ישראל כץ מציג: אפס פגישות מקצועיות כשר האנרגיה בתשעת הימים שלאחר פרוץ המלחמה
העתירה לחשיפת יומני השר כ"ץ מגלה כי הוא לא היה מעורב בניהול משק האנרגיה במהלך הטבח של 7 באוקטובר, בזמן שהמדינה הייתה בהלם. בעוד שלוחמי הסדיר והמילואים היו עסוקים בדרום, במשק האנרגיה גברו החששות ממצב של עלטה. היעדרו של כ"ץ בניהול האירועים מעמיד בספק את אמירת נתניהו, לפיה כ"ץ הוא האיש המתאים לניהול המערכה מכיסא שר הביטחון
אם למישהו עוד היה ספק על החשיבות של יכולת מקצועית במינוי השרים בממשלה הנוכחית, יומנו של שר האנרגיה לשעבר ישראל כץ ושר הביטחון היום מוכיחים עד כמה זו טעות, כשבמשך 9 ימים מפרוץ מלחמת חרבות ברזל לאחר הטבח של ה-7 באוקטובר, לא קיים פגישה מקצועית אחת בתחום פעילות המשרד. היומנים נחשפו בעקבות עתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים אחרי שלשכת השר סירבה לפרסמם במסגרת חוק חופש המידע.
חשוב להדגיש שבעבר עלו טענות על כך שכ"ץ, שמאז מונה לשר החוץ ולאחר מכן שר הביטחון, לא פעל לניהול את משק האנרגיה בעת המשבר. הטענות הוכחשו על ידי לשכת השר ודוברו, אך כעת נראה שלפי היומנים שפורסמו הטענות כנגד כ"ץ היו מדויקות.
ביומנים של השר למחצית השנייה של 2023 שנחשפו אתמול, נראה כי בשבועות הראשונים של המלחמה זנח השר האחראי על תפקוד משק האנרגיה את המשרד, כשביומנו מופיעים בעיקר שעות ריקות למעט שני דיונים של הקבינט המדיני-ביטחוני אליו הוא משתייך. למעשה, עד ה-16 באוקטובר, 9 ימים לאחר פרוץ המלחמה, לא מופיעה ביומנו של השר פגישה מקצועית אחת עם אנשי המשרד. התפקוד של כץ לא מנע ממנו קידום למשרות בכירות יותר בהמשך, בהתחלה למשרד החוץ במסגרת הסכם הרוטציה עם אלי כהן, השר הנוכחי, ולאחר מכן למשרד הביטחון אחרי פיטורי יואב גלנט על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו.
גם המשך החודש לא הראה שישראל כץ מתעניין בנעשה במשרדו. ב-18 באוקטובר קיים שוב פגישת עבודה עם המנכל ולאחר מכן דיון חירום בנושא משק הגז. לאחר מכן יש פגישות קבינט או ביקורים אצל ראשי ערים, אך לא פגישות מקצועיות עם גורמי המשרד. ב-29 באוקטובר נפגש עם ראש רשות החברות הממשלתיות בזמנו מיכל רוזנבוים ולאחר מכן עם מאיר שפיגלר מנכ"ל חברת החשמל. כלומר, מה-7 באוקטובר ועד סוף החודש קיים ישראל כ"ץ 4 דיונים בנושא חירום במשרד האנרגיה, כך על פי היומן שפורסם.
בהדחת גלנט ממשרד הביטחון טען נתניהו: "לאור זאת, החלטתי היום על סיום כהונתו של שר הביטחון. במקומו החלטתי למנות לתפקיד את השר ישראל כ"ץ. ישראל כ"ץ כבר הוכיח את היכולות שלו ואת התרומה שלו לביטחון הלאומי גם כשר החוץ, כשר האוצר, כשר המודיעין במשך חמש שנים, ולא פחות חשוב מזה, כחבר בקבינט המדיני ביטחוני במשך שנים ארוכות. הוא מביא עימו שילוב מרשים של ניסיון עשיר וכושר ביצוע. הוא ידוע כבולדוזר בשילוב של אחריות ותקיפות, תקיפות שקטה, וכל אלה חשובים מאוד לניהול המערכה".
