$
בארץ

מודרנה: "משלוחי חיסונים לישראל צפויים בקרוב"

לפי הודעת חברת התרופות האמריקנית, המנות הראשונות של החיסון שלה לקורונה צפויות להגיע לישראל בקרוב. זאת, מתוך 6 מיליון מנות חיסון של החברה שישראל הבטיחה לעצמה. החברה מסרה כי משרד הבריאות אישר את החיסון שלה ובכך הפכה ישראל לראשונה מחוץ לצפון אמריקה שאישרה את החיסון של מודרנה

ynet ורויטרס 07:1005.01.21

חברת התרופות מודרנה הודיעה הלילה (בין שני לשלישי) כי "משרד הבריאות הישראלי הבטיח 6 מיליון מנות חיסון ומשלוח החיסונים הראשון צפוי להגיע בקרוב". לפי החברה, משרד הבריאות אישר את החיסון, ובכך ישראל הפכה למדינה הראשונה מחוץ לצפון אמריקה שאישרה את החיסון של החברה, והשלישית בעולם. זאת, אחרי שמינהל המזון והתרופות בארצות הברית (ה-FDA), וגם בקנדה כבר אישרו את החיסון של החברה. החיסון של מודרנה יצטרף לחיסון של פייזר, שהמנה הראשונה שלו ניתנה ליותר ממיליון בני אדם בארץ. שני החיסונים דורשים שתי מנות ואחסון בהקפאה עמוקה.

 

 

 

מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, העניק אישור חירום לחיסון נגד קורונה של החברה, בטכנולוגיית חיסוני ה-mRNA. אשרור סופי זה מגיע לאחר האישור של פאנל מומחי ה-FDA שהמליצו ברוב קולות להעניק לחיסון אישור חירום. החיסון שנבדק על עשרות אלפי אנשים, בריאים, קשישים ואלה הסובלים ממחלות רקע, נמצא בטוח ובעל יעילות גבוהה ביותר.

 

חיסונים של מודרנה חיסונים של מודרנה צילום: איי פי

 

ה-FDA קבע כי בהסתמך על חודשי הניסויים, פרופיל הבטיחות והיעילות הגבוהים, החיסון מתאים לשימוש בבני אדם בצל מגפת הקורונה. ה-FDA אישר עוד מהלך תקדימי שבו אלה שהשתתפו בניסוי של מודרנה וקיבלו חיסון פלצבו (ללא חומר פעיל), יקבלו על כך הודעה ויתאפשר להם לקבל את החיסון האמיתי. בנוסף, בשונה מהחיסון של חברת פייזר שניתן מגיל 16 ומעלה, את החיסון של חברת מודרנה יוכלו לקבל החל מגיל 18.

 

החיסון של מודרנה דורש אף הוא טמפרטורת קירור נמוכה של מינוס 15 מעלות, אך לא כמו זו של פייזר הדורשת מינוס 70 מעלות. החיסון ניתן לאחסון גם במקררי חיסונים רגילים הפועלים בטמפרטורה של 2 עד 8 מעלות, למשך 30 יום (בניגוד ל-5 ימים בחיסון של פייזר).

 

בתום סיכום התוצאות, התברר כי יעילותו של החיסון מגיעה ל- 94.1%, בדומה לחיסון של פייזר, וכי איש מהמחוסנים לא פיתח מחלה קשה. החיסון מתחיל להגן כבר שבוע אחרי המנה הראשונה, אולם ההגנה המלאה מופיעה שבועיים לאחר המנה השנייה.

 

לפני כשלושה שבועות החל בארץ מבצע החיסונים, במסגרתו בינתיים מתועדפים צוותים רפואיים וכן אוכלוסיית האזרחים המבוגרים מעל גיל 60 וקבוצות הסיכון, להם ניתן החיסון של חברת פייזר. כעת, יותר ממיליון בני אדם בארץ קיבלו את מנת החיסון הראשונה ויותר ממחצית מהישראלים בני 60 ומעלה כבר חוסנו גם כן.

 

עם זאת, המתווה שלפיו הנחה לפעול משרד הבריאות נפרץ ורבים שאינם נכללים באוכלוסיות שתועדפו לקבל החיסון - כבר חוסנו במנה הראשונה. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הציג בתחילת השבוע בשיחה עם מנהלי בתי החולים תמונה שממנה עלה כי קופת החולים מאוחדת מובילה בשיעור הצעירים שהיא מחסנת. 41% מהמתחסנים שם הם בני פחות מ-60. לאומית מובילה בשיעור המתחסנים בני ה-60 ומעלה עם 72%. אחריה כללית עם 70% ובמכבי עומד שיעורם של בני ה-60 ומעלה על 67.2% מבין המתחסנים.

