$
שווקי חו"ל

האנליסטים מתחילים לפקפק - האם באפט איבד את מגע הקסם?

חברת האחזקות שבשליטתו, ברקשייר האת'אוויי, כבר השילה 41% מערכה מתחילת השנה. ההשקעה בגולדמן זאקס מסתמנת ככושלת, עם הפסד על הנייר של 2 מיליארד דולר. אבל באפט מתעקש: "תקנו מניות, מזומן זה זבל"

אולגה ויניאר וסוכנויות הידיעות 23:0522.11.08

אף אחד, כך מתברר, אינו חסין בפני משבר האשראי - גם לא וורן באפט, האיש העשיר בתבל. מניות חברת האחזקות ברקשייר האת'אוויי שבשליטתו השלימו בשבוע שעבר שמונה ימים רצופים של ירידות והשילו 41% מערכן מתחילת השנה. המשקיעים בחברה הגיבו לדו"חות החברה, שהצביעו על ירידה ברווחים זה הרבעון הרביעי ברציפות. אולם הם גם הותירו מאחור את העיקרון המרכזי של האורקל מאומהה: השקעה במניות לטווח ארוך.

 

הפסיד כ־16 מיליארד דולר

 

באפט עצמו ממשיך לדבוק במדיניות ההשקעות שלו. מתחילת השנה השקיע 28 מיליארד דולר ברכישת חברות על גבול קריסה, מניות של מוסדות פיננסיים שערכן ירד ומוסדות שמחיריהם נראו לו אטרקטיביים. הוא עצמו טען שמדובר בצעדים שיניבו רווחים נאים בעתיד ושהוא מנצל את ההזדמנות לצאת למסע קניות, בעוד מתחריו שרויים במחנק האשראי. עם זאת, לאחר שהפסיד קרוב ל־16 מיליארד דולר מתחילת השנה, האנליסטים שנתנו בבאפט אמון מתחילים לפקפק בו.

 

וורן באפט וורן באפט צילום: בלומברג

ב־23 בספטמבר החליט באפט להשקיע 5 מיליארד דולר במניות גולדמן זאקס. השווקים, שראו במהלך זה הבעת אמון מלאה במניית הבנק, הגיבו בעליות של יומיים. "הוול סטריט ג'ורנל" הריע למשקיע האגדי בכתבת שבחים. העיתון דיווח שהמיליארדר שוקל לבצע עוד רכישה של מניות הבנק באותו הסכום, לפי 115 דולר ליחידה. העסקה לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל, שכן בבנק סברו שמדובר בתג מחיר נמוך מדי. חודשיים בלבד עברו, ושווי המניה ירד אל מתחת ל־65 דולר למניה. מדובר בשפל של תשע שנים ובהפסד של 2 מיליארד דולר (עד כה) לבאפט.

 

זו לא היתה השגיאה היחידה. בראיון שנתן ל־CNBC יום אחרי ביצוע העסקה העריך באפט שהקונגרס יאשר תוכנית סיוע רחבה שתגרום לעלייה בשווי המניות. באפט טען שאם לא תאושר התוכנית, יקרוס השוק. בפרספקטיבה של חודשיים אפשר לראות עד כמה היו ההנחות שלו היו שגויות. תוכנית הסיוע אכן התקבלה והקונגרס אישר חבילת הצלה מתוקנת של 700 מיליארד דולר. אלא שאת הבורסות זה לא עודד: מדד S&P 500 איבד בינתיים 25% מערכו, ומניית גולדמן זאקס צנחה ב־21%.

 

"תקנו מניות, מזומן הוא זבל" - כך צוטט ב־17 באוקטובר ב"ניו יורק טיימס". באפט הדגיש שמדובר באסטרטגיית ארוכת טווח, אבל האם היא עומדת במבחן המציאות? מי שהשקיע 10,000 דולר במדד ה־S&P 500 באותו הזמן נשאר כיום עם 7,500 דולר. מי ששם מזומנים בתוכנית חסרת סיכון בבנק אוחז היום ב־13 אלף דולר.

 

תנאי השוק בלבלו אותו

 

העובדות מדברות בעד עצמן. מי שהעדיף לשמור על מזומנים במהלך השנה האחרונה מסוגל היום לרכוש כמעט כל דבר, ובמחירים נמוכים באופן ניכר מאלה של השנה הקודמת. הדבר נכון לא רק לגבי מניות של חברות שאיבדו קרוב ל־60% לעומת השיא שאליו הגיעו במהלך השנה. הנפט, למשל, נסחר כיום בכ־60% מתחת למחיר השיא שהשיג ביולי. ואילו האורז, החיטה והתירס, שהתחילו את השנה בראלי מדהים, איבדו כ־45% ממחירם.

 

מדוע טעה באפט? אחת הסברות של האנליסטים היא שתנאי השוק הנדירים בלבלו אותו. מאז השפל הגדול לא היה בשוק מצב של דפלציה המלווה בירידת מחירים של כל הנכסים והסחורות. כמו רוב אנשי העסקים, באפט לא היה בסביבה בתקופה הזו. דרכו בשוק מתחילה ב־1973. אבל עם כל הטעויות המיוחסות לו, באפט עדיין מחזיק בתואר האיש העשיר בתבל לפי "פורבס". גם אם יפסיד מחצית מהונו, יהיה מצבו הפיננסי טוב בהרבה מזה של רובנו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x