$
בורסת ת"א

דעה: סל מוצרים שקשה להעריך את שוויו

כיצד יכול הציבור להעריך נכונה את שווייה של עופר הייטק לפי שלל הטכנולוגיות שבהן היא משקיעה?

עומר ענבר 07:4325.02.10

בטרם ננסה להפריד את המוץ מהתבן, ובטרם נעמוד על החברות שיש להן פוטנציאל להצפת ערך ניכרת בתיק ההשקעות של עופר הייטק, צריך להבין כי מאז ומתמיד, הערכת שווי לחברות טכנולוגיה הנה משימה מאתגרת ולעתים אף בלתי אפשרית.

 

עופר הייטק מתכננת להיהפך לחברה ציבורית ויש לכך מחיר: השווי שלה - בהנפקה ולאחריה - ייגזר משווי אחזקותיה. אבל המודל של עופר הייטק משלב אחזקות בחברות מתחומים שונים במהותם - החל באנרגיה חלופית (בטר פלייס), דרך מכשור רפואי (עשרות חברות) וכלה בחממה טכנולוגית (ניות).

 

כיצד יכול הציבור להעריך נכונה את שווייה של עופר הייטק לפי שלל הטכנולוגיות שבהן היא משקיעה - בשעה שהיא זו שמספקת את תג השווי של מרבית החברות שבהן היא מחזיקה?

 

המידע שנחשף במצגת של עופר הייטק מסיר את הלוט: משפחת עופר משליכה את יהבה בעיקר על ההצלחה של בטר פלייס ולומינס, ושתי החברות אחראיות יחדיו ליותר ממחצית הערך של פורטפוליו ההשקעות של עופר הייטק. מעבר לכך, מתברר כי אסטרטגיית ההשקעה מתמקדת בעיקר בתחום המכשור הרפואי, ופחות בטכנולוגיות מידע.

 

ההבטחה: אנזימוטק

 

אולי החברה המבטיחה ביותר בפורטפוליו היא אנזימוטק, שעופר הייטק מחזיקה ב־17% ממניותיה לפי שווי של 72 מיליון דולר. החברה נראית מבטיחה וכבר כמה שנים שהיא מוכיחה את הפוטנציאל הטכנולוגי הגלום בה: שיעור המכירות עולה, והמאמץ בפיתוח העסקי ממשיך לשאת פרי.

 

אנזימוטק פיתחה פלטפורמה טכנולוגית לקיבוע ושפעול (הפעלה כימית) של אנזימים לתעשיות התרופות ותוספי המזון. קהל היעד שלה הן אוכלוסיות בעלות דרישות תזונאיות מיוחדות, כגון תינוקות, אנשים בעלי הפרעות קשב וריכוז, חולי סוכרת ואנשים מבוגרים.

 

אנזימוטק אינה רק מהטובות שבחברות, אלא - ואולי אף חשוב מכך - היא גם מהבוגרות שבהן: החברה מציגה הכנסות של מיליוני דולרים בשנה והיא רווחית מבחינה תפעולית. מאז החלה למכור ב־2003, היא מכפילה מדי שנה את היקף מכירותיה, הנפרסות על פני 40 מדינות בעולם. לאנזימוטק שיתופי פעולה עם חברות פארמה גדולות, בעיקר באירופה ובמזרח הרחוק.

 

נוסף על כך, אנזימוטק עומדת בפני הישג עסקי חשוב, כאשר היא נמצאת במגעים מתקדמים לחתימה על שיתופי פעולה בסין (שבה, למשל, מספר חולי הסוכרת הגדול בעולם), רוסיה, ברזיל ומקסיקו. עופר הייטק מתכננת להנפיק את אנזימוטק ב־2013. מאחר שמדובר באחת החברות החשובות בפורטופליו, הרי שהצפת הערך על ידי המשך הפיתוח העסקי והצגת רווח נקי משמעותי בחלון הזמן שעד להנפקה, הנם מבחנים חשובים עבור עופר הייטק.

 

עוד חברת פורטפוליו מבטיחה היא אנג'יוסלייד, המפתחת בלון צנתורים המאפשר לצמצם את תסחיפי הדם במהלך צנתור. למוצר המוביל שלה יש אישור מטעם מינהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA, והחברה החלה בהקמת מפעל ייצור באירלנד.

 

מדובר במוצר בעל פוטנציאל שוק גדול במיוחד, כאשר כיום קיימים כמה פתרונות לתסחיפים המבוססים על פילטרים יקרים מאוד. אנג'יוסלייד גייסה צוות למכירות, חתמה על שיתופי פעולה והשנה תעמוד בפני המבחן האמיתי: צמיחה משמעותית במכירות בארצות הברית וביפן.

 

איתות מאיטוצ'ו

 

איזי סרג'יקל, המפתחת ציוד לניתוחי בטן בעלי חתך זעיר, הנה הבטחה נוספת בפורטפוליו של עופר הייטק. החברה אמנם רושמת מכירות, אך היא אינה קרובה לאקזיט. ב־2008 הודיעה עופר הייטק על הסכם לשיתוף פעולה עם חברה יפנית בשם איטוצ'ו, אשר תשקיע באחת מהחברות־הבנות סכום התחלתי של 7 מיליון דולר. עתה נודע כי מושא ההשקעה היא איזי, שתקים מיזם עם החברה היפנית בעשרות מיליוני דולרים. איזי סרג'יקל קיבלה אישור לשיווק המוצר הראשון שלה בארה"ב ובאירופה.

 

כעת פונה עופר הייטק לציבור הרחב כדי לגייס את הכסף הדרוש לה לצורך השקעות בחברות הפורטפוליו. נמאס לה להביא כסף מהבית. מצד שני, היא מוותרת על הילת האלמוניות שממנה נהנתה. כל כישלון יקבל ביטוי פומבי ומיידי - הרי זו משפחת עופר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x