בעוד שהמדינה הייתה בהלם – לוחמי הסדיר והמילואים נמצאים בדרום, ובמשק האנרגיה החלו החששות מתרחיש העלטה שהסעיר את המדינה כמה חודשים לאחר מכן – יומנו של שר האנרגיה מראה שהוא לא נכח בניהול האירוע, מה שמעמיד את האמירה של נתניהו על כך שכ"ץ הוא האיש המתאים לניהול המערכה מכיסא שר הביטחון, באור חיוור במיוחד.
בפני משרד האנרגיה עמדו לא מעט אתגרים בימי המלחמה הראשונים כך למשל, עלתה הסוגיה של אספקת הגז למשק המקומי. בחודש הראשון של המלחמה הושבת מאגר הגז תמר, בשל הקרבה של האסדה לגבול עם עזה. תמר הוא אחד מבין שלושת המאגרים שבחופי ישראל המספקים גז לתחנות הכוח בישראל. תמר הוא מאגר שמעל 80% מהתפוקה ממנו מיועדת לשוק המקומי והוא הספק המרכזי של גז טבעי לחברת החשמל – המשמעות היא שהמשרד היה צריך לוודא שהגז הטבעי ממשיך להגיע לתחנות. סוגיה נוספת הייתה האבטחה של מתקני התשתית והאנרגיה בישראל, לאור החשש מפגיעה בהם שתשפיע על אספקת החשמל לאורך זמן. בהמשך, המלחמה גם הובילה את חברת החשמל להגדיל את מלאי הדלקים שלה לחירום בעלות של מאות מיליוני שקלים.
כאמור, היומנים של שר האנרגיה לשעבר ישראל כ"ץ בשבועות הראשונים של המלחמה מציגים שעות רבות – ואפילו ימים שלמים, ללא עיסוק בשוק האנרגיה המקומי. היומן של כ"ץ ב-7 באוקטובר כולל ישיבת קבינט שהחלה בשעה 13:00 ולאחר מכן ישיבת ממשלה בקריה ודיון נוסף בקבינט שנמשך עד השעה 02:00 בשמיני באוקטובר. אלא שבשמיני לאוקטובר יומנו של כ"ץ ריק לחלוטין. בתשיעי באוקטובר הפעילות היחידה שמופיעה ביומנו של כ"ץ היא ביקור בבית החולים סורוקה. ב-10 וב-11 לאוקטובר מופיע ביומנו של השר פגישות קבינט – שהחלו אחר הצהריים ובערב, אך טרם מופיעה פגישה אחת מול עובדי המשרד או פגישה שקשורה לניהול משק האנרגיה בישראל. ב-12 באוקטובר נכח השר במליאת הכנסת לטקס השבעה של שרים, ויום לאחר מכן יומנו של ישראל כ"ץ ריק לחלוטין.
אי אפשר לשכוח את התקשורת. ב-14 באוקטובר – שבעה ימים לאחר פרוץ המלחמה ובטרם קיים דיון מקצועי אחד במשרד בנושא הביטחון של משק האנרגיה בישראל, לפי היומן שפורסם, התראיין שר האנרגיה בערוץ 12 ולאחר מכן בתוכנית הפטריוטים בערוץ 14. ב-15 באוקטובר ביקר כ"ץ באשקלון ולאחר מכן בישיבת ממשלה ובמל"ל, והתראיין לגלי ישראל. הפגישות הראשונות של כ"ץ בתחום הפעילות הקריטי של משרדו היו רק ב-16 באוקטובר, תשעה ימים לאחר פרוץ המלחמה. באותו יום נפגש השר עם מנכ"ל המשרד קובי בליטשטיין, לאחר מכן ישב בקבינט החברתי-כלכלי ואז קיים את הערכת המצב בחמ"ל משרד האנרגיה. לפי היומן של כ"ץ זוהי הערכת המצב הראשונה שביצע במשרד.
מלשכתו של ישראל כ"ץ טרם נמסרה תגובה.