$
בורסת ת"א

נמוך מתחזית ה-OECD: בנק ישראל מקפיץ את תחזית הצמיחה ל-5.2%

ה-OECD העריך בשבוע שעבר כי המשק הישראלי יצמח ב-5.4% ב-2011. על פי תחזית בנק ישראל שיעור האבטלה צפוי לרדת ל-5.8% לעומת 6% בסוף הרבעון הראשון. הנקודות השליליות בתחזית של בנק ישראל: העודף בחשבון השוטף יצטמצם, קצב הצמיחה יירד בגלל התקרבות המשק לתעסוקה מלאה ולשיעור האבטלה יחדל לרדת ב-2012

שהם לוי ואמנון אטד 12:0201.06.11

כלכלת ישראל ממשיכה לרתוח: כפי שהבטיח אתמול במהלך נאום  שנשא נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, מודיע היום בנק ישראל על עדכון תחזית הצמיחה של כלכלת ישראל ל-5.2%, זאת בהשוואה לתחזית צמיחה של 5.4% שהעניק ה-OECD בשבוע שעבר. תחזית הצמיחה הקודמת עמדה על 4.5%.

 

בתוך

כך צופה בנק ישראל כי שיעור האבטלה יירד ל-5.8%, לעומת שיעור אבטלה של 6% שהיה בתום הרבעון הראשון של 2011 וצפי של בנק ישראל לשיעור אבטלה של 6.1% בתחזית הקודמת.

 

מבנק ישראל נמסר כי קצב הצמיחה הגבוה ברבעון הראשון של השנה של התוצר והשימושים, ובייחוד קצבי הצמיחה הגבוהים של היצוא וההשקעות בנכסים קבועים, הביאו לעדכון כלפי מעלה של תחזית הצמיחה ברוב הסעיפים.

 

יחד עם זאת בנק ישראל מציין גם נקודות לא חיוביות מבחינת המשק: "למרות הגידול הגבוה של היצוא, העודף בחשבון השוטף צפוי להצטמצם במידה ניכרת ביחס לתחזית הקודמת, עקב גידול גבוה יותר ביבוא והרעה חריפה יותר בתנאי הסחר. שיעורי הצמיחה הרבעוניים צפויים לרדת מעט במהלך 2011 כתוצאה מהתקרבות המשק למצב של תעסוקה מלאה (בגלל הירידה הצפויה בשיעור האבטלה - ש"ל)".

 

בתוך כך מעדכן בנק ישראל גם את תחזית הצמיחה לשנת 2012: צמיחה 4.2% (בהשוואה ל-4% בתחזית הקודמת), תוך התייצבות של שיעור האבטלה ברמה של 5.8%. במהלך השנה מעריך בנק ישראל כי היצוא צפוי להמשיך ולצמוח בשיעור מעט נמוך מזה של הסחר העולמי גם בגלל כוחות חיצוניים – הרעה בתנאי הסחר - וגם עקב רמתו של שער החליפין הריאלי.

 

בהתאם לתחזית בנק ישראל היצוא, ללא יהלומים, צפוי לגדול השנה ב-6.3%, לעומת תחזית לגידול של 4.3% בלבד שהעריך בנק ישראל לפני חודשיים. במקביל, מעריך כעת הבנק כי גם היבוא יגדל השנה בשיעור גדול יותר, של 11.5%, לעומת 9.7% בתחזית הקודמת.

 

הסעיף שבו נרשם השינוי המשמעותי ביותר בתחזיות של בנק ישראל הוא בהיקף העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. כעת מעריך הבנק כי העודף יסתכם השנה רק בכ- 2.6 מיליארד דולר, לעומת 5.3 מיליארד דולר בתחזית הקודמת.

 

נקודה חיובית וחשובה שמציין בנק ישראל עבור שנת 2012 הוא שהגידול הגבוה במלאי ההון, כתוצאה מהגידול בהשקעה בשנת 2011, והמשך הגידול בשיעור ההשתתפות - לשיעור של 58% - צפויים לתרום לכך ששיעור הצמיחה בשנה זו גבוה מהשיעור הפוטנציאלי למרות שהמשק בסביבה של תעסוקה מלאה.

 

בבנק ישראל מדגישים כי אם יתממשו מספר סיכונים במשק הישראלי, או חלקם התחזית לא תתקיים במלואה. כדי שתחזית בנק ישראל תתקיים במלואה מונה מחלקת המחקר שני גורמים עיקרים: יציבות במצב הביטחוני והגיאופוליטי של ישראל, המשך התאוששות של הכלכלה העולמית ללא היווצרותם של משברים פיסקאליים ופיננסים בקנה מידה גדול.

 

חברת הדירוג פיץ' הותירה את הדירוג של ישראל על A עם אופק "יציב", כך היא דיווחה סוכנות הדירוג ביום שישי האחרון.

 

חיים כהן, מנכ"ל D&B ישראל אמר כי "החברות צריכות להיערך לגידול בביקושים, גידול במלאים וגם גידול באשראי - מצד אחד גידול באשראי ללקוחות ומצד שני אשראי שהפירמות נוטלות כדי לממן את הצמיחה. חשוב לזכור כי כאשר ישנה מגמה של צמיחה, אופי הסיכונים לצד ההזדמנויות משתנה. העלייה באינפלציה אינה תופעה ישראלית ייחודית, פירמות בכל העולם מתמודדות כיום עם עלייה בלחצים האינפלציוניים ושינויים חדים בערכים של המטבעות המובילים בעולם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x