סגור
מסיבת עיתונאים בנימין נתניהו
נתניהו, הערב (צילום: REUTERS/Ronen Zvulun)

נתניהו במסיבת עיתונאים ראשונה מדצמבר: "ערוכים להפסקת אש זמנית; קטארגייט? לא יודע כלום"

ראש הממשלה עורך מסיבת עיתונאים שבה עונה על שאלות - לראשונה זה כחצי שנה. הוא אמר כי "20 חטופים חיים בוודאות", ומנה את תנאיו לסיום המלחמה. נתניהו התייחס לפסיקת בג"ץ בנוגע למינוי ראש השב"כ ואמר: "ההחלטה פוגעת בחוק, בדמוקרטיה ובביטחון המדינה"

163 ימים לאחר מסיבת העיתונאים האחרונה שקיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו עורך הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים במשרדו בירושלים, שבה הוא עונה על שאלות. מאז מסיבת העיתונאים האחרונה בדצמבר היו הצהרות של נתניהו שלא כללו שאלות, סרטונים ארוכים שהועלו ברשתות ומלפני כשבועיים גם "ראיונות" - ליועצו טופז לוק.
בפתח דבריו מסר נתניהו תנחומים למשפחותיהם של סמל יוסף יהודה חירק וסמל ראשון דנילו מוקנו ז"ל, שנפלו בקרב ברצועת עזה. לאחר מכן התייחס למצב החטופים, ואמר כי "נשארו בוודאות 20 חטופים חיים, ועד 38 חללים". לדבריו, "אם תהיה הזדמנות להפסקת אש זמנית להחזרת חטופים נוספים - אני רוצה להדגיש - הפסקת אש זמנית, אנחנו ערוכים לזה".
ראש הממשלה רמז כי מוחמד סינוואר חוסל ברצועת עזה, ואחרי שמנה את מטרות המלחמה ציין כי "היעדים הללו שלובים זה בזה ואנחנו מחויבים להשיג אותם עד תום". לדבריו, כבר השגנו הרבה מאוד יחד אבל המלאכה טרם הסתיימה, יש לנו תוכנית מאוד סדורה. התחלנו בעזה, חיסלנו עשרות אלפי מחבלים, חיסלנו את רבי המרצחים - דף, הנייה, יחיא סינוואר - וכנראה גם את מוחמד סינוואר".
נתניהו אמר כי "לפני שלושה ימים הוריתי יחד עם שר הביטחון כ"ץ על פתיחת שלב נוסף במלחמת התקומה. הכוחות שלנו מנחיתים מכות עצומות שיילכו ויתגברו על מעוזי החמאס בעזה. תשאלו את תושבי שדרות, נתיבות ,באר שבע, יישובי עוטף עזה, הבתים שלהם רועדים לא מטילי החמאס אלא מעוצמת האש הכבירה של צה"ל".
לדבריו, "כוחותינו תופסים עוד ועוד שטחים כדי לנקות אותם ממחבלים ומתשתיות של החמאס. בסוף המהלך הזה כל שטחי רצועת עזה יהיו בשליטה ביטחונית של ישראל והחמאס יוכרע כליל, כדי לאפשר את חופש הפעולה המבצעי שלנו ולאפשר לידידים הטובים שלנו להמשיך לתמוך בנו, אנו צריכים לאפשר כניסה של סיוע הומניטרי".
לדבריו, "ידידי אמת ונפש שלנו אומרים לי ככה - 'אנחנו נותנים לכם את כל הגיבוי, שולחים לכם נשק, גיבוי במועצת הביטחון, חסלו את המפלצות הללו אבל דבר אחד אנחנו לא יכולים לקבל, משבר הומניטרי בעזה'. מנגד - אנחנו יודעים - כולכם יודעים - שחמאס בוזז חלק ניכר מהסיוע, ואת היתר מוכר במחיר מופקע כדי לממן את צבא הטרור שלו. זה מקור הכסף לממן את גיוס הטרוריסטים. אנחנו מחסלים והם מגייסים באמצעות הכסף שנכנס באמצעות הסיוע".
נתניהו הוסיף כי "כדי למנוע מהחמאס את היכולת להשתלט על הסיוע ההומניטרי פיתחנו יחד עם ארה"ב תוכנית אחרת: חלוקת מזון בסיסי לילדים. זה יחולק לשלושה שלבים. שלב א' - הכנסת מזון בסיסי עכשיו לעזה, כדי למנוע משבר הומניטרי ולאפשר את המשך הלחימה. שלב ב' - פתיחת נקודות של חלוקת מזון על ידי חברות אמריקניות שיאובטחו על ידי צה"ל. שלב ג' - יצירת אזור סטרילי שאליו תפונה האוכלוסייה האזרחית לצורכי הגנתה".
נתניהו גם מנה את התנאים שלו לסיום מלחמת "חרבות ברזל": "יש לי חדשות - אני מוכן לסיים את הלחימה בתנאים ברורים", אמר. "כל החטופים חוזרים, הנהגת חמאס מוגלית מהרצועה והארגון מתפרק מנשקו - ומתחילים את תוכנית טראמפ ברצועת עזה".

