$
המלצות ואזהרות

ההימור של דש על ביל גרוס הניב 14% בשנתיים האחרונות

ההשקעה בקרנות חוץ תופסת תאוצה. מהם יתרונות ההשקעה באגד קרנות חוץ, כמה דמי ניהול הן גובות ומה היו הישגי הישראליות בתחום?

צוות IFO 15:2629.08.10

משקיעים המרגישים היום כי אפשרויות ההשקעה המעניינות לעשיית כסף בשוק האג"ח המקומי הולכות ונעלמות צריכים לשקול אופציה לשלב בתיק גם אג"ח מחו"ל. אף שמדדי האג"ח העולמיים הציגו בשנים האחרונות תשואות גבוהות, ורבים תוהים לגבי אפשרויות הצמיחה העתידיות בתחום זה, ההתאוששות הכלכלית האטית בארה"ב ובאירופה שולחת משקיעים רבים לכיוון האג"ח הממשלתיות והקונצרניות.

 

המשקיע הישראלי יכול להיחשף אל עולם האג"ח בחו"ל דרך כמה כלי השקעה: לרכוש את האג"ח ישירות דרך יועץ ההשקעות בבנק, לרכוש קרן ישראלית המשקיעה באיגרות חוב בחו"ל, או לרכוש אגד קרנות אג"ח חוץ - קרן אשר משקיעה במבחר קרנות לא ישראליות המתמחות בהשקעה באג"ח חו"ל. בטור זה נבחן את הכדאיות של האפשרות השלישית, אגד קרנות חוץ, מבחינת עלויות דמי הניהול ומבחינת הביצועים.

 

אין כפל דמי ניהול

 

בשוק הישראלי פועלות תשע קרנות מסוג אגד אג"ח חוץ, ושלוש מתוכן מנהלות סכומים הנמוכים מ־5 מיליון שקל. שתי קרנות החלו לפעול רק מתחילת השנה, בהן אגד אג"ח החוץ של הראל פיא ושל פסגות. נתייחס כאן לששת אגדי קרנות החוץ העיקריים, המנהלים סכום כולל של כ־1.2 מיליארד שקל. בדיקת ביצועי הקרנות נעשתה תוך התייחסות לדירוג הכוכבים של Morningstar.

 

מתברר כי ההנחה הרווחת בשוק, שלפיה קניית אגד קרנות פירושה כפל דמי ניהול (תשלום דמי ניהול גם למנהל האגד וגם לכל קרן המרכיבה את האגד), אינה מוצדקת בהכרח. מצאנו כי אף שאגדי קרנות אלו אינם האופציה הזולה ביותר להיחשף למגוון אג"ח חוץ, לא מדובר כאן בכפל דמי ניהול, משום שאגדי הקרנות מגיעים להסכמים עם הקרנות בחו"ל על דמי ניהול מופחתים. בפועל, דמי הניהול לא יקרים משמעותית.

 

כמו כן, היתרון העיקרי של האגד הוא ביכולתו של המשקיע להיחשף דרך קרן מקומית לניהול קרנות מקצועי וברמה עולמית. המשקיע באגד הקרנות הישראלי נהנה מניסיון של בית השקעות גדול המכיר את השוק מקרוב ושביכולתו להשיג את העסקאות הטובות עבור הקרן.

 

הקרן הגדולה ביותר בישראל, המתמחה בקרנות אג"ח בחו"ל, היא קרן דש אגד חוץ נקוב דולר, המנהלת 978.3 מיליון שקל. קרן זו משקיעה את רוב נכסיה בארבע קרנות אג"ח של בית ההשקעות פימקו, המלך הבלתי מעורער של עולם קרנות האג"ח בארה"ב. מוצר זה מבית דש מבוסס כולו על פילוסופיית ההשקעה של ביל גרוס, מנהל ההשקעות הידוע של פימקו, אשר זכה לתשבחות רבות על ניהול קרנות האג"ח שלו וזכה בפרס מנהל העשור של חברת Morningstar.

 

אחת מהקרנות המרכיבות את תיק ההשקעות של אגד דש - PIMCO GIS Total Return - הנה קרן המדורגת בחמישה כוכבים על ידי Morningstar, ונחשבת לאחת הקרנות הטובות ביותר להשקעה באג"ח בעולם. הקרן משקיעה בעיקר באג"ח ממשלתיות. 70% מהנכסים מושקעים באג"ח בדירוג AAA, ו־20% בדירוג של A ומעלה. מתחילת השנה השיגה הקרן תשואה של 6.6% ובעשור האחרון הניבה ממוצע שנתי של 7.4%.

