$
בורסת ת"א

בלעדי: יונס לוקח מבוימלגרין את המושכות באזורים

מזרחי טפחות הציע לצבי יוכמן להתמנות ליו"ר חברת אזורים, שמניותיה משועבדות לבנק. במקביל הודיעה החברה על פיטורי 15 עובדי מטה

גולן חזני 07:0222.04.09

בנק מזרחי טפחות לוקח את המושכות של חברת אזורים לידיים, ומזיז הצדה את בעל השליטה בחברה שעיה בוימלגרין. כך נודע ל"כלכליסט".

 

הבנק פנה בימים האחרונים אל צבי יוכמן, מייסד ושותף בקרן סקאי ומי שמתמחה בהבראת חברות, והציע לו לשמש יו"ר אזורים. מטרת המהלך היא למנות איש

מטעם הבנק שיפקח על הנכס המרכזי של שעיה בוימלגרין. איש הקשר אמור לפעול לייעול חברת הנדל"ן, למנוע ממנה להסתבך בהסדרי החוב של בוימלגרין ולנהל קשר רציף עם הבנק לגבי הנעשה בה. מדובר במהלך משמעותי שמבצע מזרחי טפחות, בראשות המנכ"ל אלי יונס, אשר למעשה מוציא את חברת אזורים מידיו של בוימלגרין.

 

יוכמן טרם הודיע למזרחי טפחות אם ייענה להצעה לשמש יו"ר אזורים, אבל אם יעשה זאת, יהיה זה במסגרת קרן סקאי שבראשה הוא עומד. בעבר שימש יוכמן נאמן חברת הכבלים תבל ורקח את עסקת המיזוג בכבלים אחת מהעסקאות המורכבות ביותר שנעשו באותה תקופה. כמו כן שימש יוכמן כיו"ר חברת התקשורת ברק. קרן סקאי הוקמה בסוף שנת 2005 על ידי יוכמן וניר דגן כקרן פרייבט אקוויטי להשקעה בחברות ישראליות בוגרות. הקרן גייסה כ־120 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים ישראליים (חברות הביטוח הגדולות, קופות הגמל הגדולות וקרנות הפנסיה) וממשקיעים זרים.

 

יכולת פירעון לוטה בערפל

 

לבוימלגרין חוב של 650 מיליון שקל למזרחי טפחות, עקב מימון שקיבל לצורך רכישת השליטה באזורים מידי נוחי דנקנר ב־2005. הרכישה נעשתה באמצעות חברת בוימלגרין קפיטל, במימון אגרסיבי שגייסה החברה מהלוואת מזרחי טפחות ומגיוסי הון בהנפקות אג"ח.

 

בוימלגרין השקיע 480 מיליון שקל נוספים מכספו האישי בחברה מאז רכש אותה, ולאחרונה נאלץ לבשר לבעלי האג"ח כי לא יוכל לפרוע את יתרת החוב כלפיהם, שמסתכמת בכ־400 מיליון שקל. במרץ 2008 העמיד בוימלגרין ערבות אישית בהיקף של 25 מיליון דולר למזרחי טפחות, אולם בהמשך, בינואר 2009, נוספו עוד ועוד סימנים לכך שהוא מסתבך ושיכולת הפירעון שלו לוטה בערפל. עקב כך ביקש הבנק להקטין את הסיכון, ודרש מבוימלגרין להגדיל את הערבות האישית שלו לכ־50 מיליון דולר.

 

לבוימלגרין קפיטל יש כיום חוב כולל בהיקף של כ־1.53 מיליארד שקל. כל נכסי החברה משועבדים לבנקים, ובעל השליטה ובעלי האג"ח נותרו ללא כל ביטחונות לחובות של החברה כלפיהם. האג"ח שגייסה בוימלגרין נסחרות בתשואת זבל של 300%, ובעלי האג"ח יודעים שלא יוכלו לקבל את כספם חזרה. עם זאת, אזורים עצמה נחשבת עדיין לחברה טובה, בעלת נכסים ראויים ומוניטין. מזרחי טפחות מנסה כעת למצוא רוכשים למניותיו של בוימלגרין בחברה, כדי להציל לפחות חלק עיקרי מהחוב.

 

לא מדברים על רכישות

 

אזורים אינה הרכישה היחידה שביצעה בוימלגרין קפיטל. היא גם רכשה את מתחם אסותא הישן שבמרכז תל אביב בדצמבר 2006 בתמורה לכ־216 מיליון שקל. לצורך כך גייסה החברה הלוואה מבנק הפועלים בהיקף של כ־152 מיליון שקל. בינואר 2008 מכר בוימלגרין 50% מהזכויות במתחם בתמורה לכ־84.5 מיליון שקל. עסקה נוספת היתה רכישת 25% מחברת אזורים תיירות, המחזיקה ברשת מלונות בישראל. בתמורה לרכישה זו שילמה בוימלגרין קפיטל כ־88.5 מיליון שקל. היום כבר לא מדברים בבוימלגרין קפיטל על רכישות נוספות, ומתמקדים בהכנת הסדר חוב מול בעלי האג"ח של החברה ומול הבנקים.

 

הקריירה העסקית של בוימלגרין תלויה על חוט השערה, ונדמה שאפילו הוא השכיל להבין זאת בחודשים האחרונים. השאלה כרגע היא לאיזה הסדר יגיע עם הנושים שלו. כך או כך, נראה שאם הקיפאון בשוק האשראי יימשך, ייאלץ בוימלגרין להיפרד מהאחזקה שלו באזורים ואחריה מאחזקות נוספות.

 

דובר מזרחי טפחות מסר בתגובה כי לבנק לא ידוע על הפנייה לצבי יוכמן.

 

החברה החליטה לפטר עובדים

 

במקביל החליטה אזורים לפטר 15 עובדים במטה ההנהלה של החברה בנוסף ל-13 עובדי המטה שפוטרו במהלך הרבעון הראשון של 2009. לאחר המהלך ישארו במטה ההנהלה של החברה כ-75 עובדים.

 

באמצעות מהלך התייעלות זה, הכולל מעבר לפיטורי העובדים גם מהלכים נוספים, מצפה החברה להביא לחסכון של כ-25 מיליון שקל בשנה בהוצאות ההנהלה.

 

תגובת אזורים: "החברה פועלת לשיפור הרווחיות על ידי צעדי התייעלות ובמקביל לשיפור הכנסותיה. החברה מכרה כ-170 דירות מתחילת השנה וממשיכה לממש תוכנית התייעלות שהחלה בשנה שעברה, הכוללת גם הורדת תקורות וצמצום בעלות השכר".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x