נתניהו על פסיקת בג"ץ: "הממשלה תמנה ראש שב"כ"

ערוץ 14, המזוהה עם הימין הישראלי, היה הראשון לשאול נתניהו שאלה במסיבת העיתונאים. ראש הממשלה נשאל על פסיקת בג"ץ מהיום, שקבעה כי פיטורי ראש השב"כ רונן בר נעשו שלא כדין. הוא הקריא את נוסח החוק בעניין מינוי ראש השירות, ואמר: "כולם כפופים לחוק. אני, אתה, אזרחי ישראל כולם, השופטים וגם היועמ"שית כפופה".
לדבריו, "החוק לא פריבילגיה, זה לא דבר שאתה בוחר או לא בוחר לעשות, החוק מחייב את כולם. ומי שעובר על החוק עובר על החוק. אז יש פה לדעתי שאלה פשוטה, האם בגץ והיועמ"שית יכבדו את החוק שהוא בחירת העם. אני רוצה להסביר, זו מהות הדמוקרטיה. אנחנו מדינת חוק דמוקרטית. החוק נקבע על ידי נבחרי הציבור, הציבור בוחר את הנבחרים שלו והם מחוקקים. השאלה אם יכבדו את החוק או לא".
עוד לפי נתניהו: "זה פסק דין שניתן שפוגע בחוק, בדמוקרטיה, בביטחון המדינה, כי הוא לא מאפשר לנו, מקשה על מינוי ראש השב"כ או פיטורי ראש השב"כ - זה אותו דבר. אחרי פסק הדין שקיבלנו היום, אני בטוח שיש הרבה ביקורת לגביו, ממש באותו רגע בתזמון מופלא, אני מקבל מכתב מהיועמ"שית והיא אומרת לי 'אתה לא יכול למנות ראש שב"כ'. למה? כי אני בניגוד עניינים".
"אני בניגוד עניינים? היא בניגוד עניינים. זה כמו הגמל שלא רואה את הדבשת שלו, זה גמל עם שתי דבשות לפחות. מה שהתברר לפני ימים אחדים במשפט שלי שעד התביעה הוא קרוב מאוד ליועמ"שית, והיא לא טרחה לדווח על זה. זה ניגוד עניינים פר אקסלנס, לא יודע אם אני הייתי נתון בדבר כזה מה היה קורה".
"אנחנו במלחמה קשה מול החמאס, והם במלחמה קשה בממשלה שנלחמת בחמאס ובאויבי ישראל", טען. "הם פוגעים בביטחון ישראל בזה שהם מקשים על מינוי ראש שב"כ. צריך למנות ראש שב"כ כמו שצריך למנות את נציב שירות המדינה. 75 שנה אין הנחיות כאלה, פתאום מוצאים עכשיו. הכול הצגה. ממשלת ישראל בראשותי תמנה ראש שב"כ. זה חיוני לביטחון שלנו - ואנחנו נעשה את זה".
נתניהו התייחס גם להפסקת האש עם חיזבאללה בלבנון, ואמר כי "אנחנו אוכפים אותה בתקיפות רבה מאוד. זה לא כמו שהיה. נחכה, יש טפטופים, נחליט. אנחנו אוכפים ביד ברזל כל הזמן, זו ההנחיה שלי לצה"ל והוא עושה את זה בצחורה יוצאת מן הכלל".
הוא נשאל על ה"ניצחון המוחלט", שהפך לביטוי שגור בפיו והובטח כבר לפני כשנה וחצי, והשיב כי "הושגו הרבה ניצחונות. אנחנו שינינו את פני המזרח התיכון. אמרתי שאנחנו נשנה את פני המזרח התיכון - שינינו. אני לא מדבר על המצב בדרום, ואנשים חוזרים לבתים למה? כי אין רקטות, יש פה ושם רקטה, אבל אין יכולת פלישה. הורדנו את חיזבאללה על הברכיים".
הוא טען כי המלחמה נמשכת זמן רב כי "שום צבא בעולם לא פגש זירה אורבנית כזאת, עם עשרות אלפי מחבלים - מעל הקרקע ומתחת לקרקע - עם אוכלוסייה שתומכת בהם. זה מצב חדש, לא היה דבר כזה, לא בפלוג'ה ולא בשום מקום אחר".

