$
משפט

בקשתו של קצב שוב נדחתה: לא יזכה לשחרור מוקדם מהכלא

הנשיא לשעבר נידון ל-7 שנות מאסר לאחר שהורשע באונס ועבירות מין נוספות, וזוהי הבקשה השנייה לשחרורו שנדחתה; הוועדה: "בדבריו של קצב אכן ניכרו ניצנים של שינוי אך התהליך עדיין לא הושלם ועליו להתחיל בהליך טיפולי שייתן מענה לבעיותיו השונות בתוך כותלי בית הסוהר"

זוהר שחר לוי 14:2804.08.16

ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר דחתה היום (ה') פה אחד את בקשתו של הנשיא לשעבר משה קצב, המרצה עונש מאסר על הרשעתו באונס ובעבירות מין נוספות, לשחרור מוקדם. "בדבריו של האסיר בפנינו ניכרו ניצנים ראשונים ואולם לדעת חברי הוועדה עדיין לא הושלם התהליך מבחינתו והוא נזקק לחידוד והעמקה של עניין זה", קבעה הוועדה. פרקליטו של קצב אמרו בתום הדיון: "נערער על ההחלטה, זה יום קשה ועצוב".

 

 

לפי ההחלטה, אם קצב ימשיך בהליך טיפולי תוך כדי מאסר הוא יוכל להתייצב לפני ועדת השחרורים בתוך חצי שנה מבלי צורך להגיש בקשה לקיום דיון חוזר. אולם אין בכך כדי לקבוע שהוא אכן ישוחרר. קצב נידון ל-7 שנות מאסר והוא החל לרצות את עונשו בכלא מעשיהו לפני למעלה מ-4 שנים. מוקדם יותר היום נענתה בקשתה של אתי אלון, שהורשעה בביצוע מעילת הענק בבנק למסחר, לשחרור מוקדם לאחר 14 וחצי שנים בכלא.

 

"לא חל כל שינוי בעמדותיו כלפי ביצוע עבירות המין בהן הורשע"

 

בדיון שהתקיים לפני כשבועיים בעניינו של קצב בפני ועדת השחרורים הוצגה חוות דעת של הרשות לשיקום האסיר (רש"א). עיקרו של הדיון נסוב על השאלה האם העובדה שקיימת תוכנית שיקום יש בה משום נסיבות המצדיקות את שינוי החלטתה הקודמת של הוועדה. מדובר בתוכנית הכוללת השתלבות על בסיס יומי בלימודים בבית מדרש בקרית מלאכי, השתלבות בקבוצה טיפולית תורנית, טיפול פסיכו-סוציאלי פרטני, הימנעות מתקשורת והימנעות מתפקיד המערב שררה.

 

חברי הוועדה בחנו את חוות הדעת של הרשות לשיקום האסיר בה צוין כי "לא חל כל שינוי בעמדותיו כלפי ביצוע עבירות המין בהן הורשע".

 

עוד נכתב בחוות הדעת כי: "ניתן היה להתרשם מניצנים ראשוניים של הבנה לחלקים ולפגמים באישיותו, אשר הובילו אותו לכדי ניצול אחרים, פגיעה בהם ושימוש בכוחו הרב עת כיהן בתפקידי כח ושררה. לטעמנו, מדובר בשינוי – גם אם מזערי, מבדיקתו הקודמת".  

עו"ד ציון אמיר, מסנגוריו של קצב עו"ד ציון אמיר, מסנגוריו של קצב צילום: מאיר אזולאי

 

כאשר עומת קצב עם דברים שנרשמו בחוות דעת קודמת, נאמר כי "הוא נראה עסוק וטרוד כל הזמן בהוכחת חפותו, טען 'אני לא רוצה יותר להוכיח את חפותי, אין לי כוח לניהול מאבק... אני לא מנהל מאבק.. אני עייף, אין לי כבר כוחות לכלום... הייתי רוצה לצלול לתהומות הנשייה, חוזר ומנתח איפה טעיתי, אני בוחן את עצמי הרבה".

 

"חברי הוועדה", כותבים נציגיה בהחלטתם, "עיינו בתשומת לב רבה בתוכנית רש"א החדשה התלבטו בשאלה האם היא נותנת מענה אמיתי לבעיותיו של האסיר מבלי שבעיות אלה קיבלו מענה כלשהו בתקופת מאסרו... על מנת שהתוכנית שתקדם את פניו של האסיר לאחר שחרורו תצליח, חייבת היא להיות מושתתת על אדנים שיונחו תוך כדי תקופת מאסרו".

 

לפי חברי הוועדה, בדבריו של קצב בפניהם אכן ניכרו ניצנים של שינוי אך התהליך מבחינתו עדיין לא הושלם ועליו להתחיל בהליך טיפולי שייתן מענה לבעיותיו השונות בתוך כותלי בית הסוהר.  

 

קצב באחת מחופשותיו מהכלא קצב באחת מחופשותיו מהכלא צילום: ירון ברנר ynet

 

ההחלטה בין חברי הוועדה, בראשות השופט (בדימוס) משה מכליס, עברה שינויים. במהלך הדיונים נשמעה דעת מיעוט של אחד מחבריה ולפיה יש לקבל את בקשתו של קצב ולהורות על שחרורו, אולם בתום ההתדיינות ביניהם הגיעה הוועדה למסקנה כי אין להורות על שחרורו.

 

"לדעת חברי הוועדה", כך נכתב, "לא הגיעה העת להורות על שחרורו של האסיר ואין מקום לבטל את החלטתה הקודמת של הוועדה, אלא רק לשנותה במובן זה שיינתן אופק לאסיר להשתחרר באם ימשיך בטיפול בבעיותיו השונות תוך כדי מאסרו".

 

בתום הדיון, אמר פרקליטו של קצב, עו"ד ציון אמיר כי בכוונתם לערער על ההחלטה. "הדיון", הוסיף, "בסופו של דבר יוכרע בערעור לבית המשפט המחוזי. שמענו את ההחלטה ואנחנו חולקים עליה באופן נחרץ. מבחינתנו היא החלטה קשה מאוד. זה יום קשה ועצוב, וניצחון גדול לקמפיין שנעשה נגד קצב".

 

גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל, ברכה על הכרעת ועדת השחרורים ואמרה כי "האפשרות שנשיא המדינה לשעבר היה משוחרר בשחרור מוקדם, מבלי שהכיר בחומרת מעשיו ולקח עליהם אחריות תוך התנצלות בפני קורבנותיו, היא בלתי נסבלת. בלתי נסבלת כלפינו כחברה המסמנת קו אדום בנושא עבירות מין, וכלפי מאות אלפי קורבנות תקיפה מינית שממשיכות לסבול כל חייהן - ללא ניכוי שליש או אפילו שעה מהסבל המלווה אותן מרגע האונס. כשאזרח מספר אחד מורשע בביצוע עבירות מין כה חמורות הוא הופך לאנס מספר אחד ולכן שחרורו היה מסר פסול ומעילה באמון נשים וקורבנות אונס במערכות החוק. בעת הזו, אנו קוראות לשרת המשפטים, איילת שקד לפעול להוספת קריטריונים ייחודים כתנאי לשחרור מוקדם של אסירי אלימות ועבירות מין בהם: לקיחת אחריות, חרטה ושיקום".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x