$
שווקי חו"ל

יו"ר רשות ני"ע בארה"ב: "אנחנו יכולים להחזיר את האמון לשווקים"

מרי שפירו בכנס IOSCO: "אי אפשר לעצור משקיעים מלקחת סיכון, אך צריך לתת להם את הכלים המתאימים איך לדעת שהם לקחו על עצמם סיכון"

ענת ציפקין 09:5211.06.09

בשיחת ועידה מוושינגטון מדברת מרי שפירו, יו"ר רשות לני"ע האמריקאית, בכנס IOSCO בתל אביב. שפירו נאלצה להישאר בוושינגטון לאחר שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, ביקש ממנה לקחת חלק בתהליך הבדיקה של תפקיד הרגולטור על המערכות הפיננסיות.

 

"אנחנו בתהליך הערכה מחדש של הסביבה הרגולטורית בארצות הברית. אנחנו צריכים להמשיך לשפר את האפקטיביות שלנו, לנסות לראות פערים רגולטוריים, לנסות לעשות את כל מה שאפשר בשביל לטפל גם במוצרים הפיננסיים החדשניים ביותר. עלינו להיות עירניים למוצרים מאוגחים, כיצד הם נעטפים ולפקח עליהם. צריך לעשות את זה כל יום, אבל במיוחד בשעות משבר. אנחנו עושים את זה למען המשקיעים, הם צריכים לדעת שהם יכולים לשים את הכסף שלהם בשוק, לתת להם הרגשת בטחון. אנחנו יכולים להחזיר את תחושת הבטחון בשווקים ולתת להם את האפשרות לפרוח. זה התפקיד שלנו".

 

איך מה שאני עושה עוזר למשקיעים?

  

"בין השווקים יש קורלציה גדולה מאוד. הם קשורים אחד לשני, הפעילות הפיננסית עוברת משוק לשוק במהירות האור. שליש מהמקרים של מסחר במידע פנים והונאה בשוק ההון קשורים לשווקים בין לאומיים. לכן, כולנו מעריכים מאוד את התפקיד של IOSCO, הוא הפורום המתאים לחלוק דיעות ולנוע לכיוון של איחוד כל הסטנדרטים של כל רשויות ני"ע בעולם. ישנן כמה סוגיות מהותיות שעלינו לטפל בהן. ראשית, הגנה על המשקיעים. בדלת המשרד שלי יש שלט שעליו כתוב 'איך מה שאני עושה עוזר למשקיעים?' הם בעדיפות העליונה שלנו.

 

"שנית, שקיפות בשווקים. אנחנו מבינים את המשמעות של יציבות בשווקים. אי אפשר לעצור משקיעים מלקחת סיכון, אך צריך לתת להם את הכלים המתאימים איך לדעת שהם לקחו על עצמם סיכון. אנחנו צריכים בכל מצב להוריד את הסיכונים המערכתיים שמאיימים על המערכת הפיננסית שלנו. צריך לבדוק גם מה המשמעות של התגמולים על התנהגות התאגידית בטווח הארוך, כיצד מערכת התמריצים פועלת במצבי משבר. אנחנו מנסים לעזור למשקיעים לאתר פערים במרקם הרגולטורי. במיוחד במוצרים פיננסיים כגון CDS ומוצרים אחרים. אסור להתעלם ממוצרים אלו ולתת את השקיפות המתאימה להם".

 

ג'ון קופי: חלון ההזדמנויות לשינוי רגולציה קצר מאוד

 

"ההצדקה היחידה לאקדמאי בכנס של הרגולטורים היא שהוא יכול להגיד דברים קשים שרגולטורים לא יכולים לומר בשל שיקולים פוליטיים או אחרים". כך אומר פרופ' ג'ון קופי, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת קולומביה בכנס IOSCO בו מתכנסים בתל אביב נציגי רשויות ניירות הערך המרכזיות בעולם.

 

ג'ון קופי פרופסור למשפטים מאוניברסיטת קולומביה ג'ון קופי פרופסור למשפטים מאוניברסיטת קולומביה צילום: בלומברג

"רשות ניירות ערך האמריקאית איפשרה במהלך השנים האחרונות לבנקים לאמץ מודלים עצמאיים שלהם לתימחור סיכונים, ותחת תחרות אינטנסיבית בשוק ותגמולים שמנים של הטווח הקצר, היה לבנקים תמריץ גדול להגדיל את המינוף בטווח הקצר. בנקים יכלו רק בעקיפין להצדיק את רמות המינוף האלה. כאשר AIG נפלה, הגענו למסקנה שמערכת ה-CDS היא מערכת לא מושלמת בכלל להגנה על חדלות פרעון. היא בעצם הראתה שאין בטחון מכיוון שתלוי מי מנפיק את ה-CDS, וזאת המסקנה הבולטת ביותר מנפילת AIG.

 

"מערכות לטיפול בנגזרים לא זכו בעבר להתייחסות, ופתאום יש לנו בארצות הברית שלוש מסלקות מרכזיות, שעליהם אחראים שלושה גופי פיקוח שונים. מסלקות לא גורמות לסיכון להיעלם, הן פשוט מפזרות אותו טוב יותר. לכן, צריך למצוא את הפיקוח הטוב ביותר למסלקות אלו. ובמיוחד כעת.

 

"אחרי משבר פיננסי יש תקופת זמן קצרה מאוד במהלכה שינוי רגולטורי יכול להתרחש. חלון ההזדמנויות נעלם מהר מאוד בלחץ כוחות השוק. אנחנו כבר עברנו 15 חודשים מאז תחילת המשבר, לכן לדעתי חצי השנה הקרובה היא מאוד משמעותית. צריך לשים את מערכת בנקאות הצל (shadow banking) בפיקוח מיידי, יש להבין שהן צריכות להיות נתונות לאותו סוג של פיקוח כמו של מערכת הבנקאות הרגילה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x