סגור
דאנס 100

סוכני AI – השלב הבא במהפכת הבינה המלאכותית

המעבר מכלים מבוססי הנחיות לסוכנים אינטליגנטיים הוא יותר מאבולוציה – זו מהפכה של ממש. חברת BigID משלבת סוכני AI שמסייעים למשתמשים, מפיקים תובנות ובוחרים בעצמם כלים לפתרון בעיות

מאז כניסתם של כלי הבינה המלאכותית לחיינו, קשה להתעלם מהשינוי הדרמטי שהם מביאים כמעט לכל תחום – מהייטק, דרך שירות לקוחות ועד לתחום הבריאות והמשפט. המהפכה הטכנולוגית הזו אינה עוצרת, והשלב הבא שלה הוא סוכני הבינה המלאכותית (AI Agents).
מה זה בעצם סוכן AI? סוכני AI הם מערכות חכמות שפועלות באופן אוטונומי חלקי או מלא, ומסוגלות לבצע משימות מורכבות – כאלה שבעבר דרשו התערבות אנושית – כמעט ללא מגע יד אדם. בניגוד לכלי AI כמו צ׳אט GPT או ג׳ימיני, הסוכנים האלו אינם עוד כלי פסיבי שמחכים להנחיות של המפתח או המשתמש, אלא ישויות דיגיטליות שיוזמות, בוחרות כלים לביצוע פעולה, מנתחות מידע, מקבלות החלטות ומתקשרות עם מערכות אחרות ואפילו סוכנים אחרים.
דמיינו למשל סוכן AI שנתקל בכשל של אבטחת מידע – הסוכן לא רק מזהה את הבעיה, אלא גם פועל מיד: מריץ תהליך תיקון, שולח משימות למי שצריך לטפל, ועוקב אחר ההתקדמות עד לפתרון מלא. הוא לא רק מסייע – הוא לוקח אחריות. סוכן אחר יכול לקבל קובץ או אובייקט מורכב, ומסכם את עיקריו תוך זיהוי חריגות או נקודות חשובות לדיון. דוגמא אחרת היא של סוכן שהיעד שלו הוא לסרוק מסד נתונים מסוים ולהצביע על ממצאים חשודים או מסוכנים. הסוכן בונה באופן אוטונומי את אסטרטגיית הסריקה, מוודא את אסטרטגיית הסריקה באופן מעשי ומשכלל אותה לפי הצורך עד להגעה לתוצאה הרצויה.
סוכני AI יכולים גם להשתלב בפעולות רגולטוריות: הם יכולים להפעיל הערכות סיכונים, לאסוף תגובות מגורמים שונים, ולאחד את הממצאים לדו"ח מסכם. תהליך שפעם ארך ימים או שבועות, מתבצע כעת בתוך דקות. גם ניהול מושגים עסקיים הופך פשוט יותר. הסוכן יודע למפות מונחים, לזהות כפילויות או חוסרים, ולתחזק מערכת אחידה של טרמינולוגיה – מה שמבטיח עבודה מדויקת ועקבית בארגון. הסוכנים לא רק חוסכים זמן עבודה אלא גם מבצעים את המשימה בצורה יותר מדויקת ועקבית.
סוכנים חכמים יכולים לפעול גם בשיחה חופשית – להקשיב לתכתובות או שיחות, לנתח אותן בזמן אמת, ולזהות סיכונים או הפרות מדיניות. כך מתאפשרת הגנה חכמה, מבלי לפגוע בזרימת העבודה.