"קטאר? לא מדינה ידידותית לנו"

נתניהו נשאל על מעורבות אנשי לשכתו בפרשת "קטארגייט", ואמר כי "לא ידעתי כלום, גם היום אני לא יודע, אני יודע שיש פה שקר אחד גדול". הוא הוסיף כי "הם אומרים עליי שאני קיבלתי הון עתק מקטאר. לא קיבלתי שקל, ומי שאומר כך כבר נתבע אותו, ומי שיאמר כך ייתבע. כביכול זה השפיע עליי. תקפתי את קטאר והם תקפו אותי, לא רק בישיבות הקבינט, אני תקפתי אותם בתקשורת. אנשים משב"כ ומגופים אחרים היללו אותה".
לדברי נתניהו, "הכל ייבדק. יש פה כל כך הרבה פייק וספינים - מכאן ועד הודעה חדשה. קטאר לא מדינה ידידותית לנו. היא העבירה את הכסף הזה, מתחזקת מה שהיא מתחזקת, אבל הכשל בשבעה באוקטובר הוא כשל שחייבים לבדוק אותו - ולבדוק מה גרם לכך". בעבר ציין נתניהו כי קטאר היא "מדינה מורכבת".
רה"מ התייחס גם למתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר: "עם מה תקפו אותנו באותו יום? עם מטוסי F-35? עם טנקים?", שאל. "הם תקפו אותנו עם כפכפים וקלאצ'ניקובים וטנדרים, זה עולה פרוטות. הם בנו מנהרות, נכון, עם כל הכסף שלהם - והכסף הקטארי היה קטן ולא הלך לזה - אבל אף מנהרה לא חדרה. לא ב-7/10/ ולא מאז. למה? כי אני כראש ממשלה התעקשתי על בניית קיר תת קרקעי שחסם את כל המנהרות".
"אז הם לא חדרו מתחת לקרקע ומעל הקרקע, הם חדרו עם טנדרים, כפכפים וקלאצ'ניקובים שלא עולים כלום", המשיך. "זה בלוף אחד ענק, מה שהביא לכך זה שרשרת כשלים שצריך לבדוק אותם, אני עומד על כך שייבדקו עד תום, עד הסוף".
בהכנת הידיעה השתתפו עידן בלומהוף, איתמר אייכנר וליהיא גורדון