$
כנס השירות

כנס השירות

ראש אכ"א בצה"ל: רבע מהבנים ושליש מהבנות מתחמקים מגיוס

האלוף חגי טופולנסקי אמר בכנס השירות של "כלכליסט" ובנק הפועלים כי צה"ל הוא היעיל ביותר בצבאות המערב, אך יש עדין מקום לשיפור: "ברמת השירות למתגייס אנחנו עדיין בעידן הפקס; השכר לצעירים בשירות הקבע אינו הוגן"

תומר הדר 10:1808.02.15

"אני בן 49, חצי שנה בתפקיד ומפקח על 700 אלף איש", ציין האלוף חגי טופולנסקי בכנס השירות של "כלכליסט" ובנק הפועלים.

 

לדברי טופולנסקי: "לצה"ל יש שני תפקידים, אנו מתמקדים בשמירה על הביטחון, אך השני הוא יצירת כור היתוך ויצירת אזרחים טובים למדינה- כולל עובדים טובים כשירים לעבוד. על פי הערכותינו 50% מהאוכלוסיה אינם מתגייסים. כרבע אינם מגויסים ועוד רבע הם כאלה שאמורים להתגייס אך אינם מתגייסים. הרוב עושים זאת מסיבות דת אך אנו רואים שמתוך בנות המיועדות לגיוס מעל שליש אינן מתגייסות. אצל הבנים מדובר ברבע. בצה"ל משרתים 600 אלף איש. 400 אלף במילואים".

 


 

טופולנסקי המשיך ואמר: "בפועל, אנו הארגון הגדול במדינה. נהוג לקרוא לשירות בצה"ל שירות ציבורי. אנו משרתים את הציבור אך מדובר בשירות אחר שנובע מתנאים שונים, בראשם היעדר זכות השביתה. כשרופאים שבתו הם קיבלו 49% העלאת שכר, אנו נדרשים להקרבה. עבודה בשישי ושבת. אנו עובדים גלובאלי. לנו אין זכות פנייה לבית דין לעבודה, יש אצלנו פיטורים נרחבים, אתה יכול להיות שבע שנים בשירות ולאחר מכן להיות מפוטר", דברי טופולנסקי: "הארגון יכול להעבירך ממקום למקום בלי להתייעץ איתך. אנו כפופים לחוק השיפוט הצבאי, יש איסור על פעילות פוליטית וגם על עבודה פרטית בקבע, מה שמרכז את אנשי הקבע בעבודתם", מסביר טופולנסקי.

 

טופולנסקי דיבר על השליחות שבשירות המדינה. "זהו הערך המוסף שאנו מעניקים. הצבא של היום חושב כלכלה. כל מפקד גדוד יודע לנהל תקציב. בסופו של דבר הצבא שלנו הוא צבא יעיל באופן יחסי. יש לנו כמובן איך להתייעל ואנו הצבא היעיל ביותר במערב, אך יש עוד היכן להתייעל: בשנת 2018 יתרחש קיצור שירות שיוריד אלפי אנשי קבע, 20% מאנשי המילואים ויקטין את מספר האזרחים עובדי צהל בכ-500 איש. רק בצה"ל ניתן לפטר בהיקפים כאלה. במפעלים בצפון כמו ויטה או כיתן עבדו עשרות ומדינה רעשה על פיטורים. כשמפטרים 4,000 איש בצה"ל אין כותרות בעיתון".

 

חגי טופולנסקי, ראש אכ"א חגי טופולנסקי, ראש אכ"א צילום: אוראל כהן

 

"צה"ל ישלם מחיר על קיצור השירות"

 

"לצה"ל יש השפעה מהותית על המשק", מסביר טופולנסקי: "כל עוד אין שלום עלינו להביא ביטחון-שמביא חברה חזקה וכלכלה חזקה. צה"ל הוא הגוף הגדול בישראל שמכשיר כוח אדם-החל בטבחים וכלה בטייסים. צה"ל מייצר מקומות עבודה, רוכש שירותים, ציוד, צהל מהווה מרכיב חשוב במחקר ופיתוח-על ידי הרחבת בסיס הידע הטכנולוגי ויצירת מוצרים שיהיה להם שימוש גם באזרחות. צהל גם מפתח תשתיות-כמו המעבר דרומה, כמו פינוי נדל"ן במרכז. בשבוע שעבר נפתח מחנה שרון - עיר הבה"דים. ממרץ הקרוב ייכנסו לשם אנשי צוות, ובבואו של יום יהיו שם עשרת אלפים איש. בעתיד גם מערך התקשוב ואמן יעברו לנגב".

