$
בארץ

יום אחרי אישור התקציב בממשלה - S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל על A+

תחזית הדירוג נותרה יציבה. בסוכנות צופים כי הממשלה תמשיך לתמוך במדיניות שהנהיגה קודמתה ותשמור על נטל חוב ממשלתי יציב. כלכלני החברה צופים כי כלכלת ישראל תצמח בשיעור ממוצע של 3% בשנים 2015-2018. הסוכנות מציינת כי אתגר מרכזי הוא הורדת מחירי הדיור. להערכתם, הסכם הגרעין עם איראן לא מאיים על דירוג ישראל

עמרי מילמן 19:2707.08.15

יום אחרי אישור תקציב 2015-2016 בממשלה, חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה היום (ו') כי אישררה את דירוג האשראי של מדינת ישראל והותירה אותו על כנו, ברמה של A+ עם תחזית יציבה.

 

אשרור הדירוג מגיע על רקע ציפיית האנליסטים כי הממשלה החדשה תמשיך ותתמוך במדיניות פיסקאלית שהנהיגה הממשלה הקודמת, ותשמור על נטל חוב ממשלתי יציב.

מה שמאיים על יחס החוב תוצר בממשלה הנוכחית, דרך הגדלת יעד הגרעון - היה ההסכמים הקואליציוניים שבינתיים קוצצו ותקציב הביטחון.

 

האנליסטים של S&P צופים כי כלכלת ישראל תצמח בשיעור ממוצע של כ-3% בשנים 2015-2018 כאשר מנועי הצמיחה העיקריים יהיו צריכה פרטית, השקעות ויצוא החזק. הגידול בתוצר לנפש מוערך בכ-1.5% לשנה בתקופה זו.

 

חוזקות הליבה שציינה חברת דירוג האשראי הן כלכלה מגוונת ומשגשגת, חשבונות חיצוניים חזקים ומסגרת מוניטרית גמישה. כמו כן, מגזרי התעשייה והשירותים בישראל הינם בעלי ערך מוסף גבוה, בין היתר הודות להשקעה גבוהה במחקר ופיתוח העומדת על כ-4.2% בשנת 2013, הנתון הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD.

 

ב-S&P מדגישים, כי הייצוא הישראלי הוא בעל ערך מוסף גבוה ולפיכך יש בו כוח-תמחור גבוה, אם כי לדבריהם קיים צורך בשמירה על כושר המצאה תמידי על מנת להישאר תחרותיים בזירה הבינלאומית.

 

נקודת חוזק - הייצוא נקודת חוזק - הייצוא צילום|: SHUTEERSTOCK

 

ב-S&P מעריכים, כי התקציב ההמשכי בשנת 2015 יוביל לגרעון בפועל של כ-2.8% בשנה זו. האנליסטים מציינים כי למרות ההוצאות הנוספות הצפויות, בעיקר בתחומים של החזרת הזכאויות לקצבאות ילדים, מענקים לחיילים וסובסידיות למוסדות חינוך יהודיים-דתיים ולאוכלוסיית הקשישים, הגירעון הממשלתי יהיה נמוך מ-3% בשנים הקרובות.

 

תחזיות הצמיחה והגירעון של חברת הדירוג תומכות בהערכה כי נטל החוב ביחס לתוצר צפוי לרדת מעט בשלוש השנים הקרובות, אף מבלי לשקלל הכנסות פוטנציאליות ממכירת קרקעות או תהליכי הפרטה. תשלומי הריבית של הממשלה ביחס להכנסותיה יוותרו ברמה של למעלה מ- 10%.

 

הדו"ח מציין, כי ביצועים טובים בתחום הייצוא, החשבונות החיצוניים החזקים של ישראל והגמישות המוניטרית מהווים נקודות חוזק בדירוג האשראי שלה. האנליסטים סבורים כי התערבויותיו התכופות של בנק ישראל בשער החליפין הן מעל ומעבר להתחייבותו לרכוש מט"ח בהתאם להערכתו לגבי השפעת הפקת הגז על מאזן התשלומים. בנוסף, מצוין כי בנק ישראל החל ליישם מדיניות מוניטרית מרחיבה במטרה להדוף את הלחצים לייסוף השקל, כאשר בחודש מרץ 2015 הוריד הבנק המרכזי שוב את הריבית לשפל היסטורי של 0.1%.

