$
מט"ח וסחורות

פישר בראיון לוול סטריט ג'ורנל: "נמשיך להתערב בדולר כדי להגן על היצוא"

נגיד בנק ישראל טען בראיון כי "רכישות הדולרים של בנק ישראל הגנו על מדינת ישראל מפגעי המשבר הפיננסי"

שהם לוי 08:2220.10.10

סטנלי פישר העניק אתמול (ג') ראיון מיוחד לוול סטריט ג'ורנל הגן על רכישות הדולרים האגרסיביות שלו. פישר אמר לעיתון כי "רכישות הדולרים של בנק ישראל הגנו על מדינת ישראל מפגעי המשבר הפיננסי".

 

פישר אמר בנחרצות כי בנק ישראל לא מתכוון להפסיק את רכישות המט"ח, וזאת על אף הביקורות. פישר טען כי מטרתו של בנק ישראל בהתערבויות הייתה להפחית את התנודות של השקל למול סל המטבעות בשנה האחרונה, וזאת במיוחד על רקע התנודות החדות בשער הדולר למול היורו. פישר הזכיר כי מוקדם יותר השנה צנח היורו נסחר תמורת 1.2 דולרים וכיום נסחר היורו בשער של 1.4 - "אלה תנודות חריגות וחדות ואנחנו ניסינו למזער אותן בשער החליפין של השקל", אמר פישר בראיון.

 

בנק ישראל החל לרכוש דולרים במרץ 2008, אז הצהיר כי ירכוש בכל יום 25 מיליון דולר כדי להגדיל את יתרות המט"ח. מאז השתנתה מדיניות בנק ישראל מספר פעמים. "הסיבה היחידה שבגללה אנחנו ממשיכים להתערב היא שאנחנו רוצים להגן, אנחנו לא רוצים שהייצוא יענש באופן קשה מתנודות חריפות בשוק המט"ח", אומר פישר.

 

בוול סטריט ג'ורנל טוענים שההתערבויות של סטנלי פישר בשוק המט"ח הן מבין האגרסיביות שיש כיום בעולם, בהשוואה לגודל הכלכלה הישראלית. מאז אמצע 2008 ועד לאמצע 2009 בנק ישראל רכש כ-100 מיליון דולר ביום. מאז תחילת השנה רכש בנק ישראל 7 מיליארד דולר.

 

רכישות הדולרים של פישר נאמדות ב-3% מהתוצר המקומי גולמי של ישראל. יתרות המט"ח של בנק ישראל נאמדות כיום בכ-70 מיליארד דולר, לעומת 29 מיליארד דולר, במרץ 2008, אז התחיל בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח.

 

פישר ספג ביקורת רבה על מהלכי ההתערבות שלו בשוק המט"ח ורבים טענו שבנק ישראל מפסיד כספים רבים. אירגון המדינות המפותחות טען שרכישות הדולרים עלולות להגביר את האינפלציה, אך פישר המשיך בשלו לעת עתה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x