$
פרסום ושיווק

"ביתן יכול למכור, להכניס משקיע או לקרוס"

משבר האשראי של יינות ביתן מחמיר: הבנקים דורשים מהבעלים נחום ביתן להכניס שותף ומנהל מקצועי, חברות ביטוחי האשראי מבקשות לצמצם את הכיסוי לרשת ולספקים נמאס מדחיית החובות. "אין לו מספיק סניפים למכור כדי לצאת מהבוץ", אומר בכיר בענף

נורית קדוש 10:1023.01.20

מחנק האשראי של נחום ביתן מטריד את חברות ביטוחי האשראי שפנו לחלק מהספקים בימים האחרונים והודיעו כי הן בוחנות צמצום היקפי הכיסוי בתקופה הקרובה. זאת לאחר שחברת ביטוחי האשראי Coface כבר צמצמה את היקף הכיסוי הביטוחי פעמיים בחודשים האחרונים. במקביל, הקושי התזרימי אילץ את ביתן לבקש בימים האחרונים מחלק מהספקים דחיית תשלומים לפרק זמן חריג. 

 

משיחות עם גורמים בענף עולה כי ביתן, שביקש עד כה לדחות בכל חודש את התשלום ביום או יומיים, ביקש כעת דחייה ממושכת יותר. לטענת ספק מוכר, מדובר בדחייה של 10 ימים בתשלום מחצית החוב. הבקשה לדחיית תשלומים צפוייה להאיץ את מהלך צמצום הכיסוי הביטוחי, שכן כשהספק מקבל מקמעונאי בקשה לדחיית תשלום, עליו לדווח לחברת ביטוח האשראי, שמשקללת את הדבר בחישוב רמת הסיכון של הרשת. 

נחום ביתן נחום ביתן צילום: עמית שעל

 

למרבית הספקים הגדולים יש ביטוח אשראי, המכסה כ־80% מהחוב של ביתן, אולם בימים האחרונים גובר חששם מיכולתו לפרוע את התחייבויותיו. הסיבה לכך היא ירידה של 15% במכירות החנויות הקיימות של ביתן במהלך 2019, אשר נחשפה בכלכליסט. "יש ירידה חדה בתנועת לקוחות בחנויות מזה זמן ולכן, אנחנו מעריכים שגם אם ישיג מקורות מימון לשירות החוב לבנקים ולנאמנים, לא צפוי להיות לו גם מקור לכיסוי מלוא ההוצאות השוטפות וזה מדאיג אותנו מאד ולא מאפשר לנו לאפשר לו את דחיית התשלום במלואה", מסר אחד מספקי הרשת.

 

מנגד, חלק מהספקים עדיין נעתרים לבקשות של ביתן ומנסים לשדר מסרים מרגיעים. זאת מחשש שאם חלילה יקרוס, הפגיעה בהם תהיה קשה מאד. "לאורך החודשים האחרונים נוצר דפוס קבוע שביתן מבקש דחייה של התשלום ביום ובאופן טבעי אנחנו מתגמשים. עכשיו יש בקשה שלו לדחייה לפרק זמן ממושך יותר, אבל זה נעשה כבקשה ולא כדרישה. להערכתנו אם נסרב ביתן ישיג את הכסף וישלם, כך שאין לנו חשש אמיתי", אמר אחד הספקים.

 

הכוורת מתפזרת, הבנקים לוחצים

 

חזית נוספת עמה מתמודד ביתן היא הבנקים, ובראשם בנק הפועלים ובנק מזרחי. הלחץ מכיוון זה עלה בעקבות התפרקות הכוורת שבנה ביתן סביבו רק לפני כשנה וחצי. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר התפטרו איל וינברג, סמנכ"ל הכספים ורועי וייזר, מנהל אגף השיווק.

 

זאת ועוד, יוסי בכר, לשעבר יו"ר בנק דיסקונט ומנכ"ל משרד האוצר שגוייס רק לפני ארבעה חודשים החליט לסיים את תפקידו. ואם זה לא מספיק, אתמול סיים את תפקידו יועץ התקשורת של ביתן זמיר דחב"ש, ואת מקומו תמלא נטע הר לב. עזיבתם של גורמי מפתח רבים כל כך בתקופה של שבוע, לצד צמצומי עובדים במסגרת התייעלות ועזיבת ארבעה מנהלי אזורים מתוך 12, מעמיקה את המשבר המתמשך בו מצויה החברה. הערכות הן כי בתקופה הקרובה ירשמו עזיבות נוספות במטה ביתן, הפועל לצמצם הוצאות בהיקף חד.

 

הבנקים המממנים נמצאים בקשר רציף עם ביתן, וכבר תקופה הוא מבטיח שיביא משקיע. השבוע על רקע המשך ההידרדרות ברשת ועזיבות בכירים מסר ביתן לבנקים כי, "בתוך ימים ספורים יהיה משקיע". בבנקים מצפים כי ביתן יהיה נכון לוותר על השליטה כדי להכניס שותף, אך גם לוחצים עליו להביא מנהל מקצועי ומנוסה שינהל את מערכת היחסים מול ספקי הרשת ויוביל את הליך ההתייעלות שלה.