 

השקל נהנה מעודף בחשבון השוטף והשקעות זרות ישירות גבוהות והתחזקותו עלולה לפגוע בסקטור היצוא. המדיניות המוניטרית של בנק ישראל היא יעילה ואמינה ובהינתן רמת האינפלציה הנמוכה השוררת כיום במשק, קיימת אפשרות למעבר ליישום מדיניות מוניטרית לא קונבנציונלית על ידי הבנק המרכזי. משטר שער החליפין מוגדר על ידי חברת הדירוג כ-'מנוהל-צף' ולטענתה מקשה במידת מה על הגמישות המוניטרית.

 

אתגר מרכזי - הורדת מחירי הדיור

 

מחירי הדיור מצוינים כאתגר מרכזי שעומד בפני המשק הישראלי. האנליסטים סבורים כי הממשלה החדשה מתכננת להגדיל את ההיצע בשוק. שחרור קרקעות נוספות לפיתוח וזירוז תהליכים אדמיניסטרטיביים לאישור בנייה אמורים לשרת מטרה זו, אם כי אלה יהוו פתרון לטווח הבינוני בלבד. ביצוע צעדים מקרו יציבותיים נוספים אמור להפחית את הסיכונים המערכתיים בסקטור הבנקאי, אולם כל תיקון פתאומי במחירי הדיור עלול להוביל להשלכות כלכליות שליליות אחרות.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: אלכס קולומויסקי

 

מבנה מוסדות המדינה והממשל בישראל מתואר כיעיל באופן כללי, בעלי מידה משביעת רצון של שקיפות ומהימנות. עם זאת, האנליסטים מחשיבים את הסכסוך הטריטוריאלי המתמשך עם הפלסטינים כגורם לחוסר יציבות פוליטית ויכולת חיזוי מדיניות מוגבלת.

 

לפי S&P, האתגרים המרכזיים העומדים בפני המשק הישראלי הם נטל החוב הגבוה וסיכונים גיאו-פוליטיים שעלולים לפגוע בדירוג האשראי של המדינה בשל הרתעת משקיעים זרים, פגיעה בפוטנציאל הצמיחה והגמישות הפיסקלית של המדינה ואפשרות לתגובה מצד הקהילה הבינלאומית. עם זאת, חברת הדירוג אינה צופה כי עסקת הגרעין עם איראן תשפיע על דירוג האשראי של ישראל.

 

חברת S&P מציינת כי שיפור ניכר במצב הגיאופוליטי ויישום מדיניות פיסקלית אחראית אשר תתעלה על ציפיות האנליסטים ותביא לירידה משמעותית בנטל החוב או בהוצאות הריבית, עשוי להביא להעלאת דירוג. לחליפין, עלייה בגירעונות הממשלה או הידרדרות משמעותית במצבה הביטחוני של ישראל אשר תגרום ללחצים פיסקאליים משמעותיים ופגיעה בפעילות הכלכלית, עלולים לפגוע בדירוג האשראי של ישראל.

 

מדובר באשרור דירוג ראשון מאז ביקורם השנתי של נציגי החברה בישראל, שהתקיים בחודש יוני 2015. במהלך הביקור קיימו נציגי החברה שיחות עם בכירים במשרד האוצר ובבנק ישראל לגבי המדיניות הכלכלית והמוניטרית המונהגת במשק.

 

כחלון: התקציב ישמור על יציבות

 

שר האוצר משה כחלון: "יש לנו כלכלה חזקה ויציבה שמעידה על חוסנה הלאומי של החברה הישראלית. תקציב המדינה לשנים 2015-2016 שאושר השבוע ישמור על היציבות, יחולל צמיחה ויטפל בבעיות שורש בחברה הישראלית באמצעות רפורמות היסטוריות. נמשיך ונפעל לחיזוק הכלכלה, החברה, הרווחה והביטחון של המדינה באחריות ובשיקול דעת".

 

החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו: "אשרור הדירוג מהווה עדות לחוסנו של המשק הישראלי ועמידותו בפני זעזועים לרבות אירועים ביטחוניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x