המפקח על הבנקים: "מבצעי הקבלנים יצאו משליטה, ולכן החלטנו להתערב"
במסיבת עיתונאים במסגרת פרסום הדו"ח השנתי של בנק ישראל, אמר דני חחיאשוילי שמטרת המגבלה שהטיל הבנק על מבצעי הקבלנים היא "להחזיר את השוק להתנהגות יותר רציונלית", והוסיף: "נתערב אם נראה שהסיכונים גדלים". את הצעות החוק של חברי כנסת נגד הבנקים כינה "פופוליסטיות"
"משיחות עם יזמים ועם הבנקים ראינו שמבצעי הקבלנים יצאו משליטה, ולכן החלטנו להתערב", כך אמר המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, במסיבת העיתונאים שנערכה היום (ב') לרגל פרסום הדו"ח על מערכת הבנקאות לשנת 2024.
חחיאשוילי ציין כי למעלה משנה בנק ישראל המתין כדי לראות אם מנגנוני השוק יגבילו את המבצעים, ורק לאחר מכן החליט להתערב. "מבצעי מימון והלוואות בלון היו קיימים תמיד, אבל מתחילת המלחמה ראינו קפיצה משמעותית. משיחות עם יזמים ועם הבנקים ראינו שהמבצעים יצאו משליטה, ויצרו עיוותים חמורים בתמחור הדירות. מבדיקה שערכנו על חודש ספטמבר האחרון, ראינו ש-28% מהדירות נמכרו עם מבצעי 80-20, חלקן אפילו במבצעי 95-5. לכן החלטנו לשים גבול על היכולת של יזמים להגדיל את הסיכון", אמר חחיאשוילי, והוסיף: "המטרה היא למנוע מלקוחות שלא מבינים את הסיכון להיכנס לעסקאות מהסוג הזה, ולהחזיר את השוק להתנהגות יותר רציונלית".
עוד ציין חחיאשוילי שהפיקוח על הבנקים הגדיר הוראות דיווח חדשות לבנקים על המבצעים. "הגדרנו את תיאבון הסיכון שצריך להיות. נתערב אם נראה שהסיכונים גדלים. כל עוד השוק יתיישר והפתרונות החלופיים לא יכללו הגדלת סיכון - אין סיבה להתערב".
במענה לשאלת כלכליסט על כך שרוב יתרות העו"ש של הציבור שייכות לקבוצה קטנה של לקוחות אמידים, ולכן אולי הדגש של הפיקוח על הבנקים צריך להיות מנגנוני קיזוז של יתרות עו"ש ואוברדרפט, אמר המפקח: "נכון, אנחנו שואלים את עצמנו האם צריך לתת הטבה לחלק קטן של לקוחות, שאולי הם לקוחות עם אוריינות פיננסית גבוהה ולחלק מהם תיקי ניירות ערך. אנחנו חושבים על כל מיני צעדים כדי לשפר גם את מצבם של הלקוחות האחרים". מדובר בכמחצית מלקוחות הבנקים, שהיתרה הממוצעת שלהם בעו"ש עומדת על 1,200 שקל בלבד.
חחיאשוילי הוסיף כי "אחד הצעדים שאנחנו עובדים עליו מול הבנקים הוא העברה אוטומטית של יתרות עו"ש לפיקדונות. אנחנו נותנים לשוק למצוא פתרונות, ואם זה לא יצליח נשקול צעדים אחרים".
ביחס להחלטת דירקטוריון דיסקונט להגדיל את מדיניות חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח, במקום 40% כיום, אמר חחיאשוילי: "כשהתחילה המלחמה ונכנסנו לתקופה של אי ודאות גבוהה, סברנו שהבנקים צריכים להגדיל את הכריות ולחלק פחות דיבידנד. זה אכן הביא לחיזוק כריות ההון. האם אי הוודאות מאפשרת לחלק דיבידנדים בשיעורים גבוהים יותר? מצד אחד, אין הבדל משמעותי בין דיבידנד של 40%-50% מהרווח, אבל אנחנו עדיין חושבים שבתקופה הזו הבנקים צריכים לשמור על כריות הון גבוהות".
המפקח על הבנקים גם התייחס להצעות חוק שונות שמקדמים חברי הכנסת, כגון ביטול עמלות שורה ודמי משמרת, או חיוב הבנקים לשלם ריבית על העו"ש. "אנחנו מקשיבים לשיח מהכנסת, גם אם הוא לפעמים בא לידי ביטוי בחוקים פופוליסטיים. הוא מבטא תחושות של הציבור. אבל אנחנו מתנגדים נחרצות לחוקים שיכולים לפגוע בשוק חופשי, ובסופו של דבר לפגוע בצרכן. אנחנו אומרים את זה לחברי הכנסת. בחלק מהמקרים אנחנו מצליחים להשפיע, ובחלק מהמקרים אנחנו מתפשרים".