שלוש דרכים בהן סוכן AI יכול לשנות את המשחק

בחברת BigID כבר התחלנו לשלב את סוכני ה-AI בכמה אופנים. ראשית, סוכני AI מסוגלים לגשר בין המשתמש לבין המוצר או השירות. במקום לדרוש מהמשתמש להכיר תפריטים מורכבים או להבין באילו כלים להשתמש כדי לבצע פעולה מסוימת, הסוכן החכם מזהה את הצורך ומבצע אותו – לעיתים על ידי ניתוח שיחה, זיהוי כוונה, ותרגום הבקשה לפעולה אפקטיבית במערכת.
בנוסף, סוכן AI הוא מנוע חזק להפקת תובנות. הוא לא רק שואב דאטה, אלא גם מנתח אותו לעומק ומסכם עבור המשתמש את העיקר – בין אם מדובר בניתוח רשימות ארוכות, אובייקטים מורכבים, או זיהוי דפוסים שמעידים על בעיה או הזדמנות. המשתמש מקבל את מה שחשוב לדעת – מבלי לצלול לים המידע בעצמו.
1 צפייה בגלריה
ד״ר יהושע אנוקא
ד״ר יהושע אנוקא
ד״ר יהושע אנוקא
(צילום: אוהד דיין)
יתרון נוסף של סוכני AI הוא יכולתם לבחור כלים בעצמם ולפעול בזמן אמת. למרות שהמודלים הבסיסיים עליהם הם נשענים אומנו בעבר, הם יכולים לשלב מקורות מידע, להפעיל APIs חיצוניים, ולפעול בצורה דינמית בהתאם להקשר ולסביבה. כך הם מתאימים את עצמם למציאות משתנה ומקבלים החלטות מבוססות ומדויקות. הסוכן אף יכול לשלוח הודעות, לבקש מהמשתמש מידע נוסף, או לפתוח קריאה במערכת ניהול פניות.
בעבר ראינו ב-API (ממשק תכנות יישומים) ממשק טכני בלבד – דרך לחבר בין מערכות. לאחרונה מתהווה פרוטוקול מוסכם - פרוטוקול (MCP (model context protocol - שמתווך בין שכבת ה-API לבין סוכני AI. בזכות הפרוטוקול החדש, ה-API הופך לכלי עצמאי שמזין את הסוכן במידע אטומי, משלים את תמונת המצב, ותומך בקבלת החלטות. ה-API כבר לא רק מציית – הוא משתתף בתהליך האוטונומי של הסוכן. זאת מהפכה אמיתית של האופן שבו חברות טכנולוגיות מממשות יכולות ומוצרים חדשים.

העתיד כבר כאן

בדומה לחברה האנושית, שבה לכל אדם תחום מומחיות משלו והשלם גדול מסך חלקיו, כך גם בעולם סוכני ה-AI. השלב הבא, שכבר נמצא בתנופת פיתוח, כולל שימוש בצוותים של סוכני AI, כאשר כל סוכן מתמחה בתחום מסוים. שיתוף הפעולה ביניהם יוצר יכולות חדשות שלא היו אפשריות כאשר כל סוכן פעל לבדו. בנוסף, המבנה הצוותי מאפשר לסוכנים לבצע בקרת איכות זה על עבודתו של זה. לעיתים קרובות, העבודה המשותפת מנוהלת על ידי סוכן-על, שתפקידו לתאם את הפעילות והתקשורת בין הסוכנים השונים.
שימוש בצוותים של סוכני AI מציב אתגרים מהותיים, ובהם קושי בשליטה ובקרה על פעולתם האוטונומית, במיוחד כאשר הם פועלים על בסיס מטרות כלליות ולא הוראות מדויקות. בנוסף, קיים סיכון לטעויות עקב הבנה שגויה של ההקשר, כמו גם חשש מזליגת מידע רגיש, במיוחד כשסוכנים פועלים בסביבות מרובות מערכות או משתמשים בנתונים אישיים. סוכני AI מקושרים עלולים לפתח דינמיקות בלתי צפויות ואפילו לפתח שפה פנימית משלהם וערוצי תקשורת נסתרים. בשילוב היכולת של סוכנים לבצע שכלול עצמי חוזר יש כאן פוטנציאל אמיתי שסוכני AI ייצאו משליטת המפעילים האנושיים שלהם. זה בהחלט אתגר שהטכנולוגיה תצטרך למצוא לו פתרונות מבוססים וחזקים.
המעבר מכלים מבוססי הנחיות (פרומפטים) לסוכנים אינטליגנטיים הוא מהפכה של ממש. בעולם שבו הנתונים מתרבים בקצב מסחרר, והצורך לפעול מהר ומדויק גובר – סוכני AI מציעים פתרון שמתכנן, מבצע ומתקדם לבד עד להגעה ליעד המתבקש. הסוכנים פועלים תוך אינטראקציה תמידית עם הסביבה וחישוב מסלול מחדש כאשר זה נדרש באופן שדומה מאוד לדרך הפעולה האנושית. הם לא מחליפים את האדם – הם מסייעים ומאפשרים לו להתמקד בהחלטות, ביצירתיות, ובערך האמיתי.
מאת ד״ר יהושע אנוקא, המדען הראשי בחברת BigID, המחברת בין דאטה לבין בינה מלאכותית
d&b – לדעת להחליט