$
בארץ

ממחר: מרתון פגישות בין שותפות תמר לנציגי המדינה בניסיון לאשר חוזי הגז

הצדדים נפגשו ביום רביעי, ולא הגיעו להסכמה בסוגיית כניסת ספקים חדשים בעוד כמה שנים. בשבוע שעבר פרסמו רשות החשמל, ועדת מחירי הגז באוצר והממונה על ההגבלים העסקיים זימון לשימועים שנועדו להגמיש את תנאי חוזי הגז

ליאור גוטמן 21:0027.05.12

שותפות מאגר הגז תמר ונציגי המדינה יחלו מחר בסבב פגישות אינטנסיבי, במטרה להגיע להבנות שיאפשרו את אישור חוזי הגז עם חברת החשמל והיצרנים הפרטיים. כך נודע ל"כלכליסט". הצדדים נפגשו ביום רביעי האחרון, וניסו ללבן את המחלוקות ביניהם.

 

בשבוע שעבר פרסמו רשות החשמל, ועדת מחירי הגז באוצר ו הממונה על ההגבלים העסקיים זימון לשימועים שנועדו להגמיש את תנאי חוזי הגז. הטענות העיקריות היו חוסר גמישות מצד שותפות תמר, שיקשה על כניסה של ספקי גז חדשים בעתיד, כמו גם סגירת חוזים לתקופות של 15 שנה ויותר, צעד שיקשה על שחקנים אחרים למכור מרכולתם בשוק.

 

מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן צילום: עמית שעל

 

מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן, המנסה זה שנתיים וחצי לסגור חוזה עם תמר, למד מפרסומי המדינה שעליו לפתוח את חוזה הגז הגדול במדינה (10 עד 16 מיליארד דולר), ולבטל הצמדה שבוצעה ב-8 שנות החוזה הראשונות ששוויה כ-2.5% בלבד משוויה הכולל של העסקה.

  

בפגישה שנערכה ביום רביעי נכחו נציגי רשות ההגבלים, רשות החשמל ומשרד האוצר. סלע המחלוקת העיקרית נותר כניסת ספקים חדשים בעוד כמה שנים. למרות השיחות, המדינה טרם מצאה פתרונות לשתי בעיות עיקריות.

 

ראשונה היא מה לעשות עם הגז שנותר באדמה, במידה שהיקף חוזי הגז יקטן. המדינה ביקשה לצמצם את כמות הגז שעוברת ללקוחות כדי לאפשר כניסת שחקן נוסף, אך בקשה זאת מתנגשת עם מסקנות ועדת צמח לייצוא הגז. הסיבה: מאגר שיקטין מצד אחד את היקף המכירה ויגביל עצמו לייצוא, ומצד שני יישאר עם כמות גז כלואה באדמה עליה המדינה לא תרוויח כספי מיסוי. 

 

הבעיה השנייה היא כיצד לתמחר רכישת גז אופציונאלית. מדובר באפשרות להגדלת רכש גז על ידי יצרני חשמל במציאות עתידית בה נותר ספק בודד.

 

מבחינת שותפות תמר, החשש העיקרי הוא כיצד יגיבו הבנקים המממנים - חלקם זרים - לפתיחת חוזי הגז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x