרשות ני"ע. עם זאת, על מסת נכסים נוכחית של 5.8 מיליארד שקל, העלאת דמי הניהול תביא בכל זאת בתוספת הכנסות ברוטו של 8.7 מיליון שקל בשנה.

 

הלקוחות המרכזיים של הקרנות הכספיות הם בעיקר תיקי נוסטרו של חברות גדולות. כך למשל חשף "כלכליסט" ביולי האחרון כי חברת בזק שמה את כספי הנפקת האג"ח שגייסה בשתי הקרנות הכספיות של הראל, אקסלנס ומיטב, שלא גבו אז דמי ניהול. לקוחות גדולים כאלו שמים לב היטב לכל שינוי בדמי הניהול ומסיטים את הכספים לאפיקים הזולים ביותר, אך כעת אין בידיהם אלטרנטיבות זולות יותר. לצדם נמצאים הלקוחות הקמעונאיים, שברוב המקרים כלל לא יודעים על ייקור דמי הניהול בקרן.

 

ממגדל נמסר: "מדובר בהכפשה אנונימית מופרכת מפי מתחרה שהבטיח לבעלי המניות שלו 'לבלום' את המשך ההצלחה של מגדל שוקי הון - אך כשל לעשות כן. לו היתה חלילה התמרמרות, לא היינו שומעים עליה רק מהעיתון, ורק שבוע שלם אחרי שהודענו מבעוד מועד ובשקיפות מלאה באיגרת אישית ובהודעה פומבית ומתוקשרת על דמי ניהול תחרותיים בשיעור 0.15% בלבד, ותוך התחייבות שלא להעלותם במהלך 2012. על העובדה שהידיעה מופרכת יעידו גם מאות היועצים שפגשו את אנשינו בחודשיים האחרונים, ושמעו מהם שלנוכח עלויות הניהול של הקרן הכספית האיכותית של מגדל שוקי הון, ניאלץ בוודאי גם אנחנו להתחיל לגבות דמי ניהול לקראת סוף השנה. אגב, לפחות בלוח השנה שלנו, דצמבר מופיע בסוף השנה. חבל שניתנת במה להשמצה משוללת יסוד - בזמן שבפועל, יועצים ולקוחות משבחים אותנו על ההתנהלות ההוגנת והשקופה שלנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x