 

בסוף השבוע דובר במשרד הבריאות על האטה שתיתכן במבצע החיסונים. בפגישה שהתקיימה במוצאי שבת בין מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי לנציגי הקופות נמסר כי משרד הבריאות "יעשה חישוב מחדש של כמות המנות ובתי החולים לא יקבלו עוד חיסונים מלבד אלו שיהיו מיועדים לחיסוני עובדים". עוד נמסר לקופות בישיבה עם פרופ' לוי כי ייתכן שיסופק להן כוח עזר לתגבור תחנות החיסון ויש מאמץ להקדים את הגעת מנות החיסון של פייזר מפברואר לינואר. בנוסף הודיע לוי לקופות כי הן יקבלו מזרקים חדשים שיאפשרו שאיבה של שש מנות חיסון מכל בקבוקון, במקום חמש.

 

אף זאת, שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר בתחילת השבוע כי "אין מחסור במנות חיסון". בביקור במתחם חיסונים בנצרת התייחס אדלשטיין גם להצעתו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, לקדם את המתווה הבריטי ולוותר על המנה השנייה למתחסנים, והבהיר: "במדינת ישראל לא תהיה מדיניות של חיסון אחד. החיסון המלא לפי כל המחקרים והניסויים של חברת פייזר מגיע אחרי שתי מנות, לא נעשה חצי עבודה כדי לשפר את המספרים".

 

הלילה, מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, עדכן כי מוקדם מדי לקבוע שינויים במינון במנות החיסונים לקורונה. לדברי הארגון, הרעיון לשנות את המינון או את לוח הזמנים להזרקת החיסון לא נתמך על ידי מידע מהימן. הארגון אמר כי הוא עקב אחר הדיווחים על הצעות להפחית את מספר מנות החיסון שיקבל כל אדם, להאריך את פרק הזמן שבין הזרקת שתי המנות, לערבב בין חיסונים של יצרניות שונות ולהפחית את המינון במנה. לדברי הרגולטורים בארגון, "לפי שעה, שינויים במתן החיסונים שאישר ה-FDA מוקדמים מדי וליעילותם אין הוכחה. בלי מידע מתאים שינויים כאלה עלולים להזיק לבריאות הציבור".

 

בדרך להידוק הסגר

 

הממשלה צפויה להתכנס היום (שלישי) כדי לדון בעלייה בתחלואה ובהידוק הסגר. לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו, מדובר ב"מאמץ האחרון למיגור המגפה". משרד הבריאות צפוי לבקש מהשרים להטיל סגר בדומה לזה שהוטל ביום כיפור - בלי פעילות של מוסדות חינוך או מקומות עבודה, ועם איסור התרחקות של יותר מ-1,000 מטר מהבית. מצב כזה, כך מעריכים, יאפשר למשטרה לאכוף ביתר קלות את התקנות.

 

בשבוע שעבר אדלשטיין התייחס בראיון לאולפן ynet לסגר שהוטל בסוף החודש שעבר ואמר כי אי אפשר לכנות את המצב "סגר", אלא הגבלות בלבד, ואף הזהיר מעלייה בתחלואה.

 

לנוכח דרישת משרד הבריאות לסגור את מערכת החינוך, הביעו אמש הורים לתלמידים ומנהלי בתי ספר זעם על אי-ההבחנה בין התחלואה בערים השונות. "רמת התחלואה הגבוהה לא נמצאת בכל בתי הספר, אלא באזורים מאוד מוגדרים", אמר יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים מנשה לוי, שציין כי בעיניו, השארת תלמידי כיתות ה'-י' בבית ללמידה מרחוק היא רעיון שחוטא למציאות. "אני קורא לממשלה לטפל באומץ באזורים מוכי הקורונה באכיפה דיפרנציאלית. תלמידי ישראל שילמו קשות על הלמידה מרחוק בפגיעה בלימודים ובנזקים חברתיים ונפשיים".

 

לפי נתוני משרד הבריאות, 7,061 נדבקים מאומתים לנגיף הקורונה אובחנו עד שעות הערב המאוחרות ביום שני. המספר צפוי להיות גבוה יותר כיוון שמדובר בנתון לא סופי. בסך הכול פוענחו עד שעות הערב המאוחרות כ-94 אלף בדיקות ושיעור החיוביים עומד על 7.6%. מצבם של 772 חולים מוגדר קשה, ו-179 חולים מונשמים. מפרוץ המגפה נפטרו 3,445 חולים כתוצאה מסיבוכי הנגיף.

x