הנראות היא התשובה: כך פרזנטורים מהקהילה מנצחים הומופוביה
ככל שיותר חברי להט״ב יובילו קמפיינים, ינחו אירועים וייצגו גופים ציבוריים, כך יתפוגגו הסטיגמות והדעות הקדומות. החזית הפרסומית היא גם החזית החברתית
בחודש האחרון, תגובה הומופובית לפוסט תמים שהעלה הזמר עדן חסון עם בן זוגו עוררה סערה ציבורית.
תגובה אחת, שמבטאת עמדות ישנות ומקובעות, הספיקה כדי להזכיר לכולנו שהמאבק בשנאה ובהדרה עוד לא הסתיים, אך המציאות השתנתה: לאחרונה נבחר חסון לשמש כפרזנטור של חברת מזון מובילה. בחירה זו היא לא רק החלטה עסקית, זו אמירה חברתית ברורה: נוכחות גאה בחזית המרחב הציבורי היא התשובה הטובה ביותר להומופוביה.
פרזנטורים מהקהילה הלהט״בית אינם רק פנים לפרסומת, אלא הם סמל לנראות, לנורמליזציה ולשבירת סטיגמות. כל פעם שחברה מסחרית, גוף תקשורת, מוסד ציבורי או עמותה בוחרים באדם מהקהילה כדי לייצג אותם, הם מציבים מראה לחברה ואומרים: הגיוון הוא חלק מאיתנו ואינו חריג. מדובר במעשה שיש לו השפעה חינוכית, תרבותית ורגשית עמוקה.
במשך שנים רבות, הומופוביה צמחה בין היתר מהיעדר נראות. אם לא רואים, לא מכירים. אם לא מכירים, קל יותר לפחד, לשנוא ולשמר דעות קדומות. כאשר להט״בים מופיעים לא רק בפרסומות, אלא גם כמנחי אירועים מרכזיים, כדוברים בכנסים, כמנכ״לים ופרזנטורים, ההוויה הגאה הופכת לחלק טבעי מהשיח הציבורי. הנראות הזאת שוברת את המחיצות הלא-רשמיות, מפוגגת את תחושת ה״אחר״ ומסמנת: גם אנחנו כאן, כחלק אינטגרלי מהחברה.
יתרה מכך, אותה נראות גם מחזקת את תחושת הביטחון של הקהילה עצמה. כאשר להט״בים רואים את עצמם במרכז הבמה, הם מרגישים שיש להם מקום והחברה מעריכה ומוקירה את נוכחותם. התחושה הזו מתורגמת להעצמה, למנהיגות, ולעתים גם לפעילות חברתית רחבה יותר במקומות עבודה.
חברות עסקיות, מקומות עבודה וגופים ציבוריים צריכים להבין: אימוץ פרזנטורים מהקהילה הלהט״בית הוא צעד ערכי וחכם. ציבור רחב, צעיר ופתוח מחפש מותגים שמשקפים את הערכים הללו. כל החלטה להציב פרזנטור גאה בחזית, שולחת מסר ברור נגד שנאה וסטיגמות ומביאה עימה השפעה אמיתית על התודעה הציבורית.
התשובה להומופוביה אינה רק חקיקה או ענישה. היא נראות, עוצמה, עמידה בחזית. ככל שיותר להט״בים יובילו קמפיינים, יופיעו על במות, ינחו אירועים וינהלו חברות, כך ילכו וייעלמו התגובות ההומופוביות לשוליים. הנראות היא לא תגובה רגשית, היא פעולה פוליטית, תרבותית וחברתית.
בבחירה להציב את עדן חסון כפרזנטור, בדומה למנחה אסי עזר, החברה לא רק קידמה את המותג שלה. היא קידמה חברה פתוחה, שוויונית ונטולת פחד. רק כך נוכל לבנות מציאות חדשה: מציאות שבה אהבה, גאווה וייצוג מלא הם לא יוצאי דופן,אלא ברירת מחדל. זו הדרך לנצח את ההומופוביה: לא בצללים, אלא באור הזרקורים.
מגי מור היא חברת ועד באגודה למען הלהט״ב, מכהנת כראש תחום להט״ב בהסתדרות וכיו״ר ועד עובדי אסותא רמת החייל






























