$
בארץ

התייעצויות ליליות: "תרבות הפנאי והבילויים כנראה ייסגרו"

לקראת ישיבת הממשלה הדחופה על הגבלות נוספות, מבקשים במשרד הבריאות לצמצם את מספר הסועדים במסעדות ל-20 ולקצץ במספר המתפללים בבתי הכנסת. עוד במוקד: חדרי כושר, ברים, מועדונים ופארקים. דו"ח: "אירועים המוניים מאיצים התפרצות. הסכנה בעצם קיומם"

איתמר אייכנר, ynet 23:5705.07.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

הממשלה תתכנס מחר (יום ב') בשעה 11:00 לישיבה דחופה, שבה היא תדון במשבר הקורונה ובהטלת מגבלות נוספות שיצמצמו את ההתקהלויות במרחב הציבורי. לטובת זאת, הלילה מקיימים בכירי משרד ראש הממשלה, המל"ל, משרד הבריאות ומשרד האוצר התייעצויות בנוגע להיקף המגבלות, כשבין השאר נבחנת גם סגירה של ענפים שלמים או צמצום משמעותי בפעילותם.

 

 

בכיר במשרד הבריאות סימן את הענפים הנוגעים לתרבות הפנאי והבילויים. "הם כנראה הולכים לסגירה, בתקווה שתוך פיצוי הולם לבעלי העסקים", אמר. "ברור לנו שבמצב תחלואה כזה אי אפשר לקבל שמקומות בילוי, שהם מקורות ההדבקה המרכזיים, ימשיכו לפעול כפי שהם".

 

בין השאר נבחנת אפשרות להטיל מגבלות על הרחצה בחופי הים, לסגור את הברים והמועדונים וגם לסגור את מחנות הקיץ של תנועות הנוער. במשרד הבריאות מבקשים לבחון גם הטלת מגבלות נוספות על חדרי כושר, עד סגירתם. במקביל, נבחנת גם האפשרות לצמצם את מספר המתפללים בבתי הכנסת מ-50 ל-20.

 

החוף בבת ים החוף בבת ים צילום: מוטי קמחי

 

 

משרד הבריאות ממליץ גם להטיל מגבלות חמורות על מסעדות ולצמצם את מספר הסועדים ל-20 תוך מתן פיצוי כלכלי, אולם במשרד האוצר המליצו להתחשב בגודל המסעדה. מנגד, במשרד הבריאות טענו כי אין לכך משמעות, לאור העובדה שכל הסועדים נושמים את האוויר מאותו מזגן ומשתמשים באותם תאי שירותים – מה שגורם לסכנת הדבקה גדולה.

 

בכיר במשרד הבריאות ציין כי התו הסגול הפך להמלצה, מאחר שאף אחד לא אוכף אותו. "בזה כולם מודים, גם שר האוצר", אמר.

 

בהתייעצויות נשקלת גם הטלת מגבלות על פארקים, כולל אפשרות לסגירתם המוחלטת, לאור מקרי התקהלות של משפחות עם ילדים. בדיונים גם העלו את האפשרות לצמצם את מספר המשתתפים באירועי התרבות לפחות מ-250, המספר שנקבע במתווה לפתיחת הענף. גם צמצום הפעילות בבתי המלון נבחן.

 

נתניהו בחר לכנס את הממשלה ולא את קבינט הקורונה, מאחר שזו הדרך המשפטית לאשר את ההחלטות שיתקבלו לבסוף. לקבינט הקורונה אין סמכות, וההחלטה לכנס את הממשלה מעידה גם על הצורך הדחוף בקבלת החלטות קשות על מגבלות.

 

בדיקת קורונה, אסף הרופא בדיקת קורונה, אסף הרופא צילום: אבי מועלם

 

 

ההחלטה להחמיר את ההגבלות מגיעה בעקבות סקירה של פרופ' אלי וקסמן, ראש הצוות שמייעץ לראש הממשלה נתניהו ולמל"ל. בסקירה הציג וקסמן לשרים תמונה עגומה, לפיה עליהם לקבל החלטות מיד ולא בעוד שבועיים.

 

בכיר במשרד הבריאות אמר כי אם הממשלה הייתה מקשיבה להתרעות שהוצגו בפניה לפני שבוע ושבועיים, לא היינו מגיעים למצב הזה. "כולם התבשמו שיש מעט חולים קשים. אמרתי חבר'ה, זה יעלה. זה בלתי נמנע. בארבעה הימים הראשונים של יולי קיבלנו יותר חולים קשים מאשר בכל חודש מאי. אם היום מקימים סגר מלא הווירוס ממשיך לדגור. הווירוס לא אומר כן המפקד ועוצר, ולכן כל המתנה מגדילה את מספר החולים החדשים, החולים הקשים, המונשמים והמתים".

