$
בורסת ת"א

תיק ההשקעות של ג'ון פולסון: על המשקיע שהוליד משבר הסאב-פריים

"כלכליסט" מציץ לתיק ההשקעות של אחד ממנהלי ההשקעות המובילים בתעשיית קרנות הגידור. ברבעון האחרון רכש פולסון בעיקר מניות בנקים בארה"ב כמו בנק אוף אמריקה וגם - הגדיל אחזקות בחברות כרייה

שהם לוי 19:1614.08.09

המשבר הפיננסי העולמי לא רק הפיל חברות, מוטט עסקים ושינה סדרי עולם בוול סטריט, אלא גם הרים לגדולה משקיעים שעשו ממנו הון. אחד מהם הוא ג'ון פולסון, לא שר האוצר לשעבר, אלא מנהל קרנות הגידור המוערך ביותר בקרב קהילת משקיעי הערך.

 

בשנת 2008 עם קריסת השווקים הפיננסים בעולם, גרף פולסון רווחי הון אדירים מפוזיציות שורט על שוקי המניות. ויותר מכל, גרף הון כשהימר נגד שוק הדיור האמריקאי. חלק לא קטן כספו הוא גרף מאסטרטגיית ארביטראז' על מיזוגים ורכישות.

  

בתים למכירה בארה"ב בתים למכירה בארה"ב צילום: בלומברג

 

השנה החליט פולסון להתמקד בהשקעה בזהב - מאחר והוא צופה התפרצות אינפלציונית בקרב כלכלות העולם, ממנה הוא מנסה להרוויח דרך ההשקעה בתעודות סל.

 

אסטרטגיית המיזוגים והרכישות של פולסון

 

כשהשווקים פרחו, חברות רבות התמזגו וניסו לייצר סינרגיה באמצעות חיבור בין פעילויות. אבל יש שהצליחו לגרוף מכך רווחים והרבה - דרך ארביטראג' על מיזוגים ורכישות, שהיא אסטרטגיה שנחשבת ל'עוף מוזר' בעולם ההשקעות.

 

האסטרטגיה הבולטת של ג'ון פולסון המפורטת בחלקה בדו"ח הרבעוני שהוא מוסר ללקוחות קרנות הגידור שהוא מפעיל עיקרה הוא ביצוע פעולות ארביטראג' על חברות נרכשות או חברות ממוזגות.

 

פולסון פועל באופן הבא - הוא רוכש מניות של חברות שנרכשו או מוזגו לתוך פעילות של חברה אחרת. כשהשווקים פרחו, החברות הרוכשות הציעו סכומי כסף גבוהים מערך השוק של החברות הנרכשות ואת זה ניצל פולסון. קרן הגידור של פולסון רכשה את המניות של החברה הנרכשת תוך שהיא ממתינה עד ליום העברת הבעלות בפועל. עד אז, נסחרו אותן מניות של החברה הנרכשת בפער לעומת מחיר העסקה בפועל. הפער שיקף למעשה את הריבית חסרת הסיכון במשק מותאמת לטווח הזמן, בתוספת פרמיית סיכון שמעניק השוק למקרה שהעסקה לא תתממש.

 

לדוגמא, נניח ורק לצורך דוגמא שטבע רוכשת חברת תרופות. עבור החברה הנרכשת מציעה טבע מחיר של 20 דולר עבור כל מניה, בעוד שבפועל נסחרת המניה של החברה הנרכשת תמורת 18 דולר, ביום ההודעה על הרכישה תזנק מניית החברה הנרכשת לשער משוער של 19.5 דולר. כאשר מועד העברת הבעלות נקבע לסוף השנה הנוכחית. הפער בתשואה בין מחיר המניה של החברה הנרכשת למחיר הנעילה משקף בדיוק את הפער אותו הגדרנו קודם.

 

אבל היתרון של קרן הגידור של ג'ון פולסון הוא בגודל, ראשית, לקרן משאבים גדולים והיא יכולה להשיג מימון בעלויות נמוכות מאוד. שנית, פולסון מכיר את החברות עליהן הוא מבצע את האסטרטגיות וחוקר אותן, זה מקנה לו יתרון על פני משקיעים אחרים.

 

ההיסטוריה של פולסון

 

בשנת 1995 יסד פולסון את פירמת ניהול קרנות הגידור Paulson & Co. בשנת 2007, בה גרפו המשקיעים תשואות צנועות. הצליח פולסון לשלש את ערך הנכסים של קרנות הגידור שבניהולו. בשנת 2007 נאמד שווי ההחזקות הכולל של פולסון ב-21 מיליארד דולר, כיום נאמד שווי החזקותיו ב-29 מיליארד דולר. ספק אם יש משקיעים רבים בעולם, אם בכלל, שהצליחו להגדיל את שווי תיק ההשקעות בשנתיים האחרונות.

