$
שוקי חו"ל

וויליאם היל לא נפרדת מישראל: "יש לנו הרבה מה לחפש כאן"

הנרי בירץ', מנכ"ל וויליאם היל און ליין, מדבר לראשונה על מרד העובדים בסניף הישראלי, מדגיש את חוסר המעורבות של טדי שגיא בניהול היומיומי, ומסביר את החיבור שאי אפשר לנתק: "להבנה של הישראלים בהימורים אין אח ורע"

ענת ציפקין 07:4007.12.11

מרד עובדים הוא מחזה נדיר, על אחת כמה וכמה כשהוא מתרחש בחברת הייטק. חלק מעובדי חטיבת השיווק של וויליאם היל און ליין, המוחזקת על ידי וויליאם היל הבריטית (71%) ופלייטק (29%) של טדי שגיא,נקטו צעד זה לפני כחודש, כשנעלו את דלתות המשרדים וסירבו להגיע לעבודה. המרד התפשט בהמשך גם לזרוע התמיכה הטכנית של החברה הפועלת מבולגריה, כמו גם למשרדיה של וויליאם היל און ליין במנילה שבפיליפינים.

 

"הדיילי טלגרף" הבריטי טען אז כי השיבושים בעבודת החטיבה קשורים להתפטרותו של איל סאנוף, סמנכ"ל השיווק של וויליאם היל און ליין בישראל, בסוף ספטמבר, וכי המרד הוצת לנוכח שמועה שפשטה בקרב העובדים, שלפיה וויליאם היל מתכננת לפטר אותם כחלק מכוונה לסגור את המשרדים בתל אביב.

 

בסיכומה של הדרמה, לא פחות מ־30 עובדים עזבו את החברה, בהם שבעה מנהלים בכירים שפוטרו. חודש אחרי, מסביר הנרי בירץ', מנכ"ל וויליאם היל און ליין, בראיון ל"כלכליסט" מה בדיוק קרה בחטיבה בישראל, כיצד המיני־משבר היטיב עם החברה ומה טיב היחסים של וויליאם היל עם פלייטק וטדי שגיא.

 

בירץ' מודה שבמבט לאחור היקף השיבושים היה מפתיע בעוצמתו. "לא אהבתי את הדרך שבה נהגו העובדים, משום שהם פשוט נשענו על שמועות לא נכונות. בתעשיית ההימורים המקוונים כל הזמן רוחשות שמועות ויש הרבה קונספירציות. אבל כיום הכל מאחורינו. מערכת היחסים בין העובדים לבין ההנהלה של וויליאם היל הרבה יותר בריאה ויציבה".

 

הנרי בירץ', מנכ"ל וויליאם היל אונליין הנרי בירץ', מנכ"ל וויליאם היל אונליין צילום: אוראל כהן

 

בניגוד לשמועות על קיצוצים במצבת כוח האדם, בירץ' דווקא רואה את החברה מתרחבת תוך גיוסם של עובדים חדשים. "אנחנו מובילים בתחומנו בבריטניה, ואנחנו אחת משלוש חברות ההימורים המקוונות הגדולות באירופה. אני רואה אותנו מתפתחים בשווקים אחרים, במיוחד באיטליה ובספרד". בירץ' מעוניין להגדיל במיוחד את הפעילות הישראלית. "יש בישראל אנשים מבריקים בתחום הטכנולוגיה. להבנה המקוונת של הישראלים אין אח ורע בעולם. יש לנו הרבה מה לחפש כאן", הוא אומר ומוסיף נתון מפתיע: "תעשיית ההימורים המקוונים מנוהלת על ידי בריטים, ישראלים, דרום אפריקאים וקנדים בעיקר".

 

אז מה גורם לעשרות עובדים בחברה מסודרת לסגור את המשרדים?  

"אנשים הוזנו במידע שגוי וחשבו לתומם שיוכלו למנוע את פיטוריהם באמצעות אי־הופעתם לעבודה. מבחינתם נוצר מצב קיומי של הבטחת מקום עבודתם וזו היתה הדרך שלהם להעביר מסר. חלק מהעובדים הגיע, אבל חלק אחר לא הגיע לעבודה במשך ימים.

 

"סוגיה נוספת קשורה לאיל סאנוף, שאף על פי שמכר לפלייטק את החברה שלו, עדיין התייחס אליה כאל חברה פרטית. וויליאם היל היא חברה בורסאית וחייבת שקיפות ונגישות מלאה לכל מה שקורה בסניף הישראלי. איל לא הסכים לאפשר לנו את הגישה הזו, ולבסוף התפטר. בכל הקשור אליו, חוסר ההסכמה היה בעיקר סביב תנאי העזיבה שלו".

