$
בורסת ת"א

מבחן הלחץ של הטייקונים: איך מחזירים 15 מיליארד שקל בשנה וחצי?

כבר בדצמבר ייתקלו חמשת הטייקונים הגדולים במשק במכשול: החזר של 775 מיליון שקל לבעלי האג"חים. לקראת מועד הפרעון - דנקנר נהנה מנזילות גבוהה ולבייב ממשיך למכור נכסים

תומר קורנפלד 06:5630.04.09

"תיתכן התמוטטות של חברה גדולה אחת או שתיים", אמר נגיד בנק ישראל סטנלי פישר עם הצגת דו"ח בנק ישראל לפני כעשרה ימים. פישר לא ציין מי עשויות להיות החברות שעלולות להתמוטט, אך מטבע הדברים הופנה הזרקור לעבר הטייקונים הגדולים, שהמיתון העולמי מאיים על החברות שבשליטתם.

 

החזרי האג"ח של הטייקונים בשנים 2010-2009 במיליוני שקלים

 

"כלכליסט" בדק וניתח את המהלכים של חמשת הטייקונים הבכירים המתמודדים עם המיתון במשק: נוחי דנקנר, לב לבייב, יצחק תשובה, אליעזר פישמן ועידן עופר. בדקנו כמה כסף עליהם להחזיר למחזיקי האג"ח עד סוף 2010, וכיצד מקבלים בשוק ההון את המהלכים העסקיים שביצעו. מהבדיקה עולה כי חמשת הטייקונים הגדולים במשק יחזירו לבעלי החוב שלהם 14.7 מיליארד שקל עד סוף 2010. היקף ההחזר בשנת 2009 יעמוד על 6.6 מיליארד שקל (חלק מהסכום כבר הוחזר בחודשים הראשונים של השנה), וב־2010 היקף ההחזרים יגדל ל־8.1 מיליארד שקל.

 

יש לציין כי חובות אלו הם לבעלי איגרות החוב בלבד. לטייקונים יש עוד חובות של עשרות מיליארדי שקלים למערכת הבנקאית, שהמשא ומתן בנוגע אליהם נסתר מעיני המשקיעים.בעיקר ההחזרים נושא נוחי דנקנר, בעל השליטת בקבוצת אי.די.בי, שיצטרך לשלם 5.8 מיליארד שקל. היקף ההחזרים של יתר הטייקונים מתפלג פחות או יותר כך שכל אחד מהם אמור להחזיר 3–2 מיליארד שקל.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: צביקה טישלר

 

נוחי דנקנר - 5.8 מיליארד שקל

 

נראה שנוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, הגיע למשבר בצורה הטובה ביותר מבין הטייקונים, מאחר שניצל את תקופת הגאות לגיוס איגרות חוב ארוכות לחברות שבשליטתו. עומס הפירעונות שדנקנר צריך להתמודד איתו עד סוף 2010 - 5.8 מיליארד שקל - אינו מהותי עבור הקונצרן הגדול במדינה, וככל הנראה זו הסיבה שגם בשיאו של המשבר תשואת האג"ח של החברה־אם, אי.די.בי אחזקות, הגיעה לכל היותר ל־12% בלבד. כיום נסחרות איגרות החוב של אי.די.בי אחזקות בתשואה של 6%.

 

בחודשים האחרונים נמצאת הקבוצה של דנקנר במומנטום חיובי, במקביל לעליות החדות בשוק ההון. ההשקעה הבולטת של דנקנר בתקופה האחרונה היא ה"הימור" על בנק קרדיט סוויס בשלהי 2008, בהיקף של יותר מ־4 מיליארד שקל. לאחר הרכישה החלה מניית הבנק השוויצרי לצנוח בעקבות משבר הבנקאות, אולם מאז השפל שרשמה בראשית מרץ זינקה ביותר מ־90% וסידרה לדנקנר רווח ממומש של 800 מיליון שקל ועוד רווח על הנייר של 1.6 מיליארד שקל.

 

כשהחלו העליות בבורסה וניכר היה שהאווירה משתנה דנקנר לא היסס והחל שוב לגייס כסף באג"ח לחברות שבשליטתו, מכתשים אגן וסלקום. מכתשים אגן גייסה 1.2 מיליארד שקל באג"ח וסלקום גייסה עוד מיליארד שקל. דנקנר לא עצר בגיוסים אלו, וכעת גם חברת דיסקונט השקעות בוחנת גיוס נוסף של איגרות חוב.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אוראל כהן
יצחק תשובה - 2.1 מיליארד שקל

 

את השיפור במצבה של קבוצת דלק שבשליטתו חייב תשובהלגילוי הגז בקידוח תמר בראשית 2009. הצלחת הקידוח של החברה דחף מעלה את מניית קבוצת דלק, שהמריאה ב־280% מאז השפל בדצמבר. גם תשואות האג"ח של קבוצת דלק השתפרו בעקבות הגילוי, ומתשואה של 22% ירדו לרמה של 7%. בסך הכל יצטרך תשובה לפרוע 2.1 מיליארד שקל עד סוף 2010.