 

משקיע פרטי המעוניין לרכוש את הקרן של פימקו דרך יועץ ההשקעות מחויב להשקיע מינימום 5,000 דולר, וכן מחויב לשלם שיעור הוספה של 5% מערך ההשקעה, כערובה לכך שלא ימשוך כספו חזרה בטווח הקרוב. כמו כן עליו לשלם דמי ניהול שנתיים בגובה של 1.4%. כאן בא לידי ביטוי היתרון של אגד הקרנות. אף שפימקו וקרנות אחרות מחייבות את הלקוחות המוסדיים, כגון דש, להשקעה מינימלית שיכולה להגיע ל־10 מיליון דולר, אגד הקרנות מקבל תמורת השקעתו הנחה בדמי הניהול ל־0.5%.

 

אגד הקרנות של דש גובה דמי ניהול שנתיים של 0.9% בתוספת דמי הנאמנות לפימקו של 0.5%, כך שבסה"כ דמי הניהול השנתיים למשקיע עומדים על 1.4%.

לגוון את התיק

 

אף שבפועל מדובר על אותם דמי ניהול - 1.4% המשולמים גם בקניית הקרן ישירות וגם באמצעות אגד החוץ - היתרון הוא שבקניית האגד בישראל אין מגבלה בסכום ההשקעה ואין שיעור הוספה. בעבור 1.4% קרן הנאמנות אגד חוץ של דש מאפשרת למשקיעים ליהנות מניהול תיק השקעות אמין של בית השקעות בחו"ל, במסגרת עמלות סבירה ואופרציה ישראלית מקומית ופשוטה. הקרן של דש משקיעה בשלוש קרנות פימקו נוספות, ביניהן קרן אג"ח גלובלית המחזיקה בדירוג של ארבעה כוכבים, וקרן אג"ח קצרת מועד המדורגת חמישה כוכבים. נכון לסוף יולי, קרן דש אגד חוץ הניבה 13.6% תשואה בשנתיים האחרונות, ו־7.8% מתחילת השנה.

 

"זה בהחלט הגיוני עבור משקיע ישראלי להחזיק קרן אג"ח של פימקו בתיק ההשקעות שלו", אומר דאריו פורטיולי, אנליסט קרנות אג"ח ב־Morningstar בראיון ל"כלכליסט". "בקרן PIMCO Total Return, המנוהלת על ידי ביל גרוס שנחשב מנהל קרנות האג"ח הטוב בעולם, החלטות השקעה מתקבלות על סמך ראייתו הכלכלית. גרוס מאמין כי העתיד טומן לנו צמיחה נמוכה וריבית נמוכה, ועל בסיס ההנחה הזו הוא פועל".

 

האסטרטגיה של מודוס

 

קרן אג"ח אגד חוץ נוספת הפועלת בישראל הנה הקרן תמיר פישמן אג"ח בינלאומי. הקרן משקיעה בשמונה קרנות סל (ETF), כשהעיקריות הנן iShares iBoxx $ Invest Grade Corp Bond ו־SPDR Barclays Capital Intl Treasury Bond. מצויות שם גם קרנות סל של אג"ח שווקים מתעוררים ואג"ח מסוג High Yield. כדאי לציין שחשיפה ל־ETF אמריקאיות בכלל, ו־ETF מסוגי אג"ח שונים בפרט, היא פשוטה וזולה באופן יחסי למשקיע פרטי.

 

דמי הניהול ב־ETF מסתכמים בכ־0.4%, ללא שיעור הוספה או מינימום השקעה. מנגד, הקרן של תמיר פישמן גובה 1.75% דמי ניהול, ומשלמת בממוצע למנהלי קרנות ההסל השונות 0.32%. נוסף על כך, בתחום האג"ח אין יתרון בולט ל־ETF על פני קרנות נאמנות. ביצועי קרנות האג"ח נוטים להיות טובים יותר מה־ETF המקבילים, ובמקרה זה אגד הקרנות של תמיר פישמן השיג ביצועים נמוכים יחסית של 4.86% מתחילת 2010.

 

חברת ההשקעות מודוס של יובנק, למשל, המנהלת כ־23.5 מיליון שקל בקרן הנאמנות אג"ח אגד חוץ, משקיעה במגוון קרנות אג"ח ומעניקה למשקיעים חשיפה מבוזרת הכוללת קרנות ETF אג"ח קצרות מועד, קרנות ETF אג"ח ממשלתיות בניהול בתי השקעות שונים, קרן של MFS המשקיעה באג"ח שווקים מתעוררים בדירוג ארבעה כוכבים, וקרנות אג"ח של בתי ההשקעות פימקו וטמפלטון, המדורגות בחמישה כוכבים וראשונות בתשואה בקטגוריית הייחוס שלהן.

 

אגד הקרנות הזה הניב תשואה של 6.85% מתחילת 2010, 7.89% בשנה האחרונה ו־12.3% בשנתיים האחרונות. דמי הניהול בקרן הנם 1.4% ודמי ניהול לקרנות השונות - 0.36% בממוצע. הלקוח משלם דמי ניהול שנתיים של כ־1.76%.

 

IFO מפיצי מוצרי Morningstar בישראל www.ifo.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x