 

"תרומת צה"ל מתבטאת גם בייצור בטחוני. אם קניתי מטוס ללא טייס מתעשיה ישראלית, עשינו זאת באופן יעיל. תהליך הגיוס והשיבוץ מתחיל עוד כשהצעיר הוא בן נוער. בהקשר זה אנו מונופול, כזה שלא יודע לתת שירות למשרתים, המתקרבים לשירות צבאי. לצערי צה"ל נמצא עדיין בעידן הפקס. אנו עוברים לרשת ומטרתנו היא להתחרות באפליקציות של מיטב החברות ולהיות בקדמת הטכנולוגיה. מול משרתי החובה אנו גם מצויים במצב בו אנו מאותגרים-עלינו לשלב יותר אוכלוסיות בשירות-ובחברה. ישנן אוכלוסיות כמו עולים חדשים. חרדים. עולים ותיקים. בנות דתיות. שברצוננו לשלב. גם נוער בסיכון- יש להרחיב את היקף המתגייסים כי צהל הוא צבא העם. אנו בדרך לקיצור שירות החובה. מי שיגויס מיולי 2015 ישרת רק 32 חודשים. הבנות ימשיכו לשרת 24 חודשים. למהלך קיצור השירות יש תרומה למשק - אך יש לו מחיר לצה"ל. אנשים מוכשרים משוחררים כך לשוק העבודה אך מצבת כוח האדם של צה"ל קטנה. אנו מאבדים את האנשים האלה בתקופה הכי טובה שלהם, לאחר שהשקענו בהם הכשרה, הם הכי כשירים מבחינת צה"ל".

 

לדברי טופולנסקי: "אנו מאמינים בשיוויון ונותנים שיוויון לנשים. יש פחות פקידות ויותר נשים במקצועות יצרניים. 98% מן התפקידים פתוחים לנשים אך עלינו לשאוף ל-100%. בנושא החרדים - זו פעם ראשונה בה מוצג להם יעד גיוס. אמורים בשנת 2015 להתגייס 2,700 חרדים, אך אנו רוצים להגדיל את היעד. לשם כך עלינו להגיע לגיוס בהסכמה והבנה. צה"ל כפוף לחוק ועושה מה שאומר לו החוק. בהקשר החובה, נדרשת הכשרה, השכלה וגם השמה: כל אדם יסיים שירות ויקבל מקצוע או השכלה למקצוע: לוחמים ימשיכו לתואר ראשון ואז אנשים ירצו לשרת כמו שצריך. ומי שלא, יוכל לקבל הכשרה מקצועית".

 

"כיום השכר לצעירים אינו הוגן"

 

בנושא צבא הקבע אמר טופולנסקי כי מדובר באתגר: "עלינו לשמר את האיכויות שלנו: שליחות, ערכים, שכר הוגן, סיפוק עיניין ואתגר. כיום השכר לצעירים אינו הוגן. אנו בתהליך גיבוש מודל קבע. כיום צבא שפורשים בו יותר מאוחר הוא צבא יקר. ככל שאנשים יותר וותיקים השכר יותר גבוה ויותר יקר. מעבר לכך יש גם עלות גמלאות: זאת אינה עולה עם הצרת הצבא, אנו זקוקים לפחות אנשים עם הזמן שיפרשו לגמלאות. מעבר לכך, המשכורת בגמלה מחושבת לפי מועד פרישה, כלומר מי שפורש צעיר לוקח גמלה יותר נמוכה - וזו השפעה מהותית מאוד. גם השכר זול - וגם הגמלה זולה יותר".

 

בנושא מערך המילואים ציין טופולנסקי: "האימונים יורחבו, כוח האדם יצומצם ב-20% והתגמול יוגדל. מי שרוצה לעשות מילואים מוזמן לעשות זאת. אנו עוברים לנבחרת מילואים איכותית יותר, ומתוגמלת יותר", ציין טופולנסקי: "כיום יש להגדיל את השקיפות של צה"ל, להיות יותר פתוחים לקבלת ביקורת. פרסומים בתקשורת הם משוב עבורנו, לא עונש".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x