 

לפני כשבועיים השלים תשובה את ההפרדה של דלק נדל"ן מקבוצת דלק. קבוצת דלק חילקה את אחזקותיה בדלק נדל"ן לבעלי המניות שלה כדיבידנד בעין (דיבידנד הניתן באמצעות נכסים), ובכך הפכה דלק נדל"ן לחברה־אחות של קבוצת דלק. המהלך הוריד את התחייבויותיה של קבוצת דלק מ־33 מיליארד שקל ל־14 מיליארד שקל.

 

בעקבות המהלך נהפך תשובה לבעל השליטה בדלק נדל"ן, שאחראי ישירות להתחייבויותיה. דלק נדל"ן נהפכה בשנה האחרונה ל"כבשה השחורה" של קבוצת דלק, לאחר שבשנות הגאות רכשה החברה נכסים בצורה אגרסיבית ובאופן ממונף. כעת, בעקבות הירידה במחירי הנדל"ן בעולם, היא נאלצה לממש נכסים כדי להשיג מקורות מימון. בחודשים האחרונים מימשה החברה נכסים ביותר מ־800 מיליון שקל כדי להקטין את רמת המינוף של הקבוצה ולעמוד בהתחייבויותיה למחזיקי האג"ח.

 

לב לבייב - 2.7 מיליארד שקל

 

המשבר בעולם תפס את לב לבייב לא מוכן, וחברת אפריקה ישראל, שהיתה הכוכבת הגדולה של הבורסה ב־2007, איבדה מתהילתה ומשווייה. בחודשים האחרונים לבייב עשה שינוי של 180 מעלות, ובמקום לרכוש נכסים, החברה שבשליטתו בעיקר מממשת אותם.

 

לאחרונה חתמה החברה על הסכם למכירת קניון רמת אביב וקניון סביונים לחברת מליסרון - מהלך שיזרים לאפריקה 800 מיליון שקל. נוסף על כך, מימשה הקבוצה את האחזקות שלה ברשת האופנה זארה, והגיעה להסכם למכירת השליטה בבניין הקריה ומגדל אפריקה ישראל בתל אביב. פרט לאלו, על המדף נמצאות גם אפריקה תעשיות והאחזקה בכביש 6.

 

למרות המימושים הנאים, אפריקה ישראל עדיין לא ראתה את מלוא התמורה לנכסים שמכרה ו־2 מיליארד שקל עדיין לא הגיעו לקופתה. עם זאת, המימושים נתנו למשקיעים אוויר לנשימה, ובשבועות האחרונים מרכזת מניית החברה מחזורים חריגים ונהנית מעליות שערים. תשואת האג"ח של לבייב, שכבר עמדה על 100%, עדיין גבוהה (40%) ומשקפת עדיין חשש אמיתי מצד משקיעים להחזר החובות מצד החברה. בסך הכל יצטרך לבייב להחזיר למחזיקי האג"ח שלו 2.7 מיליארד שקל עד סוף 2010.

 

עידן עופר עידן עופר צילום: גלעד קוולרציק
עידן עופר - 1.9 מיליארד שקל

 

עיקר פעילותו של עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, מרוכזת בתחום הדשנים, באמצעות האחזקה בכימיקלים לישראל (כיל), אחזקה המהווה כ־85% מפעילות החברה לישראל. במהלך 2008 נהנתה כיל מהעלייה החדה במחירי הסחורות, והרווח הנקי שלה זינק ל־2 מיליארד דולר. הרווח האדיר שמר את תשואות האג"ח של החברה לישראל ברמה חד־ספרתית, כ־5%.

 

אך לא הכל ורוד אצל עופר. חברת הספנות צים הפסידה ב־2008 סכום של 330 מיליון דולר, וגם בזן חתמה את השנה עם הפסד של 109 מיליון דולר - אך אלו קוזזו על ידי רווחי כיל. 2009 היא שנת אתגר עבור עופר, לאחר ש־2008 היתה כנראה חריגה לחיוב עבור כיל. על עופר לא רובץ עומס כבד של פירעונות אג"ח, ועד סוף 2010 צפויה הקבוצה לפרוע אג"ח בהיקף של 1.9 מיליארד שקל.

 

אליעזר פישמן - 2.2 מיליארד שקל

 

את איש העסקים אליעזר פישמן הספידו כבר פעמים רבות בעבר, אך הוא צלח את כל המשברים בהצלחה, ותמיד שמר על תדמית של מי שמחזיר את חובותיו. הפעם האחרונה היתה לפני כמה שנים, כשבעקבות הימור כושל על הלירה הטורקית הפסיד כ־2 מיליארד שקל, וכדי לעמוד בהתחייבויות מימש נכסים רבים.

 

עיקר פעילותו של פישמן מרוכזת כיום במגזר הנדל"ן, באמצעות החברות כלכלית ירושלים ודרבן. בחודשים האחרונים התמקד פישמן במיחזור חלק מההלוואות שלו ורכישה עצמית של אג"ח בחברת דרבן.

 

היקף התשלומים של פישמן אינו מבוטל, ולמרות זאת מתחילת 2009 הוא שילם לבעלי החוב 340 מיליון שקל, ועד סוף 2010 עליו לשלם עוד 2.1 מיליארד שקל. אף שעמד בכל התשלומים בשוק ההון, עדיין מביעים חשש לגבי סיכויי השרידות של הקבוצה, ואיגרות החוב של כלכלית ירושלים נסחרות בתשואה שנתית גבוהה של כ־30%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x