בנק ישראל: גירעון שגבוה מהצפוי מעלה את ציפיות האינפלציה
על פי מחקר חדש, עליית הגירעון ל-6.8% ב-2024 תרמה בין חצי אחוז לאחוז לציפיות האינפלציה. ממצאי הדו"ח מתכתבים עם "התאוריה הפיסקלית של רמת המחירים". בתוך כך, אם הגירעון החודשי מפתיע לרעה ב-1%, הציפיות לאינפלציה עולות ב-0.1%-0.2%
חוקרים בבנק ישראל מצאו כי גידול מפתיע בגירעון הממשלתי מביא לעלייה בציפיות האינפלציה של הציבור. לפי המחקר שצפוי להתפרסם בדו"ח בנק ישראל לשנת 2023, עליית הגירעון בשנת 2024 לרמה של 6.8% תוצר (לעומת 1.5% תוצר בספטמבר 2023, ש"ט) תרמה בין חצי אחוז לאחוז לציפיות האינפלציה. ציפיות האינפלציה בסוף 2024 עמדו על 2.4%, ובמהלך השנה, הגיעו גם לשיא של 3.1%. המשמעות הסמויה של המחקר הזה היא שגם לממשלה ולמדיניות הפיסקלית יש השפעה על ציפיות האינפלציה וממילא גם על האינפלציה. או במילות המחקר של בנק ישראל "מכיוון שהציפיות לאינפלציה משפיעות על האינפלציה בפועל, הרי שהשפעת העלייה בגירעון על ציפיות האינפלציה, מצביעה על ערוץ סיכון של עלייה באינפלציה שקשור גם למדיניות הפיסקלית".
המחקר מתכתב עם האסכולה המכונה "התאוריה הפיסקלית של רמת המחירים" (FTPL) לפיה עלייה בחוב הממשלתי מביאה ללחץ אינפלציוני, זאת מכיוון שהציבור מעריך כי הממשלה בעתיד תדפיס כסף ותשחוק את ערך הכסף בשביל לעמוד בחובותיה. אסכולה זו נחשבת לחדשנית ולשונה מהאסכולות המוניטריות המסורתיות. בבנק ישראל ציטטו מספר מחקרים המלמדים כי משקי בית מעדכנים את ציפיות האינפלציה כשהם שומעים על עלייה בגרעון, או על גידול חריג ומפתיע בהוצאות הממשלה. אין להתעלם מכך שמסקנה זו מסייעת גם לבנק ישראל להפנות חלק מהאחריות על האינפלציה לממשלה, אך הממשלה מצידה, צריכה להפנים שלהתנהלות שנתפסת כבלתי אחראית מבחינה תקציבית, עשויים להיות השפעות אינפלציוניות.
שיטת המחקר בבנק ישראל היתה כדלהלן, הם בדקו את 'ציפיות האינפלציה' מדי יום, כפי שהם משתקפות בפער הריביות בין אג"ח צמוד לאג"ח לא צמודה. וניסו לראות מה קורה לציפיות האינפלציה כשהחשב הכללי באוצר מפרסם את נתון הגרעון החודשי. במחקר גילו כי אם נתון הגירעון החודשי הפתיע לרעה הרי שהציפיות לאינפלציה עלו, אם הגירעון הפתיע בכ-1% אז ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה עלו בכ-0.1%-0.2%, העלייה בציפיות לאינפלציה מובהקת בעיקר בשבוע שאחרי פרסום נתון הגירעון. בבנק ישראל מציינים כי הפתעה שלילית בגרעון משפיעה גם על הציפיות של האינפלציה לטווח הארוך (5-10 שנים). מעניין לציין, כי אם יש הפתעת גרען לצד החיובי, הרי שזה לא משפיע על ציפיות האינפלציה לשום כיוון.