 

בגלל אדם אחד עשרות עובדים לא מגיעים לעבודה? 

"אני לא יכול לומר חד־משמעית שזו היתה השפעה של אדם אחד, אבל דמיינו את הסיטואציה הבאה: אדם בונה חברה בעשר אצבעותיו, בוחר בפינצטה את העובדים שלו, והם נאמנים לו והולכים אחריו. אני לא יודע מי בדיוק עשה או אמר מה, אבל אני מסוגל לומר בוודאות שהופרחו לאוויר הרבה שמועות לא נכונות, והן הביאו בסופו של דבר לפיצוץ".

 

מרד שזלג גם לסניפים מחוץ לישראל, למה? 

"הסניף בבולגריה נוהל על ידי מנהל ישראלי, שביחד עם איל סאנוף היה חלק מהגרעין המייסד של החברה המקורית. מצב דומה היה גם בסניף במנילה, שהוא למעשה חלק מחברת פלייטק המקורית".

 

איך פתרתם את המשבר בסופו של דבר?  

"הגענו להסכמות עם איל ועם עובדים אחרים. הסברנו לעובדים שהסניף כאן לא ייסגר, אלא להפך - נגדיל את הפעילות שלנו בישראל. יש כאן עשרות משרות פנויות, ואנחנו מחפשים עובדים".

 

ישראל - הבחירה הטבעית

 

וויליאם היל און ליין היא אופרציה חובקת עולם, המעסיקה קרוב ל־1,000 איש בחמישה אתרים שונים. בישראל מעסיקה החברה כ־150 עובדים.

 

וויליאם היל און ליין נולדה כמיזם משותף בין שתי חברות: וויליאם היל ופלייטק. וויליאם היל היא תאגיד ההימורים הגדול ביותר בבריטניה: החברה מעסיקה כ־15 אלף איש, ומפעילה כ־2,300 חנויות הימורים (betting shops) במדינה זה יותר מ־75 שנה. בשנת 2002 הונפקה וויליאם היל בבורסת לונדון, שבה היא נסחרת לפי שווי שוק של כ־1.4 מיליארד ליש"ט.

 

טדי שגיא טדי שגיא

"יש חנות הימורים של וויליאם היל כמעט בכל רחוב, אנחנו ממש חלק מהמסורת הבריטית", אומר בירץ'. לתחום המקוון נכנסה החברה בסוף שנות התשעים. המתחרה הגדולה שלה כיום באירופה היא ענקית ההימורים BwinParty.

 

בירץ' מסביר שבתחילה חיפשה וויליאם היל רק ספקית תוכנה לתחום ההימורים המקוונים. אך אז הבינה ענקית ההימורים הבריטית שזה דבר אחד להתעסק בתוכנה, ודבר אחר זה למקסם את הידע המקצועי, ומשכך, בתחום השיווק המקוון, הבחירה הטבעית תהיה לבחור בחברת תוכנה ישראלית בשל הנוכחות הרבה והמקצועית של ישראלים בתחום ההימורים המקוונים.

 

"החלטנו ללכת על פלייטק וקיבלנו החלטה אסטרטגית שלא רק נרכוש מהם רק תוכנה, אלא גם נשפר את יכולות התפעול שלנו", מוסיף בירץ'. באוקטובר 2008 וויליאם היל ופלייטק חתמו על הסכם השותפות, ובדצמבר אותה שנה הוקם המיזם המשותף - וויליאם היל און ליין.

 

עסקת הענק חולקה אז לשני שלבים: בשלב הראשון רכשה פלייטק נכסים מחברות הקשורות לבעל השליטה בה, טדי שגיא, ב־250 מיליון דולר. מדובר במימוש אופציית Call, שקיבלה פלייטק לכמה חברות, כולל חברת Adgency, שבגלגולה הנוכחי מהווה את הסניף הישראלי של וויליאם היל און ליין. בשלב השני נוצקה פעילות Adgency לוויליאם היל און ליין, שמינתה את בירץ' לנהל את המיזם. כחלק מהעסקה התחייבה וויליאם היל לרכוש מפלייטק, באמצעות המיזם המשותף, שירותי תוכנה למשחקים מקוונים לתקופה של חמש שנים לפחות.

