$
המלצות ואזהרות

UBS: כשלווייתן יתחיל להפיק גז, תהיה השפעה משמעותית על כלכלת ישראל

הגז יהווה 0.7% מהתמ"ג של כלכלת ישראל בין השנים 2020-2017 בגלל הגז שיופק ממאגר לווייתן, כך מעריך הכלכלן הראשי ב-UBS, ריינהארט קלאוס. "הגורם שישנה את שם המשחק יהיה הנפט, אם יימצא", מוסיפים עוד

שהם לוי 09:1811.05.11
UBS הוציא היום (ד') דו"ח מיוחד המנתח את ההשפעה העתידית של תגליות הגז על כלכלת ישראל. בשורה התחתונה מעריכים בבנק ההשקעות השוויצרי כי ההשפעה של המחלה ההולנדית (התחזקות המטבע בשל הגז ופגיעה בשאר ביצוא, ש"ל) על ישראל תהיה מתונה יותר ממה שמעריכים עקב קרן ההשקעות הממשלתית עבור התקבולים.

 

"ההכנסות ממיסוי גז טבעי צפויות להיות מתונות בעשור הנוכחי ויעמדו על 0.2% מהתוצר, זאת בהשוואה לצפי לכ-0.7% מהתמ"ג בין השנים 2025-2022. מטרת הממשלה למסות 52%-62% מתקבולי הגז במהלך הזמן, אם ממשלת ישראל אכן תקים קרן ממשלתית להשקעת תקבולי הגז כצפוי, אזי הכספים הללו לא יהיו זמינים לצורך תקציב הממשלה", מסבירים האנליסטים רוני בירון, זיו טל, וריינהארט קלאוס הכלכלן הראשי של UBS.

 

הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות השוויצרי מאמין כי כמו בכל מדינה שבה מתגלה גז, גם בישראל צפויה להיות השפעה של המחלה ההולנדית דרך התחזקות השקל. מעט בשונה מההערכות של בנק ישראל מעריך קלאוס שגילוי הגז הטבעי לא ישפיע על השקל בצורה כזאת שבה הייצוא ייפגע קשות.

 

עוד מעריכים האנליסטים ב-UBS כי הגורם שישנה את שם המשחק יהיה הנפט, במידה ויימצא. בבנק מעריכים כי קיים פוטנציאל למציאת נפט בישראל בכמויות משמעותיות, למרות שהסיכויים נחשבים נמוכים. התרחיש של UBS הוא שבמידה ויימצא נפט צפויה הצמיחה בישראל להתגבר משמעותית. מעבר לכך בתרחיש זה ההשפעה תהיה גדולה הרבה יותר מזו של מציאת הגז הטבעי. ההשלכות בין היתר תהיינה התחזקות נוספת של השקל, מה שיחייב את הממשלה לנהל טוב יותר את קרן ההשקעות הממשלתית לתקבולי הגז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x