 

החמצן אזל והאפשרויות לא מזהירות

 

רצונו של ביתן לצאת כשידו על העליונה במשא ומתן עם משקיעים ועם קמעונאים להם ביקש למכור חנויות, הוביל להתמשכות המגעים מאז אוגוסט ועד היום. הדבר גרם לכך שהחמצן לניהול השוטף אזל. מנגד, המחנק התזרימי שהחריף עד כדי בקשה לדחיית תשלומים, החליש את כוחו של ביתן במשא ומתן להשגת הון, שכן המשקיעים והרוכשים הפוטנציאליים, זיהו את הלחץ אליו נקלע והשתמשו בו כדי לשפר עמדות.

 

 

"ביתן לקח את הזמן ולא סגר עסקאות כי חשב שיוכל להשיג עוד קצת כסף והתוצאה של זה היא שנגמר לו עכשיו האוויר", טוען בכיר בענף. לדבריו, ביתן ניצב כעת בצומת לא פשוטה: "יקרה אחד משלושה דברים - או שיכניס משקיע או מלווה בימים הקרובים, או שימכור הכל לגורם בשוק, או שילך להקפאת הליכים". לטענת אותו בכיר, אין מספיק זמן למכירת חנויות, ואין די חנויות שביתן יוכל למכור כדי לצאת מהבוץ. "מכירת מקבצי חנויות תכניס כסף לכיסוי חלק מהחוב אבל, החוב תופח כל יום ואי אפשר לסגור את הפער", הוא אומר. הערכות הן כי ביתן צריך מאות מיליוני שקלים לשירות ההלוואה בסך 400 מיליון שקל שלקח ב־2013 לרכישת כמעט חינם ומיחזר אותה לפני שנתיים וכן לתשלומים השוטפים לנאמני מגה, על יתרת החוב שעומדת על כ־150 עד 200 מיליון שקל.

 

בחודשים האחרונים מכר ביתן חמש חנויות לויקטורי שבשליטת משפחת רביד, שלוש חנויות לפרשמרקט שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר, שלוש חנויות ליוחננוף שבשליטת משפחת יוחננוף וחנות אחת לרשת קינג סטור של האחים סבאח. במקביל, מנהל ביתן מו"מ עם אילן שבע מחברת ביכורי השדה ואבי יוחנן מרשת זול ובגדול. עד כה, הניבה מכירת החנויות תמורה כוללת של כ־148 מיליון שקל. אלא שבעקבותיה איבדה הקבוצה מכירות בהיקף שנתי של כ־460 מיליון שקל. העסקאות נרשמו בחודשיים האחרונים וחלקן לא הושלמו, כך שעיקר ההשפעה של אובדן המכר יבוא לידי ביטוי השנה 2020. אם יגיע בהקדם להבנות עם אבי יוחנן שמעוניין לקנות 14 חנויות ב־110 מיליון שקל, יוכל ביתן להתגבר על הגל הנוכחי ולהרוויח פרק זמן קצר להשלמת עסקת מימון מקיפה.

 

מסע רכישות ומשבר מתמשך

 

למשבר הנוכחי נקלע ביתן שביקש להרחיב את הרשת המשפחתית שייסד לפני כ־30 שנה. הקפיצה הגדולה נעשתה בשנת 2013, אז רכשה הרשת, שמנתה 27 סניפים, 35 סניפי כמעט חינם ב־350 מיליון שקל. הרכישה שמומנה באמצעות הלוואה בגובה 400 מיליון שקל מבנק הפועלים ומבנק המזרחי יצרה משקולת על צווארו של ביתן. עוד בטרם השתלט על הרכישה קרסה מגה וביתן זיהה הזדמנות נוספת לצמיחה. ביוני 2016 התחייב ביתן לשלם 495 מיליון שקל לנאמני מגה, בפריסה לתשלומים עד 2021. לטובת כך, מוחזרה ההלוואה בגובה 400 מיליון שקל.

 

בד בבד נאלץ ביתן להתמודד עם תחקיר שהציג חתולים במקררי הבשר של הרשת ועם הפסקת אספקות על ידי נטו ב־ 2017. כל אלו, יצרו משבר מתמשך שהוביל להחלפת ההנהלה והגדלת המטה תוך העמסת הוצאות גבוהות. המשבר, אילץ את ביתן להשקיע את כל המשאבים הניהוליים בטיפול בו, במקום לקדם את הפעילות הקמעונאית שאיבדה מכוחה.

 

מיינות ביתן נמסר: "הרשת עובדת בתיאום מלא אל מול הספקים שלה וממשיכה קדימה בתוכניות העבודה של 2020".

 

x