 

בלי מעורבות של טדי

 

את חברת Adgency ייסד איל סאנוף, שאף על פי שהוגדר סמנכ"ל השיווק של הזרוע, הרי שמאז היווסדה של החברה ועד לעזיבתה בספטמבר האחרון, כיהן כמנכ"ל בפועל של החברה.

 

מה הביא לעזיבת סאנוף?  

"איל עשה עבודה מדהימה בכל הקשור לפיתוח ולצמיחה של החברה. הוא הבין שבמצב הנוכחי עדיף לו לעזוב, ולכן התפטר והודיע שבכוונתו לעסוק בדברים אחרים. להערכתי, איל חשש שיגיע למצב של ויתור על השליטה בחברה. זו תחושה טבעית של יזם שבנה חברה מהיסוד. אני יכול להבין את ההרגשה הזו".

 

טדי שגיא היה מעורב במשבר? 

"טדי לא היה מעורב בטיפול במשבר מתחילתו עד סופו".

 

אף ששגיא עצמו לא היה מעורב במשבר, מנהלים של פלייטק הקשורים לפעילות של וויליאם היל און ליין פעלו לפתירתו בהקדם. Adgency היא עסק שההכנסות והרווחים שלו גדלים בקצב סדרתי, כשלוויליאם היל ולפלייטק עצמה אינטרס משותף להצלחתו.

 

כך, לדוגמה, את המחצית הראשונה של 2011 סיכמה פלייטק עם הכנסות בגובה של 76.3 מיליון יורו ורווח נקי של 37.8 מיליון יורו, כאשר 18.7 מיליון יורו מתוכם נבעו ישירות מפעילותה של וויליאם היל און ליין.

 

עד כמה אתה מכיר את טדי שגיא?  

"מעולם לא פגשתי אותו. אני יודע שהוא מחזיק בכ־40% מפלייטק, אבל מעולם לא ראיתי אותו".

 

זה קצת מפתיע, מדובר בבעל מניות משמעותי בחברה.  

"הוא לא מעורב בפעילות היומיומית או בניהול השוטף של וויליאם היל און ליין בתל אביב. הקשר שלנו עם פלייטק הדוק, אבל לא יומיומי — הוא זורם ושוטף ולחלוטין לא דומה למה שתואר בתקשורת הזרה, כאילו יש בינינו מריבות".

 

מי מנהל את הפעילות הישראלית?  

"פלייטק מספקת תוכנה מקצועית והיא בעלת מניות במיזם, אך היא לא מנהלת את הפעילות הישראלית של וויליאם היל און ליין. ההנהלה של וויליאם היל און ליין ממוקמת בגיברלטר, ושם מתקבלות ההחלטות הניהוליות".

 

אולם, כמו בכל מערכת יחסים ארוכת טווח, גם יחסים תקינים לחלוטין יודעים עליות וגם מורדות. בפברואר השנה התגלו סדקים ראשונים בשיתוף הפעולה בין וויליאם היל ופלייטק. הראשונה הוציאה צו מניעה זמני כנגד פלייטק בכל הקשור לזכויותיה המשפטיות במיזם ההימורים המקוון, וב־17 למרץ הוארך תוקפו של צו המניעה עד לשימוע שהתקיים בעניין בבית המשפט במאי.

 

צו המניעה אסר על פלייטק למכור את חלקה (29%) במיזם המשותף, זאת לאחר שלטענת וויליאם היל, פלייטק ביקשה ממנה לכאורה לערוך שינויים מהותיים בהסכמים המשותפים ביניהן. ברקע, הופיעו דיווחים שונים בתקשורת הבריטית כאילו פלייטק מנהלת לכאורה משא ומתן עם ענקית הימורים בריטית אחרת, לדברוקס, שנחשבת למתחרה מבית ואויבת מושבעת של וויליאם היל. במאי הגיעו החברות להסכם המסיים את היריבות, צו המניעה הוסר ושיתוף הפעולה המלא בין שתי החברות חודש.

 

היחסים בין וויליאם היל לפלייטק תקינים היום? 

"מדובר באירוע סביב סוגיה מסוימת. בבסיס לא מדובר בחילוקי דעות או בחוסר הסכמה. בסיכומו של דבר המודל העסקי שלנו שונה מזה של פלייטק והוא יצר ניגוד עניינים. זה דבר שהיה ידוע מראש והוא נפתר על הצד הטוב ביותר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x