 

תשואה גבוהה גם ב-2008

 

פולסון הרוויח בשנה החולפת 2.5 מיליארד דולר, כך טוען מגזין המשקיעים המוסדיים Alpha Magazine. אחת מקרנות הגידור שלו, העונה לשם Credit Opportunities הכפילה את שוויה פי 6 בשנת 2007 לאור הימור מוצלח. פולסון חזה את משבר הסאב-פריים. בשנה האחרונה קרן הדגל של פולסון רשמה תשואה של 37%, בעוד מדד קרנות הגידור הכללי רשם תשואה שלילית של 19%.

 

אילו מניות רכש פולסון ברבעון האחרון

 

לאחר שבשנה שעברה המשיך פולסון ליהנות מרווחים בגין פוזיציות שורט על מניות פיננסים. ברבעון השני העביר פולסון את הפוקוס שלו דווקא לצד השני של המתרס - פוזיציות לונג. נכון לסוף הרבעון השני מחזיק המשקיע האגדי לא פחות מ-38 מניות עם שווי שוק מצרפי של 17.1 מיליארד דולר.

 

בנק אוף אמריקה בנק אוף אמריקה צילום: יונתן קסלר

 

חברה פחות מוכרת שאת מניותיה רכש פולסון היא Regions Financial (סימול: RF) שפועלת בין היתר בענף המשכנתאות, שמנפילתו כזכור עשה פולסון חלק ניכר מהונו.

 

ברבעון האחרון רכש פולסון בעיקר מניות של בנק אוף אמריקה (סימול: BAC), גולדמן זאקס (סימול: GS) וסאן מיקרוסיסטמס (סימול:JAVA).

 

פולסון הגדיל אחזקות בג'יי. פי מורגן צ'ייס (סימול: JPM) שלאורך המשבר הפיננסי העולמי היה דפנסיבי בהשוואה לבנקים אחרים.

 

ההחזקות הגדולות של פולסון

 

תעודת סל על הזהב (סימול: Spider Gold Shares (GLD - התעודה מהווה 16.77% מסך האחזקות של פולסון או במילים אחרות כמעט שלושה מיליארד דולר. לרוב משמשת תעודה זו כאמצעי גידור מפני אינפלציה.

 

מניית בנק אוף אמריקה (סימול: BAC) - מהווה 12.95% מהפורטפוליו של פולסון. אין צורך להכביר במילים, בנק אוף אמריקה רכש בשנה שעברה את מריל לינץ'. השנה נסקה השקעתו של פולסון בשיעורים תלת סיפרתיים עם התאוששות מגזר הפיננסים כולו.

 

ברבעון החולף רכש פולסון לא פחות מ-168 מיליון מניות של בנק אוף אמריקה שערכן נאמד ב-2.2 מיליארד דולר, נכון ל-30 ביוני. מאז כמובן נסקה מניית בנק אוף אמריקה וכך גם התיק של פולסון. אגב, הרכישות של קרנות הגידור של פולסון בבנק אוף אמריקה, הפכו אותו לבעל העניין הרביעי בגודלו בחברה.

 

חברות התרופות Wyeth (סימול: WYE) - ווייט' היא אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם. לחברה היסטוריה מוצלחת של פיתוח של מגוון תרופות בעיקר בתחום בריאות האישה.

 

AngloGold Ashanti (סימול: AU) - היצרנית הגדולה בעולם של אונקיות זהב מספקת לעולם 7 מיליון אונקיות לשנה. הענקית פועלת בשש מדינות ומקיימת מיזמים משותפים לחיפוש זהב בשש מדינות. החברה מהווה 9.16% מתיק ההשקעות של פולסון. אנג'לו גולד היא חברת כרייה שהצליחה להציג צמיחה גם לאור המיתון הכלכלי. בזמנים שבהם צימצמו החברות את קווי הייצור היא דווקא הגדילה את התפוקה.

 

החברה עונה להגדרה הפיננסית של 'פרת מזומנים' המתאפיינת בתזרים מזומנים גבוה, אותו היא משקיעה מחדש לשם צמיחה בטווח הארוך. כל זאת היא עושה תוך תשלום דיבידנד גבוה לבעלי המניות.

 

כריית זהב כריית זהב צילום: בלומברג

 

ScheringPlough (סימול: SGP) - שרינג פלאו עוסקת במחקר ופיתוח של מוצרים רפואיים. ברבעון הראשון של השנה רשמה רווח של 805 מיליון דולר. אגב היקף האחזקה בחברה מהווה 8.08% מהתיק של פולסון.

 

שרינג זכתה באחרונה לאישור רגולטורי לשנות את מרשמיה לסטאטוס של 'מעבר לדלפק', או במילים אחרות מדובר בהרחבה של תמהיל המוצרים הקיים. שווי השוק של החברה נאמד ב-43.91 מיליארד דולר וכיום היא נסחרת במכפיל רווח של 14.9. תשואת הדיבידנד של החברה היא 1%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x