$
בארץ

הח"כים אישרו לשרים ולשופטים שיפור בתנאי הפנסיה

חברי ועדת הכספים אישרו אתמול לשרים, לשופטים ולנשיא המדינה הטבה שבמסגרתה ההפרשות לפנסיה יעשו לפי כל שכר הברוטו שלהם. יו"ר הוועדה משה גפני הודיע כי ינסה להחיל את ההטבה גם על יתר הח"כים

שחר אילן 07:1624.01.17

ועדת הכספים של הכנסת אישרה אתמול לנשיא המדינה, לשרים, לשופטים ולקאדים תשלום הפרשות לפנסיה עבור הוצאות. מדובר בתשלום על הוצאות רכב עבור השופטים ודמי כלכלה עבור השרים. כלומר, כל שכרם של מקבלי ההטבה יוכר לצורכי פנסיה. מדובר בהטבה משמעותית שאינה מקובלת בשוק הפרטי. הנימוק להחלטה היה שיתר עובדי המגזר הציבורי ובכיריו מקבלים הפרשות פנסיוניות על הוצאות. יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) הודיע שיפנה לוועדת הכנסת כדי שתחיל את ההטבה גם על חברי הכנסת.

 

הוועדה התבקשה לאשר אתמול שני מרכיבים של הטבות. המרכיב הראשון היה העלאת הפרשות הפנסיה לנושאי משרות שיפוט (שופטים ושופטים דתיים) מ–16% ל–22.83%. הרכיב השני אותו התבקשה הוועדה לאשר בצווים נפרדים הוא הגדלת הפרשות דומה לשרים ולנשיא המדינה.

 

 

מדובר על הגדלת רכיב הפיצויים מ־6% ל־8.33%, על הגדלת הפרשות המעביד לתגמולים מ־5% ל־7.5% ועל הגדלת הפרשות העובד מ־5% ל־7%. גם מהלך זה נומק בכך שמדובר בשינויים שהוחלו על כל עובדי שירות המדינה, כולל הפקידות הבכירה. עוד נטען כי הדבר תואם את המלצות ועדת נסים לנושא תנאי הפרישה של שופטים. זו ההמלצה היחידה של ועדת נסים, שדנה בתנאי הפנסיה של שופטים הנמצאים בהסדר פנסיה צוברת, שהובאה לאישור ועדת הכספים. יתר ההמלצות אינן מקובלות על האוצר והמשא ומתן בעניינן נמשך.

 

נושא בעייתי עוד יותר היה בקשת השופטים לאשר להם הפרשות לקופת גמל (הנפרדת מקרן הפנסיה) על הוצאות הרכב בהיקף של 6% על חשבון המעביד ו־6% על חשבון העובד. יתר עובדי המדינה מקבלים הפרשות של 5% לכל אחד על מרכיבים שאינם שכר היסוד. במשק הפרטי כלל לא מקובל להעביר הפרשות לפנסיה או קופת גמל על מרכיבי ההוצאות במשכורת.

 

שר המשפטים לשעבר משה נסים ויו"ר ועד הכספים משה גפני שר המשפטים לשעבר משה נסים ויו"ר ועד הכספים משה גפני צילום: עומר מסינגר

 

הוועדה סירבה לדרישה להפרשה של 6% על הוצאות הרכב, אבל אישרה הפרשה 5% ממעביד ו־5% מהעובד - 10% בסך הכל. כמו כן, החליטה הוועדה לצרף להטבה זו גם את השרים ואת נשיא המדינה, אם כי סביר להניח שהדבר לא יחול על הנשיא הנוכחי ראובן ריבלין, משום שהחל לכהן בכנסת בתקופה שבה היתה נהוגה פנסיה תקציבית.

 

נציגות השופטים שיזמה את השינויים התבססה כאמור על המלצות ועדה בראשות שר המשפטים לשעבר משה נסים. ועדת נסים, שהחלה בעבודתה בשנת 2013, דנה בתנאי הפנסיה של שופטים הנמצאים בפנסיה צוברת, לנוכח הפער העצום הקיים בינם לבין התנאים המופלגים של השופטים בפנסיה תקציבית. הפער נוצר כתוצאה מתנאי הפנסיה השערורייתיים שהיו לשופטים בפנסיה תקציבית: צבירה שנתית של 7% מהשכר בחמש השנים הראשונות ולאחר מכן צבירה של 4% בכל שנה נוספת. זאת לעומת צבירה של 2% לשנה לעובד מדינה רגיל.

 

השופטים טענו בפני ועדת נסים כי הם מתמנים לתפקידם רק אחרי גיל 40 ולכן לא מספיקים לצבור די שנים במערכת על מנת ליהנות מפנסיה הוגנת. הוועדה המליצה בין היתר על הגדלת שיעור החיסכון של השופטים למקסימום האפשרי — 22.8%, צעד שאכן יושם אתמול בהחלטת ועדת הכספים.

 

המלצה נוספת של ועדת נסים היתה מתן מענקים חד פעמיים נדיבים על חשבון המדינה לתוך חסכונות הפנסיה של השופטים, בהיקף של 9־12 משכורות (צעד שמשמעותו בעצם הגדלת הפנסיה בחמש שנות חיסכון).

 

בתוך כך, אישרה אתמול ועדת הכלכלה של הכנסת הענקת גמול חודשי של 16 אלף שקל ליו"ר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים האלוף (מיל') גיורא רום. זאת, לפי הערכה של יומיים־שלושה עבודה בשבוע, ולמרות שבעבר נעשה התפקיד בהתנדבות. התשלום ינתן רטרואקטיבית מיוני 2016.

 

סגנית היועצת המשפטית של משרד התחבורה, עו"ד חוה ראובני, טענה כי הגמול חיוני משום שעל רום הוטל תפקיד כפול, ניהול ישיבות המועצה יחד עם תכנון עתיד הרשות. ראובני ביקשה לאפשר לרום בנוסף גם החזר הוצאות, אך הוועדה סרבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x