 

בכיר משרד הבריאות התייחס גם לאיכוני השב"כ, שחלקם לפי הטענות היו שגויים: "היינו מודעים לכך שזו רשת מאוד רחבה, אבל במצב הנוכחי עדיף לנו שכל מי שאיכשהו חשוד שהיה במגע עם חולה, שיסבול יום-יומיים באי-וודאות ולא ידביק אנשים חדשים. אנו מתגברים מאוד את המוקדים".

 

"אירועים המוניים גרמו להתפרצויות נרחבות"

 

"התפרצויות נרחבות של תחלואה בעולם נרשמו בעקבות קיום אירועים המוניים", כך עולה מדו"ח שפורסם היום על ידי מרכז המידע והידע הלאומי, שממליץ לא לקיים את האירועים כלל אם לא ניתן לאכוף באופן הדוק את הנחיות הריחוק החברתי.

 

היום אחר הצהריים, נזכיר, אישרה ועדת הקורונה באופן סופי את ההגבלות על אולמות האירועים, הברים והמועדונים. על-פי ההגבלות החדשות שיכנסו לתוקף מחר, 50 בני אדם יוכלו להשתתף באירועים בבתי העסק הללו. ההחלטה עוררה כעס רב בקרב בעלי אולמות האירועים וגם בקרב מי שתכנן אירוע במן הקרוב לאחר שפורסמו ההקלות במאי.

 

לפי הדו"ח, במקרים רבים של אירועים המוניים שבהם נכחו חולי קורונה, זוהתה לאחר מכן התפרצות רחבה של הנגיף. בפרט, נצפו מקרי הדבקה המוניים במסיבות, פאבים ועוד – מקומות שבהם קשה לאכוף את הגבלת מספר החוגגים ואין דרך מעשית לשמור על ריחוק חברתי בין החוגגים ולוודא עטיית מסכה.

 

כך, לפי מחברי הדו"ח, התפרצויות במסגרת מסיבות המוניות תרמו לתחילת גל תחלואה מחודש בפורטוגל, קרואטיה ודרום קוריאה, וייתכן שגם במדינות נוספות. ממשלות רבות החזירו את מגבלת ההתכנסות לאחר שזיהו את האירועים ההמוניים כמוקדי התפרצות מחודשת של המחלה.

 

"לעיתים חולה בודד באירוע המוני מדביק עשרות עד מאות אנשים נוספים", נכתב. "אירועים אלו מאיצים את התפרצות המגפה, ועל כך עיקר הסכנה הוא בעצם קיומם, בפרט כאשר הם מתקיימים במקומות סגורים וצפופים".

 

הבוקר דווח כי לא פחות מ-140 מתלמידי ישיבת בית מתתיהו בבני ברק נדבקו בקורונה. לדברי אחד מהתלמידים, ההדבקה החלה בחתונה. "שמעתי דעה של גורם מקצועי שאמר שמדובר בבחור שמפיץ יותר את הווירוס. זה היה בחתונה, הוא הדביק קבוצה של כמה בחורים, הם חזרו לפה והדביקו את כל הציבור המבוגר בישיבה", אמר.

 

בדו"ח לא התייחסו לאירועים ספציפיים שקרו בישראל, אך ציינו כאמור מספר אירועים בולטים ברחבי העולם שגרמו להדבקה נרחבת:

 

ירדן – לפחות 76 נדבקו בחתונה במרץ שבה השתתפו כ-350 מוזמנים0

ארה"ב – יותר מ-230 חולים התגלו בבדיקה שנערכה ל-350 באי כנסייה באורגון שנדבקו במהלך חתונה או בהתכנסויות שקדמו לכך.

ספרד – כל 20 משתתפי מסיבת יום הולדת במאי נדבקו

פורטוגל – 76 נדבקו במסיבת יום הולדת שבה נכחו 100 איש.

דרום קוריאה – חולה שעבר בין מועדוני לילה גרם להדבקה של לפחות 270 אנשים.

הודו – יותר מ-100 אנשים נדבקו בחתונה ביוני שבה החתן היה חולה. החתן מת כמה ימים לאחר מכן, ובלוויה נדבקו אחרים.

יפן – לפחות 38 נדבקו ממתאמן חולה ששהה איתם במכון כושר.

x