$
בארץ

ראש אגף הכלכלה באוצר: "התייצבות שיעורי העוני - הצלחה, לא כישלון"

ד"ר מיכאל שראל התייחס בכנס שדרות לעובדה שבמשך תקופה ארוכה שיעור המשפחות העניות נותר באזור ה-20%. לדבריו, "המעבר מקצבאות לתעסוקה הוא הפתרון לעוני בטווח הקצר, והחינוך הוא הפתרון בטווח הארוך"

מיקי פלד 17:0419.11.13

"התייצבות שיעורי העוני בשמונה השנים האחרונות מצביעים לא על כישלון במדיניות הממשלתית, אלא אולי אפילו על הצלחה", כך אמר היום ראש אגף הכלכלה במשרד האוצר, ד"ר מיכאל שראל בכנס שדרות המתקיים במכללת ספיר.

שראל התכוון לכך שבמשך תקופה ארוכה שיעור המשפחות העניות נותר באיזור ב-20% ואי השוויון, הנמדד על פי מדד ג'יני, לא השתנה גם הוא. הסיבה להצלחה, אומר שראל, היא כי בשנים האחרונות גדל השיעור בכלל האוכלוסיה של מגזרים עניים כמו חרדים וערבים, כאשר במקביל "הרבה תהליכי גלובאליזציה גורמים לכך שהאי שוויון גדל, כיוון ששכר גבוה יותר ניתן לבעלי השכלה גבוהה ופחות לעובדים לא מיומנים או חסרי כישורים דיגיטאליים".

 

מיכאל שראל. "התייצבות שיעורי העוני היא הצלחה" מיכאל שראל. "התייצבות שיעורי העוני היא הצלחה"

 

שראל הוסיף כי "מאז 2003 יש יותר אנשים שבמקום להסתמך על קצבאות לוקחים חלק בשוק העבודה. אז נכון, בטווח הקצר האי שווון גדל, אך מכיוון שמדובר בהכנסה משכר ולא מקצבאות, ויש לאנשים אפשרות להגדיל את הכנסתם עם הזמן אז יש גם אפשרות לקיטון בעוני בטווח הארוך".

 

"גם ב-2003 המוסד לביטוח הלואמי אמר כי התוכנית תגרום לעוד עוני ואי שוויון וכשמסתכלים על הנתונים רואים שמאז 2005 יש התייצבות ואפילו ירידה קלה". שראל אמר, ועקץ מעט את מנהל מחלקת המחקר של הביטוח הלאומי, ד"ר דניאל גוטליב, שדיבר לפניו והראה כי מאז התכנית הכלכלית של בנימין נתניהו כשר אוצר ב-2003 גדלו שיעורי העניים והאי שיוויון.

 

שראל אמר בשם האוצר כי "הדרך היעילה להוריד את ההעוני והאי שויון היא על ידי חינוך בטווח הארוך ותעסוקה בטווח הקצר. זה הרבה יותר נכון ואפקטיבי מאשר קצבאות. זה היה הרעיון ב-2003 ובמובן מצומצם הרבה יותר, גם בתכנית האחרונה של תקציב המדינה". שראל אמר כי חינוך הוא במידה רבה גם הכנסת לימודי ליב"ה לבתי הספר החרדים.

 

לדבריו, בניגוד לביקורת לפיה תעסוקה לא בהכרח מחלצת מעני בשל השכר הנמוך "בנק ישראל מצא כי אותם 4.6% מהמשפחות בהן שני ההורים עובדים ונמצאות מתחת לקו העוני מורכבות בחלקן הגדול מכך שהמפרנס השני עובד רק כמה שעות בשבוע. אם מסתכלים על שני מפרנסים במשרה מלאה אז שיעור העוני בקרבם הוא כמעט 0".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x